Военният министър: България няма излишно оръжие, за да изнася за Украйна

Военният министър: България няма излишно оръжие, за да изнася за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв. От неговите думи обаче се разбра, че поне Министерство на отбраната няма никакво намерение да откликне на украинската молба, защото няма излишно оръжие

Замесването на България с взрива на Кримския мост и кибератаките са свързани и е опит да ни отвърнат. България не е участвала във взрива на Кримския мост. В това увери служебният военен министър Димитър Стоянов пред Нова телевизия.

На него не му е известно да има предателство на България спрямо друга държава. България не изнася оръжия към Урайна и Министерство на отбраната никога не е изнасяло оръжия, за където и да било, увери Стоянов.

Според него България няма много излишно оръжие, за да изнася за Украйна. Ако имахме много оръжия, българската армия нямаше да среща трудности, защото самите ние имаме недостиг на въоръжения. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности, категоричен е Стоянов.

Ако дарим оръжия, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?, попита служебният министър на отбраната.

Трябва да се направи много добра преценка от политическия елип в Народното събрание, защото ако дарим на Украйна военна техника, трябва да бъдем наясно, че след това ние трябва да си купим военната техника и въоръжения. Сама тя няма да дойде, коментира Стоянов.

"България не разполага с излишно оръжие, което може да бъде изнесено, просто ще загубим способности", предупреди военният министър.

Към момента е прието България да оказва военно-техническа помощ. Ние работим в тази посока. Служебното правителсвто направи две дарения - 350 медицински комплекат за 35 000 ранени и 5 000 чифта облекла. Включваме се по всякакъв начин в решението на парламента. Дали ще има друго решение предстои да видим, каза още той.

По думите му има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие.

Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам - България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си, повтори няколки пъти  Стоянов.

Министърът на отбраната обясни, че Източният фланг вече е подсилен.

Стоянов отсече, че не сме слабото звено в НАТО, а сме лоялен и сигурен съюзник на Алианса. Източният фланг на НАТО вече е засилен, обясни той и добави, че това е било прието през юни на среща на върха в Мадрид.

Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи.

България не прави изключение. Русия ни определи като неприятелска държава, и не само нас. Не мисля че сме слабо звено в НАТО, доказали сме, че сме надежден съюзник, уточни Стоянов.

Според него има вътршено политическо отражение замесването на България от страна на Русия във взрива в Крим.

Видяхме разделенеито по отношение на поканите на посланици. И без външна намеса има неустойчивост в политиката, защото виждам нежеланието на партиите дори да говорят едни с други. Очаквам да се проведат преговори и да бъде съставено правителство, допълни още отбранителният министър.

Използването на ядреното оръжие, Стоянов коментира, че се разглежда като възпиращо, а не нападателно.

Димитър Стоянов добави, че заплахите, които идват от Русия за ядреното оръжие трябва да се вземат под внимание. В една ядрена война победител няма да има, изтъкна той и увери, че не се готвим за такава. Надявам се, че няма да има ядрен удар, защото победител няма да има, посочи Стоянов.

Той поздрави служителите на ВВС на празника на авиацията. Димитър Стоянов предупреди, че политиците могат да приземят българската авиация, защото отказват да чуят експертите. Стоянов се надява депутатите от новото Народно събрание да осигурят повече средства за отбрана.

Източници: NOVA TV, epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • Излишни мъже също

  16 Окт 2022 10:40ч.

  Да предупредя, военната ви клетва е давана пред Народната Република. Не важи за НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Военната МИ клетва

  16 Окт 2022 10:41ч.

  Когато съм целувал знамето, НАТО беше "вероятният противник". За мен и досега е така. Пазете се да не се окажа лентовал бойни патрони и да видя наблизо американец или български политик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  16 Окт 2022 12:18ч.

  Вчера в t.me/FridrihShow/6420 на 4:11 минута на кутията от 82мм снаряди се вижда изписано НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ "Пакетирал: Николов, Инпектирал: Иванова, дата:22.06.2022

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм съгласен

  16 Окт 2022 15:10ч.

  по време на война да плащам пенсиите на хора, които подкрепят вражеската държава и подкопават националната ни сигурност. Новата власт трябва да помисли по въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  16 Окт 2022 16:09ч.

  има,има! аз в поделението дето бях имаше цял хангар с манлихери,да ги натоварват и на фронта,много руснаци ще умрат тогава.От смях имам предвид,ха ха ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бивш депутат от Радата: Западът създаде от Зеленски чудовище, от което самият той започна да се страхува

  16 Окт 2022 10:53ч.

  Вече не пита и не моли в изявленията си, а диктува, поставя ултиматуми. Той изисква неща, които е неприлично от гледна точка на неговия статус да изисква - дайте ни пари, дайте ни оръжие. Е, когато опашката започне да върти кучето, тогава трябва да му сложите намордник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чак пък чудовище

  16 Окт 2022 14:55ч.

  Това, че руската армия е некадърна и се проваля на фронта в Украйна, не означава, че Зеленски е чудовище. Не бива да забравяме, че макар и роби по манталитет, по-голямата част от руснаците си дават сметка, че войната се води не за техния интерес, а за укрепване на властта на бандитите в Кремъл. За това се бият без ентусиазъм и само срещу заплащане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чак пък чудовище

  16 Окт 2022 14:58ч.

  Бойният дух на такава армия няма как да е по-висок от духа на бойците, защитаващи живота на децата, жените и родителите си и свободата на родината си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надежда

  16 Окт 2022 15:22ч.

  Той е нещо по-страшно от чудовище. Той унищожава собствения си народ. Колкото до нова, коя армия е по-добра е пределно ясно, че е руската.Всяко нещо има начало и край е резултат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фашистката натовска армия защитавала някакви жени и деца. Ти си слабоумен идиот и си затваряш очите пред фактите

  16 Окт 2022 17:17ч.

  Я се ограничавайте малко в лъжите и пропагандата в защита на изродите. В момента, в който бъдат принудени да изоставят позициите си в жилищните квартали, започват да стрелят по тях, тоест, по уж своите си хора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще трябва средващия народен съд да беси и за профашистко тролене в полза на укропитешкия фашистки натовски режим

  16 Окт 2022 17:19ч.

  НАТО = фашизъм = Европа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кой ще учреди следващия народен съд?

  16 Окт 2022 18:21ч.

  Некадърната руска армия ли? Та те не успяха да влязат в Харков, на по- малко от 200 км от границата и със 100% рускоезично население. Абе, общо взето, положението е: български лузъри чакат помощ от руски некадърници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти гледай да имаш план за бягство, когато дойдат тук

  16 Окт 2022 21:33ч.

  Този пък грешките на първия народен съд няма да ги има

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Окт 2022 6:58ч.

  боя се, че няма да има толкова колесници на терминал 2

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  16 Окт 2022 11:01ч.

  Идиот и слуга на Кремъл

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти си предател и слуга на дявола

  16 Окт 2022 11:02ч.

  Русофоб = Българомразец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ментеЗип

  17 Окт 2022 6:59ч.

  стягаш ли се за фронта при Глиги?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слугинаж

  16 Окт 2022 11:21ч.

  Нещастен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е,айде

  16 Окт 2022 11:35ч.

  Е,айде сега, че няма-няма, ма може да произведе, нъл тъй?:))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  16 Окт 2022 11:42ч.

  И този Мунчо и Радев и Янев, цял живот са свикнали да се навеждат на Москва, няма как това да се промени

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква Москва бе, изроде?

  16 Окт 2022 17:20ч.

  Тия са натовски гниди, като тебе, изроде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Относно нагъзването

  16 Окт 2022 11:53ч.

  Далите оръжието си страни от бившия Варшавския договор, т.е съветското оръжие, както и другите радетели на украинския национален интерес, ще трябва да си КУПЯТ ново от най–големия производител –САЩ. Този последният печели във всяко положение. Ние и едни самолети купихме, преди да се постори производствената база за тях, и то на прецакващи нашите изгоди цени. Толкова богати не сме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господин министър

  16 Окт 2022 12:27ч.

  Това означава ли, че ако имахме щяхте всичкото да го пратите да се биете с Русия? Щото от димите ви излиза точно така. А хората заради това ви мразят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия сама се обяви

  16 Окт 2022 15:02ч.

  за враг на България и всяка седмица извършва враждебни действия спрямо нас. За бг путинистите дойде време разделно - или с нас, или с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами България отново е фашистка държава, както по времета на фашисткия цар Борис III

  16 Окт 2022 17:23ч.

  А Русия винаги ще защитава светът от фашизма. Без вас, драги. Вие отивате на бунището на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този път

  16 Окт 2022 18:27ч.

  Русия е гнездото на фашизма, а Путин повтаря действията на Хитлер и ще свърши като него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  16 Окт 2022 18:31ч.

  Русия обяви България, за вражеска държава, защото и наложихме санкции. Само да ти напомня, че сатаната е бащата на лъжата. нато=станисти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО = Зло

  16 Окт 2022 21:35ч.

  НАТО е дясната еманация на Злото. А лявата е ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малак

  16 Окт 2022 12:42ч.

  Правилното заглавие е: "България няма никакво оръжие. Има две полу-летящи хвърчила".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  16 Окт 2022 12:42ч.

  Тъжно и обидно е, че такъв човек е български военен министър! Мрънка като ученик на поправителен.Отговорът на български държавник трябва да бъде "България е за мир и няма да даде оръжие", а не "България няма излишно оръжие"! НАРОДЕ ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разоръжаване

  16 Окт 2022 13:03ч.

  Няма да се учудя, ако великите евроатлантици, в наведения си стремеж да угодят на колониалните си господари, да дадат наличното тежко въоръжение и разоръжат българската армия. Неприятно е, да гледам как двете жени-евроатлантички Надежда Йорданова и Десислава Атанасова с плам в очите и усмивка говорят за оръжието за Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе те не са жени, баш дека требе

  16 Окт 2022 21:37ч.

  Поне така разказват паяците, които живеят там

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  16 Окт 2022 13:05ч.

  Айде да не закачаш защитните ни системи, че взе да ни писва яко от вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • посланикът

  16 Окт 2022 13:25ч.

  Вместо да се занимават с руския посланик, трябва да бъде предупреден украинския посланик, да спре да обикаля медиите, да размахва списъци с наличното тежко оръжие на българската армия и постоянното настояване на посланика за предаването на тежкото оръжие на Украйна. Нямаме излишно тежко оръжие за Украйна и точка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  16 Окт 2022 21:15ч.

  Сериозният въпрос за мен е- кой предаде този списък на Москаленко? Дали някой наш"патриот"/мисля, че има член за държавна измяна/, или някой от Н...?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се арестува Мокаленко и да се подложи на разпит трета степен (с бой)

  16 Окт 2022 21:39ч.

  По американскити закони, стриктно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички на улицата! НЕ на войните на САЩ! Да спрем военните ходове на Вашингтон срещу Русия и Китай!

  16 Окт 2022 13:31ч.

  /Поглед.инфо/: Присъединете се в седмицата на протеста от 15 до 23 октомври! Организирайте се за акции срещу войната във вашия район! Планирани са над 60 протеста! Присъединете се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  16 Окт 2022 13:32ч.

  Поредният министър, който няма спирка на изказа си-преди него беше Каракачанов-кой "му дърпа езика" да обявява на всеуслушание какви проблеми има в армията, относно изправноста на техниката ни? Има си формати в армията, където се обсъждат тези въпроси!Не нарушава ли закона с това изказване?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  16 Окт 2022 14:13ч.

  Русия не заплашва с ядрено оръжие, а Америка. Сценария го знаем. Америка е първа и след това обвинява руснаците. И тоя се прави на не разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • водещата

  16 Окт 2022 14:46ч.

  Водещата по американската телевизия НОВА, задава въпрос на министъра, дали Русия ще използва ядрено оръжие, но дали водещата знае , че не Русия, а САЩ е държавата, която първа и единствена използва ядрено оръжие срещу мирно население и ще бъде добре, да покажат кадри от това престъпно деяние на САЩ в Япония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XYZ

  16 Окт 2022 15:28ч.

  Вчера 15.10. по обяд транспортен военен самолет прелетя ниско над Бургас и кацна на летището. За какво мислите, че е дошъл ? Може някой да Ви вярва, но не всички са такива. Накъде ни водите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  16 Окт 2022 16:08ч.

  Защо се е появил този /пореден/ самолет- в края на месеца е Хелуин и поляците имат "спешна нужда"от нови "фойерверки"--по-точно в гр. Жешов. ;) :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  16 Окт 2022 15:51ч.

  беше готов да изнася, но явно е имал разговор с президента, янев и той беше тръгнал да се самопредлага, но сви знамената, само президентът има принципна позиция, останалите за едната закуска са готови на всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ако има ще изнася

  16 Окт 2022 16:44ч.

  Тези не се усещат какво говорят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ма как полк. Стоянов? Не слушате ли ген. Съби Пишмансъбев???

  16 Окт 2022 18:31ч.

  По телевизията този пишмангенерал обяви известната българска максима: " Тате /САЩ ще ми купи колело/ще ни достави оръжие в замяна, ама друг път /след 10 години". Е, разбира се ,ко въобще е жива и я има по това време

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи