Военният министър на САЩ: Падането на Бахмут няма да обърне хода на войната за Русия

Военният министър на САЩ: Падането на Бахмут няма да обърне хода на войната за Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Град Бахмут в Източна Украйна има по-скоро символично, отколкото оперативно значение, и падането му не означава непременно, че Москва си е върнала инициативата във войната. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от ”Ройтерс”.

Битката за Бахмут продължава вече седем месеца. Руска победа в превърнатия в руини град би дала на Москва първата голяма награда в скъпо струващата зимна офанзива.

Мисля, че това е по-скоро със символична, отколкото със стратегическа и оперативна стойност, посочи Остин по време на посещение в Йордания.

Руската артилерия нанася удари по последните пътища за излизане от града в опит да го обкръжи напълно. Основателят на частната военна компания "Вагнер", която води атаката, обаче предупреждава, че Москва не дава на бойците му необходимите боеприпаси.

Остин отбеляза, че ако украинските сили решат да се препозиционират западно от Бахмут, той няма да счита това за стратегическа неуспех.

Групата "Вагнер" често действа автономно от редовната армия или дори в конкуренция с нея. През уикенда Пригожин се оплака, че боеприпасите, които Москва е обещала на частната армия, не са доставени.

Пригожин редовно критикува руската военна йерархия и миналия месец дори обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и други в "държавна измяна" за задържане на боеприпаси.

Остин намекна за различията между "Вагнер" и руските военни, заявявайки: "Мисля, че пукнатините са налице..."

"Бих казал, че силите на "Вагнер" са малко по-ефективни от руските сили. Не виждаме представяне за пример от руските сили", посочи той.

Преди ситуацията за украинските сили да се усложни, Киев също придаваше на Бахмут голямо символично значение.

Украинският президент Володимир Зеленски говореше за "крепостта Бахмут", уверявайки, че тя няма да бъде изоставена. Оттогава тонът му обаче стана по-умерен и падането на града вече се счита за възможно.

Въпреки това Украйна иска да задържи позициите си възможно най-дълго, отчасти защото битката коства на руските войски много време и сила.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".

Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи в края на миналата седмица, че действията на Киев може да сочат предстоящо украинско изтегляне от части на града. В него се казва, че украинските войски може да "извършат ограничено и контролирано изтегляне от особено трудни участъци на Източен Бахмут", като същевременно се стремят да попречат на руското движение там и да ограничат изходните маршрути на запад.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Източник: epicenter.bg

 

 


 

Коментари

  • рукола Z

    06 Март 2023 14:19ч.

    Няма я и война няма... как се води война срещу два танка и един изтребител ?? печелим войната и то с лопати /по факти/ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валя

    06 Март 2023 17:17ч.

    Да, гроздето е кисело... Отвращавате ме ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    06 Март 2023 18:15ч.

    Повръщай си на воля... не смятам да ти преча ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В пъкъла дасе продъниш печко грозна

    06 Март 2023 14:19ч.

    Заедно с всички на север от Мексико.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Март 2023 20:34ч.

    Падането на количеството банани от Кения, няма да промени световните цени на този артикул !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Курти

    06 Март 2023 14:28ч.

    За Русия няма да се промени нищо, но за вас фашистите ще има проблеми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    06 Март 2023 20:17ч.

    10 000 украински войници са там, толкова ли са символични животите им за САЩ и Зеленски. Очевидно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПанАм

    06 Март 2023 14:35ч.

    Значи, седем месеца НАТО хвърли всичко каквото имаше в едно градче, което имало само символично значение. Тоя негър бая тъп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nmp

    06 Март 2023 23:37ч.

    Vsichki sa takiva!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бумеранг

    06 Март 2023 14:38ч.

    Това за боеприпасите на Вагнер е стара Партенка,,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • к-н Ангелов о.з.

    06 Март 2023 14:39ч.

    Уважаеми генерал Остин, най-горещо Ви препоръчвам да си дадете дипломата от Уест Поинт за рециклиране в местната фабрика за тоалетна хартия и да я използвате по предназначение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    06 Март 2023 14:43ч.

    НАТО просто печели време.... с цената на кръв.. нали вече е ясно, че и двете страни се подготвят за СБЛЪСЪКА... който си мисли, че ще ни се размине е добре пак да помисли...полша извърши мобилизация и спешно трупа танкове, стотици танкове и бронирани машини се прехвърлят от гърция у нас и в румъния - уж за УЧЕНИЯ.... русия прехвърля икономиката си на военни релси... запада пренастройва поточните линии за бълване на боеприпаси.. но им трябват поне 6-8 месеца.. за да се подготвят ... идва немислимото до преди година....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снимка от бъдещето! Вторачил се е не в падналия Бахмут,

    06 Март 2023 14:45ч.

    а в предстоящото форсиране на Ламанша от Православната и Непобедима руска армия. Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    06 Март 2023 14:47ч.

    нека не обръща нищо. но така, град след град. до берл... пардон, до лисабон. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    06 Март 2023 14:50ч.

    следващата спирка е одеса - и там ли ще кажете че не е важен град? превземе ли се одеса / а там половината са руснаци / тогава у-крайнината се свива и става анклав, без излаз на море, с две думи загива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    06 Март 2023 14:55ч.

    Абе, то и Хитлер тъй си мислел, що не се отбия до едно незначително градче Сталинград, да пия една студена вода! И после да видиш, като започнали едни луди десанти за надпревара от съюзниците, дремали и снивяйки се дотогава, айде ЮРУШ, да видим кой ще е на-големият победител, а най-изгърбилият - няма никакво значение, само мир и световна демокрация да е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления!

    06 Март 2023 15:00ч.

    "така, град след град. до берл... пардон, до Лисабон."( йосарян)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    06 Март 2023 15:10ч.

    Руската заплаха е налаганата от Запада абстракция, а нашите зомбирани ПРЕСтитутки и дума не обелват за военните бюджети: $1200 млрд. (НАТО) срещу $58 млрд.(Русия)... а 150 бр. американски ядрени заряди са разположени в шест техни европейски бази: Kleine Brogel в Белгия, Büchel в Германия, Aviano и Ghedi-Torre в Италия, Volkel в Холандия и Incirlik в Турция…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    06 Март 2023 15:21ч.

    Отдавна, т.е. след опита за преврат срещу Ердоган, когато Инджирлик игра важна роля за превратаджиите, а после султанът им спря тока - се смята, че ядрените бойни глави са преместени в Румъния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    06 Март 2023 15:12ч.

    пффф, на тоя конгоанец какво му остава да каже друго...то и Киев не е болка за умиране:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалкият Остин-чо

    06 Март 2023 15:12ч.

    Е, смешни и жалки са тези "стратези"!... И мненията и изявленията си сменят, като носни кърпички. Демагогия, лъжи, дезинформация и двойни стандарти - с това се изчерпват възможностите им... А "керванът" си върви, бавно, но сигурно. Путин не бърза, той предпочита Западът сам да падне в гроба, който копае за Русия... Хитро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    06 Март 2023 15:13ч.

    Напротив, падането на Артьомовск ще е доказателство, че продължават украинските победни бойни действия. Разбира се, Русия води от самото начало СВО по един безобразен начин. С очевидна недостатъчна подготовка- липса на стратегически план и ресурсно осигуряване (материално и човешко). Стратегически би трябвало да се съсредоточат върху Донецка, Луганска и Одеска област, с което както да лишат зеленски от достъп до морски излаз, така и да подходят към Приднестровието (и Гагаузия), където сега се създава нова точка на напрежение идестабилизация. И т.н. в този план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дали?

    06 Март 2023 16:17ч.

    Хипотезите в поста ви от определени експертни гледни точки са комични, особено на фона на ТСВ, която се готви от Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    06 Март 2023 15:16ч.

    Бахмут е оперативно обкръжен. Асфалтираните пътища се прострелват, останали са разни черни пътища в кал до колене дето също се прострелват, но украинските войници ги използват, за да се спасяват от Бахмут пешком на малки групи. В момента руснаците оценяват, че в Бахмут има около десетина хиляди украински войници, основно тинейджъри и мъже пред пенсия. Скоро котела се затваря и тези дето останат там ще имат право на избор между това дали да се предадат или да умрат за клоуна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГретаХензел

    06 Март 2023 15:58ч.

    Да, но твърди се че Вагнер-овците не взимали в плен. Тъжна е всяка загуба на човешки живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    06 Март 2023 17:58ч.

    Взимат пленници, не съм сигурен при какви условия обаче, защото там организацията е по-различна, поставените задачи на всеки войник и дисциплината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха, ха...

    06 Март 2023 16:01ч.

    Снимката на тоя бабун е красноречива...Изказаните от него безсмислици, просто не се нуждаят от коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    06 Март 2023 16:03ч.

    Прав е човекът, падането на Бахмут няма да обърне хода на СВО. Както си е вървяло, така ще си върви, до пълна демилитаризация и денацификация на Украйна. Само едно неизвестно има, ще се стига ли до последния украинец, или ще има капитулация преди това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виет-Афган синдром

    06 Март 2023 16:08ч.

    Мургавелката почна да раздава безплатно пропагандния вазелин на американците и европейците! Вазелин от америкнските складове, произведен от руски нефт и газ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    06 Март 2023 16:10ч.

    Блажени са вярващите. Много противоречия в този материал. Хем Бахмут символичен,хем прекъсване снабдителните линии на ВСУ. Прекъсването на тези линии води до загуба на боеспособност.Последствията от това са исторически известни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Отбранителят" Лойд Остин

    06 Март 2023 16:22ч.

    Ти нали "не участваш", защо това е толкова важно за теб? Да не би да имаш някакви интереси там, или?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    06 Март 2023 16:35ч.

    Евроатлантическият фашибозук (по В. Дърева) е в ступор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    06 Март 2023 16:48ч.

    Чакай бе, брътчет, нали вие го определяхте като възлова позиция за украина, която ако падне и... ставало страшно. Зеленски се закле, че няма да отстъпят и крачка назад от този град, зад него за защитниците му нямало земя и пр. и пр. А сега изкарвате, че това е нищо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скоро ВСУ ще обърнат оръжията си към кураторите от НАТО

    06 Март 2023 16:53ч.

    Лидерката на беларуската опозиция Св. Тихановская е осъдена от беларуски съд на 15 г. строг тъмничен затвор (задочно).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    06 Март 2023 17:01ч.

    Можете ли да си представите, че има жена, която няма да се погнуси да го целува тоя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    06 Март 2023 17:23ч.

    Да! Другарката Нюланд. Ако е жена де, то човек вече не знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не може да се отрече, че украинките са красиви, защото руският им ген си казва думата

    06 Март 2023 17:05ч.

    Евгений Пригожин със специален поздрав за предстоящия празник към всички дами във все още неосвободена Украйна и специален подарък един камион шампанско, произведено в завода край града, който силите му от ЧВК "Вагнер" превзеха още преди няколко дена - https://topwar.ru/212294-kurator-chvk-vagner-prigozhin-pozdravil-ukrainskih-zhenschin-shampanskim-iz-artemovska.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След 10, 20 години

    06 Март 2023 17:08ч.

    в това, което остане от Украйна, ще се намери все един кретен, който да се казва Абрамс Леопардович Ебаненко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ggg

    06 Март 2023 23:12ч.

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Падането на Украйна няма да обърне

    06 Март 2023 17:41ч.

    хода на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За украинците става все по-ясно, че Западът използва Украйна за егоистичните си цели като пушечно месо срещу обединението на руския свят

    06 Март 2023 18:04ч.

    Определящият се като руснак украински писател и политолог Юрий Кот: Президентът Зеленски може да поиска политическо убежище в Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    06 Март 2023 18:52ч.

    А някои псевдоучени твърдят, че неандерталците били изчезнали. Като гледам снимката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    06 Март 2023 19:02ч.

    Прав е. Няма да обърне хода на войната за Русия. След такива загуби на Украйна Русия няма как да изпусне инициативата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    06 Март 2023 19:38ч.

    Този главорез поразително прилича на Howlin' Wolf!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    06 Март 2023 19:39ч.

    Съгласен за Русия. Може да я пообърне за украйна обаче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горко на майките и съпругите на воюващите там!

    06 Март 2023 23:18ч.

    За чий ... са нужни тези човешки жертви! Американците се наливат с кола и ядат кюфтетата от кравешки черва, и властват над света чрез петродолара и някой даже доброволно им се кланят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, братя украинци

    07 Март 2023 0:24ч.

    Не се хващайте на уловките на Пригожин (като тази за липса на муниции) или на безумните изпълнения на "вашия" президент. Вместо това - бягайте далеч, поне в Полша. Когато всички осъзнаят какво са ви причинили наглосаксонците и родните ви продажници, ще можете да се върнете в една умиротворена и просперираща Украйна (без значение дали е в състава на РФ или не).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи