Военна полиция проверявала в СБЖ публикация срещу Тодор Тагарев

Военна полиция проверявала в СБЖ публикация срещу Тодор Тагарев

Автор: Искрен Вълчев Следвайте "Гласове" в Телеграм

Военни полицаи посетили централата на СБЖ (Съюз на българските журналисти) на ул. „Граф Игнатиев“ №4 в столицата, за да търсят източниците на публикация срещу бившия военен министър Тодор Тагарев. Случаят е преди около два месеца, но за него се разбра тези дни. По закон служба „Военна полиция“ е пряко подчинена на министъра на отбраната. Освен това тя няма правомощия да проверява цивилни лица и структури извън системата на отбраната. Една от нейните основни задачи е да разследва икономически и криминални престъпления, да се бори срещу тях и да ги предотвратява, но само в структурите на Въоръжените сили. Според запознати едва ли въпросната акция е станала без знанието на министъра, без неговата негласна санкция или одобрение. А поводът е публикация в сайта „Афера“ под заглавие „Този изрод е за разстрел!". От САЩ искат историята на България да бъде изчистена от факти, способни да породят признателност към Русия в миналото ни и разправа с медии и социални мрежи.“

Въпросната публикация се появи в сайта малко след посещението на Тодор Тагарев във Вашингтон. Там той даде интервю пред дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ, където заяви: „Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва „да се проследяват“, за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда. А преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало.“ Публикацията завършва с източник: sbj-bg.eu.

Когато военните полицаи посещават СБЖ, председателят на УС Снежана Тодорова отсъства и те разговарят с Ивайло Диманов от съюза. „Бяха млад мъж и девойка. Влезнаха леко притеснени. В интерес на истината се държаха много възпитано и културно. Казаха, че не им е това работата, но им е поставена задача. Обясних им, че нямаме нищо общо с тази публикация. Интересуваха се има ли военни, членове на СБЖ. Отговорих им, че и да знам, няма да им кажа. И още кои са източниците на тази информация. С това приключи всичко и те си тръгнаха“, разказа г-н Диманов.

Между другото, обективно погледнато, заглавието наистина е скандално, стряскащо и провокативно. Но тези, които четат редовно сайта "Афера", са наясно, че това е принцип в творческата политика на тази медия - да вади от коментарите остри и пиперливи изрази за заглавия. „Когато си тръгваха военните полицаи, им казах, ако министърът се е почувствал обиден от публикацията, да заведе гражданско дело и да осъди изданието, а не да ви занимават с подобни глупости“, допълни Ивайло Диманов. „Нямаме нищо общо с тази публикация. Ние сме сериозна организация и не бихме си позволили такъв стил на писане. Това, че някой ни е сложил накрая името, не означава нищо. Сега в интернет всичко е възможно“, категорична бе Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ.

„Кой и кога е упълномощил военния министър да свие три четвърти от медийните функции на Информационния център на МО и да го преобразува в съгледваческа структура, принуждаваща работещите там да дебнат и да докладват за „руска пропаганда” из всички медии в страната? Затова СБЖ изисква отговор от правителството и Народното събрание на следните въпроси: Кой е упълномощавал военния министър да преобразува съществуващия в МО център за информационна и медийна дейност в структура със съвсем друг, доноснически профил, принуждавайки работещите там журналисти да извършват несвойствена и противоречаща на журналистическата етика дейност? Това ли да възприемаме като онагледяване на загадката що е то „борба с дезинформацията” и как се прилага тя?“ Ето тези въпроси зададе в специална декларация от името на УС на СБЖ г-жа Тодорова, защитавайки военните журналисти от кадровия хаос, който сътвори директорът на ИЦ на МО Владимир Миленски. Малко след това дясната ръка на Тагарев, бившият комунист нарекъл по време на общо събиране в ИЦ г-жа Тодорова „агент на ДС и руски шпионин“. Тези негови думи са изречени пред всички присъстващи в залата. 

 

 

Коментари

 • Позор за окупацията ни!

  10 Апр 2024 15:13ч.

  и киевската ХУНТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ген. Стойчев

  10 Апр 2024 16:39ч.

  На последната среща на Националната Атлантическа Терористична Организация - НАТО, са решили да съберат хората до 60 години, които са били в казармата да им опреснят знанията и уменията. Защото руската армия денацифицира в Покрайна цялата техника на колониалната булгаристанска армия !!! А и парите за парада ги дадоха днес за 0крайне?!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  10 Апр 2024 15:30ч.

  От всички мазни педали дето съсипаха България тоя е на едно от челните места за директно евтаназиране по най-мъчителен начин. Другите крадоха и унищожоваха материалното имущество събирано с десетилетия от 60-та до 90-та година, а тоя искаше с всички сили да избие десетки или стотици хиляди български мъже в комбинация с кражбите си. Да не говорим превръщането ни в цел за ракети, където и цивилното население ще го отнесе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЛАСОВЕ, днес е 10 април - 45 години от подвига на първия български космонавт

  10 Апр 2024 15:53ч.

  45 години от полета на Георги Иванов - първият български космонавт https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/poletat-na-georgi-ivanov-ot-vatreshnata-strana-na-tainite.167721 Полетът на Георги Иванов - от вътрешната страна на тайните Христо Георгиев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • помирете се бе

  10 Апр 2024 15:58ч.

  Аз предлагам, Магарев да целувне дупето на кака Веса (няколко пъти).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как не Ви е срам да пращате един горд евроатлантик да целува женско дупе!

  10 Апр 2024 16:06ч.

  Свършиха ли се мъжките?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ценител

  10 Апр 2024 16:23ч.

  забележката, макар и гнусна, е основателна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О, да

  10 Апр 2024 17:25ч.

  Че тя, кака Веса си е мъж отвсякъде. По мъж от всички тагаревци, взети заедно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10 Апр 2024 16:06ч.

  10 Апр 2024 18:32ч.

  ба, като го гледам как се кипри на снимките с Илашчуковата кокона, няма да му мигне окото да целува... Зависи чие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя пък на Тагаренко баш ли ще пусне

  10 Апр 2024 18:53ч.

  Такива морди червендалести й е писнало да гледа из родната си деревня ли, селя ли, местечка ли се казва на "украински".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Апр 2024 2:42ч.

  Ами тогава да я цуне отпред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  10 Апр 2024 16:06ч.

  Всичко е цирк. За да казваме още по-силно колко много обичаме Русия. В действителност САЩ и Русия са си разделили страната и смучат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изсмукан ти е мозъка

  10 Апр 2024 19:14ч.

  На Русия не и трябваше тая война. На САЩ обаче и трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изрод си е

  10 Апр 2024 16:13ч.

  ... спор няма. Но гусин Ивайло Диманов е добре да научи, че няма дума "влезнал" в българския език. Като си орган на журналистиката, добре е да поназнайваш граматиката на езика си, без докачение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Влезнал

  10 Апр 2024 18:45ч.

  като по ролкови кънки. Спецов у Василев де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Апр 2024 2:44ч.

  Че е орган, орган е. Въпросът е чий орган е, пък после дали е изправен или полегнал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  10 Апр 2024 16:18ч.

  Заглавието в "Афера" е съвсем на място !!!! Аз питам - тоя субект защо все още не е арестуван?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какви въпроси си задаваш...

  10 Апр 2024 18:38ч.

  Т. Т. май си плете кошничката за по-голям пост/кариера в "главката" на нато, а ти мечтаеш за правосъдие, за острови и незнам за какво си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако го намърдат и него с Академия Фрунзя да командва английския генерал

  10 Апр 2024 18:56ч.

  лорд Стържън ли, Скапън ли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  10 Апр 2024 16:33ч.

  Military Watch: "Ракетите С-200, изстреляни към АЕЦ в Смоленск, са преоборудвани в Полша и са доставени на Украйна като военна помощ." а психопатът тагарев точно такива ракети е изпратил на наркомана - кръвопиец, за да взриви руска атомна централа и да зарази с радиация цяла източна Европа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • той и годни ракети С-200 и С-300 бракува, и гаубици им изпрати...

  10 Апр 2024 18:43ч.

  само за да помогне на наркомана... И това е еднолично министерско решение, без да го обсъжда с никого. Сигурно се е съсипал на такава "ирония на съдбата" - Борисов го обвини, че е забатачил изпращането на БТР-ите!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  10 Апр 2024 16:36ч.

  Е вие какво очаквате от бивш политически офицер, ЗКПЧ, адютант на ген. Ат. Семерджиев?! Голяма част от бившите политически офицери в БНА бяха острието на БКП в армията, а след деполитизацията на армията една част останаха в БА (по-добрата част от тях), а останалата част станаха журналисти, "бизнесмени" още преди масовата приватизация, а други "инженери на човешките души" за една нощ станаха видини демикрати и върли атлантици и русофоби! Някои основаха "Легия Раковски" и т. н. Е дано да сме живи и здрави да ги водим след като американците си съберат партакешите и си тръгнат още същия ден ще се свалят лачените чепици и ще обуят валенките да чакат на "Дунав мост" руските освободители (техните дядовци и баби, майки и бащи са играли вече този роля). Да но народа не забравя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Гицка

  10 Апр 2024 19:36ч.

  Точно кацзано. Най-върлите ЗКПЧ-та станаха първи атлантици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На юруш

  10 Апр 2024 20:52ч.

  Ами те ЗКПЧ-тата глудат от изтърсаците на висшата бекапейска номенклатура как на юруш станаха евроатлантици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Апр 2024 2:47ч.

  С малка забележка за късата народна памет...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пор Ошенко

  10 Апр 2024 16:55ч.

  Най-напред изродите ще върнат предишното име на Моста на дружбата, и след това, ако не успеят да се настанят удобно на колесника на господарите си, ще отидат да чакат там освободителя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде сега

  10 Апр 2024 17:14ч.

  Ако ВП наистина са ходили в СБЖ- директно оставката на началника, но дисциплинарно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грантаджиев Соросоид

  10 Апр 2024 17:43ч.

  Тоя съвсем се е самозабравил да си праща гавазите там, където нямат никаква работа. Тагаренко трябва да ходи на източния фронт. Руснаците ще го посрещнат подобаващо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  10 Апр 2024 18:36ч.

  Щом военна полиция е ходила на такава важна мисия в СБЖ, поне да е била с автомати и противогази. И по две гранати Ф-81. И бронежилети да не са забравили, че знае ли човек: ако дезинформаторите открият първи огън...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  10 Апр 2024 19:46ч.

  "Човекот" преди, си е за затвора, по оная глава на НК, за предателство на интересите на РБ. С разградският активист-екс прокуров, правещ се на генерал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нефелен

  10 Апр 2024 20:54ч.

  Тагарчук да върне грантовете дето е взел като съветник на украинското военно министерство защото укрите губят войната,т.е. капацитетът му на военен е нефелен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  10 Апр 2024 21:28ч.

  Правилно са писали ,че е за разстрел. Това е зловреден национален предател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И военната полиция вече не е това, което беше...

  10 Апр 2024 21:53ч.

  "Бяха млад мъж и девойка. Влезнаха леко притеснени. В интерес на истината се държаха много възпитано и културно. Казаха, че не им е това работата, но им е поставена задача."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  10 Апр 2024 22:47ч.

  Министър "война, да" вече няма никакво значение какво мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Апр 2024 2:40ч.

  За момент си помислих, че проверяват него. А то, проверявали свободата на словото. То така и с кокор, кирЕ, настимир, ленчето и други знайна и незнайни херои на демокрацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • най-чудното

  11 Апр 2024 13:21ч.

  в тази статия е , че в Министерството на отбраната и в УС на СБЖ към министерството все още съществува една жена, която се осмелява да брани българският с-у-в-е-р-е-н-и-т-е-т. А тя не е служила в армията! ! ! За какво говорим, продажни мухльовци и мекерета ? Но ще ви дойде ред, надявам се! Парите ще се отклонят в друга посока!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи