Волфганг Шойбле предупреди за срив на демокрацията

Волфганг Шойбле предупреди за срив на демокрацията

„Не всеки, който поставя под съмнение пандемичните мерки, е теоретик на конспирацията. Не всеки, който е загрижен заради приемането на бежанци, е нехуманен ксенофоб. И не всеки, който се съмнява в европейските климатични цели, е така нареченият отрицател на климата“, заяви Шойбле

Видният държавник и бивш председател на германския Бундестаг Волфганг Шойбле предупреди вчера за опасност от срив на демокрацията в речта по време на церемония в обновената сграда на австрийския парламент, предаде ДПА. Основните стълбове на демокрацията са застрашени, по-специално от интернет и социалните медии, каза Шойбле.

Така наречената „икономика на вниманието“, контролирана от алгоритми, разбива начина, по който се говори, което прави по-трудно намирането на допирни точки, каза Шойбле.

„Почти всеки сега казва почти всичко в мрежата. И, изглежда, за предпочитане в съгласие един с друг, един покрай друг или един срещу друг“, продължи Шойбле.

Обществото губи навика да общува по важните теми, каза той. "Но точно от това зависи демокрацията", подчерта консервативният политик.

„Нуждаем се от култура на слушане“, отбеляза 80-годишният депутат от Бундестага. Освен това гражданите трябва да се чувстват по-добре представени и да чувстват, че са част от демократичния процес, смята той.

„Не всеки, който поставя под съмнение пандемичните мерки, е теоретик на конспирацията. Не всеки, който е загрижен заради приемането на бежанци, е нехуманен ксенофоб. И не всеки, който се съмнява в европейските климатични цели, е така нареченият отрицател на климата“, заключи Шойбле.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Моите имена

    13 Яну 2023 8:31ч.

    Изразът "не всеки, който....., е......" сам по себе си също е много неясен, обтекаем и в крайна сметка - заблуждаващ. Излиза, че по принцип говорещите срещу ваксините, зелените сделки и Русия са негодници, но, все пак, от нас да мине, не всички са негодници, а, примерно, един - двама не са.... Изобщо - ново облекло на политкоректното говорене, а всъщност - още от същото....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой го казва ?

    13 Яну 2023 8:41ч.

    80 -годишен, бивш политически фактор. Само вятър в ушите. Освен другото, днес има нулев респект към възрастта и мъдростта... Чистене на население ! И с "предимство" - чистене на възрастното население. Така се облекчават бюджетите, обират се пенсионните фондове, младото увредено от цифровизацията поколение къде волно, къде неволно, подпомага изтреблението на родителите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • любопитен

    13 Яну 2023 8:43ч.

    А нещо казал ли е за срив на икономиката за сметка на наложената краварска "демокрация" ? Или викаш майната и на икономиката, може да сме мръсни, гладни и на студено, но сме горди "демократи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАХАХАХХАХАХА

    13 Яну 2023 9:00ч.

    Авторът на знаменитата фраза: "‘Elections cannot be allowed to change economic policy" бил загрижен за срива на демокрацията...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йас

    13 Яну 2023 11:30ч.

    Точно така, цитатът е от среща на Еврогрупата(министрите на финансите на страните от еврозоната) след референдума в Гърция и оглушителното "ОХИ". Иначе сега ни убеждават, че с влизането в еврозоната ще участваме във вземането на решения, хахахах

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В интерес на истината

    14 Яну 2023 14:25ч.

    въпросната случка е няколко месеца преди референдума, след спечелването на изборите в Гърция от Сириза, на една от първите (първата?) среща на Варуфакис в "Еврогрупата", където пледира за допълнения към "Меморандума за разбирателство" (също догматичен документ, като нашия план за възстановяване и устойчивост) между тройката (ЕК, ЕЦБ, МВФ) и Гърция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демокрацията е вид управление и нищо повече

    13 Яну 2023 9:08ч.

    Управление на масите чрез олигархия, най-ниското ниво на демокрация, следва управление чрез аристокрация, и накрая, управление чрез монарх.Олигарсите искат да станат аристократи, аристократите искат да станат крале и колелото се въртти. Ако падне главата на краля, аристократ заема мястото му, лоигарсите заемат мястото на аристократите, а обкръжението на краля става олигархия. И така се върти колелото, бавно, със стъпка от векпве, вечна заблуда за простолдието, на което се плакнат очите с някаква си демокрация, в която няма нищо осен смяна на власт. Колкото си по-коварен, нагъл, толкова си по-нагоре в стълбицата............... Нашата местна олигархия е мини образ на това, какво е демокрация, до вчера Борисов крал, пада, после крал за малко става Петков, но другите го дърпат обратно, и некадърността вилнее за сметка на най малкия човек. ........... Никога демокрацията не се е интересувала от малкия, демокрацията я интересива, кой е кралят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    13 Яну 2023 14:00ч.

    Петков може да е бил крал за малко, но затова пък е крал по много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    13 Яну 2023 15:19ч.

    Да, нещо такова е - разградиха система, в която авторитетът беше на традиционната древна ценностна система, стояща в основата на правните норми и на царете и феодалите; при този разпад се замени ценностната система с диаметралната й противоположност и пак започва обединяване и концентрация на власт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демокрацията, байно,

    13 Яну 2023 10:42ч.

    е дъвка за балъци.. Още от Платон знаем, че Демокрацията не може да съществува без наличието на роби. Парадоксалното е, че именно робите се явяват най-върлите защитници на Демокрацията понастоящем..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    13 Яну 2023 10:51ч.

    Точно това е номерът, няма парадокс. Укрепване на фундамента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бедните хора

    13 Яну 2023 13:28ч.

    Нямате нужда от демокрация, а от такъв като др. Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съгласен съм

    13 Яну 2023 11:57ч.

    Парадоксално е за мен инак, е предопределено по същество. Робската психика е присъща за голяма част от обществото. Унаследява се като работещ инструмент за оцеляване?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • особено ако се прилага методично и продължително

    13 Яну 2023 15:18ч.

    например в продължение на 482 години...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Волф Голденщайн

    13 Яну 2023 11:59ч.

    Демокрацията вие я извратихте и за това вече никой не изпитва респект към вас на запад. Само ви се подиграват и ви използват . Западна европа деградира с ускорени темпове и най вече германия. Вместо Франция и Германия плюс Италия да обединят усилия и да гледат интереса на Европа, те изпълняват заповедите на откачените в лондон и сащ. Това е подигравка със всеки нормален човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно Франция, Германия плюс Италия

    14 Яну 2023 0:12ч.

    са страните, които ще излязат от Европейския съюз. Сега там активно се обсъжда това... и НЕ искат повече Еврото! /Нито НАТО, а пропо!/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нека танковете да дойдат........ за да спасят демокрацията!

    13 Яну 2023 12:12ч.

    Ех, спомени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    13 Яну 2023 16:00ч.

    И кого всъщност предупреждава този , който е един от виновните за разюзданата джендървакханалия в ЕС и Германия в частност? По-хубаво нещо от това да спре това безумие няма. НЯМА!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Яну 2023 16:38ч.

    В какво се състои американската хегемонистична демокрация, освен безпардонно да онанира върху всеки, несподелящ неговите ценности и да подготва марионетки, като ЕС и Украйна, за заколение, понеже са унтерменшен!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    14 Яну 2023 13:15ч.

    Който вади нож на другите, сам от нож загива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи