Военна полиция проверявала в СБЖ публикация срещу Тодор Тагарев

Военна полиция проверявала в СБЖ публикация срещу Тодор Тагарев

Автор: Искрен Вълчев Следвайте "Гласове" в Телеграм

Военни полицаи посетили централата на СБЖ (Съюз на българските журналисти) на ул. „Граф Игнатиев“ №4 в столицата, за да търсят източниците на публикация срещу бившия военен министър Тодор Тагарев. Случаят е преди около два месеца, но за него се разбра тези дни. По закон служба „Военна полиция“ е пряко подчинена на министъра на отбраната. Освен това тя няма правомощия да проверява цивилни лица и структури извън системата на отбраната. Една от нейните основни задачи е да разследва икономически и криминални престъпления, да се бори срещу тях и да ги предотвратява, но само в структурите на Въоръжените сили. Според запознати едва ли въпросната акция е станала без знанието на министъра, без неговата негласна санкция или одобрение. А поводът е публикация в сайта „Афера“ под заглавие „Този изрод е за разстрел!". От САЩ искат историята на България да бъде изчистена от факти, способни да породят признателност към Русия в миналото ни и разправа с медии и социални мрежи.“

Въпросната публикация се появи в сайта малко след посещението на Тодор Тагарев във Вашингтон. Там той даде интервю пред дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ, където заяви: „Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва „да се проследяват“, за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда. А преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало.“ Публикацията завършва с източник: sbj-bg.eu.

Когато военните полицаи посещават СБЖ, председателят на УС Снежана Тодорова отсъства и те разговарят с Ивайло Диманов от съюза. „Бяха млад мъж и девойка. Влезнаха леко притеснени. В интерес на истината се държаха много възпитано и културно. Казаха, че не им е това работата, но им е поставена задача. Обясних им, че нямаме нищо общо с тази публикация. Интересуваха се има ли военни, членове на СБЖ. Отговорих им, че и да знам, няма да им кажа. И още кои са източниците на тази информация. С това приключи всичко и те си тръгнаха“, разказа г-н Диманов.

Между другото, обективно погледнато, заглавието наистина е скандално, стряскащо и провокативно. Но тези, които четат редовно сайта "Афера", са наясно, че това е принцип в творческата политика на тази медия - да вади от коментарите остри и пиперливи изрази за заглавия. „Когато си тръгваха военните полицаи, им казах, ако министърът се е почувствал обиден от публикацията, да заведе гражданско дело и да осъди изданието, а не да ви занимават с подобни глупости“, допълни Ивайло Диманов. „Нямаме нищо общо с тази публикация. Ние сме сериозна организация и не бихме си позволили такъв стил на писане. Това, че някой ни е сложил накрая името, не означава нищо. Сега в интернет всичко е възможно“, категорична бе Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ.

„Кой и кога е упълномощил военния министър да свие три четвърти от медийните функции на Информационния център на МО и да го преобразува в съгледваческа структура, принуждаваща работещите там да дебнат и да докладват за „руска пропаганда” из всички медии в страната? Затова СБЖ изисква отговор от правителството и Народното събрание на следните въпроси: Кой е упълномощавал военния министър да преобразува съществуващия в МО център за информационна и медийна дейност в структура със съвсем друг, доноснически профил, принуждавайки работещите там журналисти да извършват несвойствена и противоречаща на журналистическата етика дейност? Това ли да възприемаме като онагледяване на загадката що е то „борба с дезинформацията” и как се прилага тя?“ Ето тези въпроси зададе в специална декларация от името на УС на СБЖ г-жа Тодорова, защитавайки военните журналисти от кадровия хаос, който сътвори директорът на ИЦ на МО Владимир Миленски. Малко след това дясната ръка на Тагарев, бившият комунист нарекъл по време на общо събиране в ИЦ г-жа Тодорова „агент на ДС и руски шпионин“. Тези негови думи са изречени пред всички присъстващи в залата. 

 

 

Коментари

  • Позор за окупацията ни!

    10 Апр 2024 15:13ч.

    и киевската ХУНТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ген. Стойчев

    10 Апр 2024 16:39ч.

    На последната среща на Националната Атлантическа Терористична Организация - НАТО, са решили да съберат хората до 60 години, които са били в казармата да им опреснят знанията и уменията. Защото руската армия денацифицира в Покрайна цялата техника на колониалната булгаристанска армия !!! А и парите за парада ги дадоха днес за 0крайне?!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    10 Апр 2024 15:30ч.

    От всички мазни педали дето съсипаха България тоя е на едно от челните места за директно евтаназиране по най-мъчителен начин. Другите крадоха и унищожоваха материалното имущество събирано с десетилетия от 60-та до 90-та година, а тоя искаше с всички сили да избие десетки или стотици хиляди български мъже в комбинация с кражбите си. Да не говорим превръщането ни в цел за ракети, където и цивилното население ще го отнесе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЛАСОВЕ, днес е 10 април - 45 години от подвига на първия български космонавт

    10 Апр 2024 15:53ч.

    45 години от полета на Георги Иванов - първият български космонавт https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/poletat-na-georgi-ivanov-ot-vatreshnata-strana-na-tainite.167721 Полетът на Георги Иванов - от вътрешната страна на тайните Христо Георгиев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • помирете се бе

    10 Апр 2024 15:58ч.

    Аз предлагам, Магарев да целувне дупето на кака Веса (няколко пъти).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как не Ви е срам да пращате един горд евроатлантик да целува женско дупе!

    10 Апр 2024 16:06ч.

    Свършиха ли се мъжките?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    10 Апр 2024 16:23ч.

    забележката, макар и гнусна, е основателна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О, да

    10 Апр 2024 17:25ч.

    Че тя, кака Веса си е мъж отвсякъде. По мъж от всички тагаревци, взети заедно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 10 Апр 2024 16:06ч.

    10 Апр 2024 18:32ч.

    ба, като го гледам как се кипри на снимките с Илашчуковата кокона, няма да му мигне окото да целува... Зависи чие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя пък на Тагаренко баш ли ще пусне

    10 Апр 2024 18:53ч.

    Такива морди червендалести й е писнало да гледа из родната си деревня ли, селя ли, местечка ли се казва на "украински".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    11 Апр 2024 2:42ч.

    Ами тогава да я цуне отпред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    10 Апр 2024 16:06ч.

    Всичко е цирк. За да казваме още по-силно колко много обичаме Русия. В действителност САЩ и Русия са си разделили страната и смучат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изсмукан ти е мозъка

    10 Апр 2024 19:14ч.

    На Русия не и трябваше тая война. На САЩ обаче и трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изрод си е

    10 Апр 2024 16:13ч.

    ... спор няма. Но гусин Ивайло Диманов е добре да научи, че няма дума "влезнал" в българския език. Като си орган на журналистиката, добре е да поназнайваш граматиката на езика си, без докачение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влезнал

    10 Апр 2024 18:45ч.

    като по ролкови кънки. Спецов у Василев де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    11 Апр 2024 2:44ч.

    Че е орган, орган е. Въпросът е чий орган е, пък после дали е изправен или полегнал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    10 Апр 2024 16:18ч.

    Заглавието в "Афера" е съвсем на място !!!! Аз питам - тоя субект защо все още не е арестуван?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какви въпроси си задаваш...

    10 Апр 2024 18:38ч.

    Т. Т. май си плете кошничката за по-голям пост/кариера в "главката" на нато, а ти мечтаеш за правосъдие, за острови и незнам за какво си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако го намърдат и него с Академия Фрунзя да командва английския генерал

    10 Апр 2024 18:56ч.

    лорд Стържън ли, Скапън ли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    10 Апр 2024 16:33ч.

    Military Watch: "Ракетите С-200, изстреляни към АЕЦ в Смоленск, са преоборудвани в Полша и са доставени на Украйна като военна помощ." а психопатът тагарев точно такива ракети е изпратил на наркомана - кръвопиец, за да взриви руска атомна централа и да зарази с радиация цяла източна Европа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • той и годни ракети С-200 и С-300 бракува, и гаубици им изпрати...

    10 Апр 2024 18:43ч.

    само за да помогне на наркомана... И това е еднолично министерско решение, без да го обсъжда с никого. Сигурно се е съсипал на такава "ирония на съдбата" - Борисов го обвини, че е забатачил изпращането на БТР-ите!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    10 Апр 2024 16:36ч.

    Е вие какво очаквате от бивш политически офицер, ЗКПЧ, адютант на ген. Ат. Семерджиев?! Голяма част от бившите политически офицери в БНА бяха острието на БКП в армията, а след деполитизацията на армията една част останаха в БА (по-добрата част от тях), а останалата част станаха журналисти, "бизнесмени" още преди масовата приватизация, а други "инженери на човешките души" за една нощ станаха видини демикрати и върли атлантици и русофоби! Някои основаха "Легия Раковски" и т. н. Е дано да сме живи и здрави да ги водим след като американците си съберат партакешите и си тръгнат още същия ден ще се свалят лачените чепици и ще обуят валенките да чакат на "Дунав мост" руските освободители (техните дядовци и баби, майки и бащи са играли вече този роля). Да но народа не забравя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Гицка

    10 Апр 2024 19:36ч.

    Точно кацзано. Най-върлите ЗКПЧ-та станаха първи атлантици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На юруш

    10 Апр 2024 20:52ч.

    Ами те ЗКПЧ-тата глудат от изтърсаците на висшата бекапейска номенклатура как на юруш станаха евроатлантици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    11 Апр 2024 2:47ч.

    С малка забележка за късата народна памет...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    10 Апр 2024 16:55ч.

    Най-напред изродите ще върнат предишното име на Моста на дружбата, и след това, ако не успеят да се настанят удобно на колесника на господарите си, ще отидат да чакат там освободителя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде сега

    10 Апр 2024 17:14ч.

    Ако ВП наистина са ходили в СБЖ- директно оставката на началника, но дисциплинарно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грантаджиев Соросоид

    10 Апр 2024 17:43ч.

    Тоя съвсем се е самозабравил да си праща гавазите там, където нямат никаква работа. Тагаренко трябва да ходи на източния фронт. Руснаците ще го посрещнат подобаващо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    10 Апр 2024 18:36ч.

    Щом военна полиция е ходила на такава важна мисия в СБЖ, поне да е била с автомати и противогази. И по две гранати Ф-81. И бронежилети да не са забравили, че знае ли човек: ако дезинформаторите открият първи огън...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    10 Апр 2024 19:46ч.

    "Човекот" преди, си е за затвора, по оная глава на НК, за предателство на интересите на РБ. С разградският активист-екс прокуров, правещ се на генерал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нефелен

    10 Апр 2024 20:54ч.

    Тагарчук да върне грантовете дето е взел като съветник на украинското военно министерство защото укрите губят войната,т.е. капацитетът му на военен е нефелен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    10 Апр 2024 21:28ч.

    Правилно са писали ,че е за разстрел. Това е зловреден национален предател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И военната полиция вече не е това, което беше...

    10 Апр 2024 21:53ч.

    "Бяха млад мъж и девойка. Влезнаха леко притеснени. В интерес на истината се държаха много възпитано и културно. Казаха, че не им е това работата, но им е поставена задача."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    10 Апр 2024 22:47ч.

    Министър "война, да" вече няма никакво значение какво мисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    11 Апр 2024 2:40ч.

    За момент си помислих, че проверяват него. А то, проверявали свободата на словото. То така и с кокор, кирЕ, настимир, ленчето и други знайна и незнайни херои на демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-чудното

    11 Апр 2024 13:21ч.

    в тази статия е , че в Министерството на отбраната и в УС на СБЖ към министерството все още съществува една жена, която се осмелява да брани българският с-у-в-е-р-е-н-и-т-е-т. А тя не е служила в армията! ! ! За какво говорим, продажни мухльовци и мекерета ? Но ще ви дойде ред, надявам се! Парите ще се отклонят в друга посока!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи