Военната прокуратура прекрати делото за смъртта на летеца Валентин Терзиев

Военната прокуратура прекрати делото за смъртта на летеца Валентин Терзиев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от Военновъздушните сили. Поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси и дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29. Това стана ясно от доклада за три месеца от встъпването в длъжност на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Подполковник Терзиев загина в нощта на 9 юни 2021 г., след като неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на тренировъчна стрелба.

Повече от година след инцидента - през ноември 2022 г. - Военната прокуратура в София обвини полковник от армията за причиняване на смърт по непредпазливост и тежки вредни последици за Министерството на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения.

Според прокуратурата полковник Методи Орлов поради немарливо изпълнение по време на стрелбите в рамките на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет и поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковникът не е забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на Терзиев. Стрелбата е била от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Пак според прокуратурата полковникът не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост се е стигнало до разрушаване на самолета МиГ-29, чиято стойност е 9 032 587,09 лева.

Още в деня, в който стана известно, че Терзиев е загинал, вдовицата му Димитрина Попова изрази опасение, че виновните за смъртта на летеца ще бъдат скрити.

След като беше посочен конкретен виновен за трагедията край Шабла, Попова даде пресконференция, на която заяви, че прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми по случая с гибелта на съпруга ѝ поне още четирима военни, тъй като са заемали контролиращи функции по време на учението. По думите ѝ имало още по-отговорни лица и според нея, ако те не бъдат привлечени като обвиняеми и дори позовавайки се на тяхната вътрешна наредба, това обвинение ще отпадне в съда.

Тя категорично посочи, че сред тях не са щурманите, които по думите ѝ са също само изпълнители. Решението за изпълнението на задачата, дали ще продължи или не, е на ръководител стрелбите полковник Методи Орлов, само че в контролния пункт има и друго лице, което е с по-високи отговорности, изрично споменато в заповедите на ВВС за самото учение, добави през ноември 2022 г. Димитрина Попова.

Според нея Орлов е отговорен, но трябва да има записи и заповеди, от които да се види кой до каква степен е отговорен. "Ако това обвинение падне и други обвиняеми няма, всичко отива "под килима", подчерта през 2022 г. Попова.

Почти година по-късно става ясно, че наказателното производство е прекратено. Пред "24 часа" Димитрина Попова заяви, че още не е получила документите за прекратяването на наказателното производство и ще коментира, след като се запознае с тях.

Малко след това във Facebook тя се обърна към военния министър, като каза: "Тагарев, контролирайте си пресслужбата към МО - заблуждението също е престъпление, а Вие сте отговорния управленски орган! Това, че сте престъпници всички го знаем!!!"

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Боги

    15 Sep 2023 22:11ч.

    Военната прокуратура е сестра близначка на Гешевата и Сарафовата прокуратура. Опасенията на г-жа Димитрина Попова са основателни и виждаме как всичко се замита под килима. И да, това, че са престъпници всички го знаем!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    16 Sep 2023 14:43ч.

    Военна прокуратура и съд едва фунционират от липса на работа. Сигурно е тежко, трупа се наднормено тегло, емоционален дискомфорт от скука и безделие, от чувството, че не си нужен. Някакво звено за подкрепа трябва да се създаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебнещ

    15 Sep 2023 23:14ч.

    Напоследък все по често се замислям, защо на високи постове има само най различни мушмороци. Няма МЪЖКАРИ. Пред подчинените са големи МЪЖКАРИ и командорят като за последно, но окажат ли се до по-голям началник или пред медия само мънкат и това е.МИШОЦИ почти навсякъде по ръководни постове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    16 Sep 2023 0:49ч.

    Както писах по въпроса преди две години, нашият пилот е свален от американска зенитна ракета Patriot. Няма да се намери виновен, черната кутия е иззета от пусплствуту на мустафа. Ще припомня хронологията, изводите си правете сами. 25 Юни 2021 11:00ч. За съжаление, нашия изтребител МиГ-29 е ударен от американска зенитна ракета Patriot PAC-2 GEM-T (модификациа MIM-104) изстреляна от военнослужещи от 5-ти зенитен батальон, което е единственото американско формирование в Източна Европа, въоръжено със системата за противовъздушна отбрана Patriot. Ето и хронологията В рамките на международните военни маневри Sabre Guardian 2021 американският 5-ти зенитен батальон е трябвало да проведе съвместно учебни стрелби със системи Patriot с румънските въоръжени сли на полигона Девеселу, но в последния момент се отказват от този полигон поради малката му площ и сравнително гъсто населените околности. Ракетите които ще се изплозват са с полетно разстояние до 280 км. Румънското командване предлага да се използва полигона на военната база Капу-Мидия на брега на Черно море. Базата се намира в околностите на Констанца. Разстоянието от румънската база до полигона Шабла е не повече от 120 км. Планираните стрелби с Patriot са за времето от 8.06 до 10.06, с издадени предупреждения за затворено въздушно пространство. При подготовката за провеждане на нощни стрелби на 6 юни около полунощ по грешка е изстреляна ракета PAC-2 GEM-T, за която до момента се знае, че не е определено мястото на падане. Това са фактите, НАТО, Армията на САЩ, Румънската армия подозрително мълчат и до сега не са предложили помощ за намиране останките на българския МиГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодаря за информацията.

    16 Sep 2023 12:01ч.

    Все пак, не е ясно дали е "грешка" или циничен опит за бъдещата войната в Украйна. Освен това, случаят послужи като трамплин за купуване на още самолети Ф16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи