Военен експерт: Украински бойци избягаха от позициите си край Ямпол, но ги спряха отряди на ВСУ

Военен експерт: Украински бойци избягаха от позициите си край Ямпол, но ги спряха отряди на ВСУ

Войници на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) избягаха от позициите си край село Ямпол, „грабвайки“ оръжие и военна техника. Това съобщи за ТАСС военният експерт Андрей Марочко.

"В хода на обективен контрол в района на село Ямпол е регистриран поредният случай на самоволно изоставяне на позиции от въоръжени формирования на Украйна. Украинските бойци избягаха, като взеха със себе си оръжие и военна техника“, каза той, позовавайки се на свои източници. Марочко уточни, че бегълците са спрени от заградителните отряди на украинските въоръжени сили и „частично“ са върнати на позициите им.

Марочко съобщи и за неуспешните опити на украинските въоръжени сили да контраатакуват в Купянското направление. "На 14 юни частите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се опитаха да контраатакуват в Купянското направление на фронтов участък с ширина над 30 км и след като претърпяха загуби, се върнаха на заетите преди това рубежи и позиции", уточни за ТАСС военният експерт. 

 

 

Броят на дезертьорите от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) рязко се е увеличил на линията на съприкосновение в района на Запорожие; властите успяват бързо да върнат около една трета от избягалите, съобщи за ТАСС председателят на комисията по въпросите на суверенитета, патриотичните проекти и подкрепата на ветераните на Обществената палата на Руската федерация Владимир Рогов.

„На Запорожкия фронт започна рязко да нараства броят на дезертьорите във въоръжените сили на Украйна. Показателно е, че беше дадена заповед да не се акцентира вниманието върху това, да не се наказват строго тези, които самоволно са напусна ли подразделенията, а просто да ги хващат и връщат. В краткосрочен план, за две седмици е възможно да се върнат не повече от една трета избягали“, каза Рогов. По думите му, дезертиралите военнослужещи от украинските въоръжени сили най-често се опитват да се укрият при роднини и приятели.

Представителят на Държавната гранична служба на Украйна Андрей Демченко заяви междувременно, че действията на укривателите и организаторите на схеми за незаконно напускане на страната на мъже стават все по-дръзки. По думите му, граничарите ежедневно регистрират опити на мъже да преминат нелегално границата с цел избягване на мобилизация. „За съжаление, опитите продължават, всеки ден регистрираме такива лица“, цитира го агенция УНИАН. „Наскоро видяхме, че наглостта на действията на организаторите на тези престъпни групи, които им обещават съдействие за незаконно преминаване, расте". 

Демченко отбеляза, че групите, които се опитват да преминат границата едновременно, стават все по-големи. Той припомни, че на 13 юни граничарите задържаха в района на Одеса камион, в който повече от 40 мъже се опитаха да избягат в Молдова. На 1 юни Западната регионална дирекция на Държавната гранична служба на Украйна съобщи, че около 45 укриващи се от военна служба са загинали, опитвайки се да избягат от Украйна през планини и реки. Пресслужбата посочи, че това са само потвърдени факти, изразявайки увереност, че реалният брой на смъртните случаи е по-висок.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Агонията на машите на Запада ще бъде мъчителна, но затова пък продължителна

    15 Юни 2024 8:56ч.

    Гледайте, български евроатлантици. И дишайте. Докато още можете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само НАТО и САЩ да се намесят силово и войната приключва след един час.

    15 Юни 2024 9:03ч.

    После репарации и парчосване на Матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • общо взето е така

    15 Юни 2024 9:07ч.

    Насрещният ядрен удар, обмяната на МКБР , ще отнеме 40-60 минути. После всичко е приключило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    15 Юни 2024 9:09ч.

    И какво чакат още, нали това е целта да падне Путин и да разделят Русия на пет, да наложат репарации и т.н. приказки от 1001 нощ 🤡

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиот

    15 Юни 2024 9:15ч.

    Няма да си жив да го видиш, радиацията ще те разпадне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Намесата на престъпната организция НАТО ще доведе до физическо умъртвяване на найните адепти в Европа

    15 Юни 2024 9:31ч.

    Май не ви е мил живота, евроатлантически нещастници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рав Финкел

    15 Юни 2024 9:32ч.

    Опорки за бавняри. Имаш ли 7 клас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    15 Юни 2024 11:35ч.

    Не,в медресето учихме до трети клас,това с репарациите е една доста скучна опорка,но я повтарям под всяка новина за УСрайна защото така ми е поръчал ДеБелян ага!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Есаул

    15 Юни 2024 11:38ч.

    Мечти, мечти....еврогеиски.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    15 Юни 2024 14:58ч.

    Имаш ли термометър ползвай го !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    15 Юни 2024 15:35ч.

    Точно казано,само за час и ще ги приберат с ковчези обратно, а там някои ще ги чакат разярени англосаксонски вдовици и майки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    15 Юни 2024 18:18ч.

    Хахаха, и кой ще разпарчетоса Русия? Сигурно извънземните, защото натовците ще бъдат заличени от руския ядрен чук? Крайно време е такива като тебе да се мобилизират насила и да се пращат на фронта, за да бъдат утилизирани от Солнцепек и ФАБ 3000. България няма нужда от идиoти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    15 Юни 2024 22:25ч.

    Да пълзим пред Путин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛошиЯт Вълк

    15 Юни 2024 22:48ч.

    Бая сте глупави цяло лято няма шанс срещу Русия никакъв абсолютно а да не говорим че Русия има наи силните съюзници в света ако става въпрос за воина НАТО срещу Брикс е това ще приключи за 1 час!!! Запомнете смешници жалки защото ще плачете с крокодилски сълзи!!! Баба Ванга е казала : Америка ще рухне и прахта и ще стигне до Европа !!! Не се надяваите на някви бледи фантазии няма и няма да има по велика сила от РУСИЯ ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ АМИН!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛошиЯт Вълк

    15 Юни 2024 22:51ч.

    Ще има да бягат Неподготвените насила изпратени украинчета те немогат пишките да си държат камили автомати а още повече да воюват срещу наи подготвените!!!спомнети си филма 300 само че тука армията на ксеркс е руската и подготвена като 300те троянци а украинците са 300 и то неподготвени ковачи и овчари дали имат шанс

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Продън

    15 Юни 2024 23:09ч.

    И като се събуди усети как един здрав брадясал сибирянин ти проверява температурата с кожения си термометър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Alèx

    16 Юни 2024 2:51ч.

    Ний ко ша пратим? Един танк, едно отделение солдати шкембелий и чертеж на самолет ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    16 Юни 2024 7:07ч.

    Баба Ванга е казала че един с името на полов орган и то женски ще умре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Барон Мюнхаузен

    16 Юни 2024 8:21ч.

    На срещата на върха в Украйна в Швейцария западните страни не успяха да постигнат мир, защото това изисква преговори с Русия при бъдещи подобни събития. Това съобщи президентът на Швейцария Виола Амхерд. Страната обаче не беше официално поканена на тази конференция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    16 Юни 2024 8:38ч.

    Пълзи пред Памперса и евреина Сорос тогава. А децата ти ще бъдат обучени да доставят удоволствие на педофилите, еврогеьове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bsbsbhsjs

    16 Юни 2024 13:49ч.

    КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ.....ОГНЕН АД ЗА АМЕРИКА И НАТО....СЛАВА РУСИЯ И СЛАВА ПУТИНУ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наглостта на действията ?

    15 Юни 2024 9:05ч.

    Когато се мъчиш да си спасиш живота не е "наглост". Казва се "борба за живот"... Успех и стискаме палци на всеки украинец, бягащ от сатанистката територия 404 !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С добро

    15 Юни 2024 16:58ч.

    Трябва да гледаме с добро око на всеки спасил се от касапницата в Усрайна окраинец. Окраинците, които са със славянска, а не с хазарска кръв, избягали от юдо-фашисткия Киевски хаганат Юдеохазария (Украйна), са бъдещи българи и трябва да ги приемаме като бъдещи българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    16 Юни 2024 8:41ч.

    Само трябва да обърнат оръжието към зеления клоун. Няма защо да умират за интересите на Кокаина и Памперса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    15 Юни 2024 9:06ч.

    На този фон започва приватизация на някой предприятия в Украйна. Хиените са се наточили за украинския титан - https://m.vz.ru/world/2024/6/14/1272975.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    15 Юни 2024 9:09ч.

    Военкорите пишат други работи. Ко стана с Рибар? Вече няма сводки от фронта в Украйна. Пише основно за арабите. Голям пиздец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феникс

    15 Юни 2024 11:25ч.

    Що лъжеш бе? Бахмутское направление: продвижение ВС РФ в микрорайоне «Канал» и к северу от него обстановка по состоянию на 10:00 15 июня 2024 года Основной горячей точкой Бахмутского направления остаётся Часов Яр, где идут бои в микрорайоне «Канал». ▪️За последние несколько дней российским войскам удалось значительно продвинуться в границах «Канала» и установить контроль над большей частью промзоны на севере. Бои идут за улицу Олега Кошевого, а высотки южнее к исходу минувшего дня были под контролем противника. ▪️Севернее под контроль ВС РФ перешли две широкие лесополосы по обе стороны железной дороги. Это позволило не только частично обезопасить фланг в «Канале», но и соседнему подразделению зачистить лес к югу от Богдановки. ▪️В окрестностях самой Богдановки обстановка остаётся сложной. Противник удерживает Калиновку, с прилегающих высот и Григоровки. На данном участке также зафиксировано активное применение HIMARS, что несколько осложняет наступление ВС РФ. ▪️Южнее, в районе Ивановского (Красного) российские войска продвинулись в направлении Клещеевки, заняв несколько лесополос. При этом любопытно, что в открытых источниках практически не появляется информации о боях в заказнике «Ступки-Голубовские-2». По всей видимости, там либо нет попыток продвижения ВС РФ, либо они напротив, весьма успешны. ▪️На участке от Клещеевки до Курдюмовки обстановка скрыта «туманом войны». Кадров объективного контроля с чьей либо стороны, позволяющей установить статус Клещеевки и высот к северу пока так и не появилось.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    15 Юни 2024 11:36ч.

    Лъжа защото съм ДеПеСарски ибрикчия,как защо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БатДинко

    15 Юни 2024 9:33ч.

    И от Ямбол ще ги прогоним

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    15 Юни 2024 9:33ч.

    Нали познахте, че съм многониковия Копейкин. Още не съм си пил лекарствата, затова съм неадекватен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пеко Такоф

    15 Юни 2024 9:34ч.

    Тази война е описана в Бялата гвардия на Булгаков още преди 100 г. Който не чете, нямя как да знае нищо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    15 Юни 2024 9:36ч.

    Надпреварата е кой ще направи първата ядрена бомба с ниско ниво на радиоактивно замърсяване и огромна разрушителна мощ. Вероятно намеците за ядрени изпитания и от САЩ и Русия са свързани с тази бомба, изглежда ще има протонна версия на ядреното оръжие .Първите аналози бяха създадени за Междузвездни войни и е дошло времето да се унищожи врагът точно тук на Земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Барон Мюнхаузен

    16 Юни 2024 8:25ч.

    Глупак, нали другия, който не си е направил бомба с ниско съдържание на радиация, ще отговори с нормална ядрена бомба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феникс

    15 Юни 2024 10:21ч.

    Както каза едно украйнско момиче ние ще станем нация от сакати и ограбени хора! :) Ще се сетят но ще е късно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    15 Юни 2024 11:05ч.

    Че това да го копирали от Сталин.СМЕРШ така ги завръщаше. Нищо ново под слънцето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    15 Юни 2024 11:08ч.

    Ами не им се мре на хората заради Зеленски ,Байдън и сие. Искат всичко да спре.Явно това не е война на Украйна,а на шепа продажници и военолюбци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селямсъза

    15 Юни 2024 11:29ч.

    Ще бягат, искат да живеят, иначе за какво - работят за евреите, умират за американците и псуват руснаците за виновни!!! То и да бягаш се иска голяма смелост - имат семейства!!! А за нас - какво и ние ли ще ставаме пушечно месо, я към украйна, я към сърбия, на щатите не им пука за народеца - война да има!!! МИР!!! Бог да пази България!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    15 Юни 2024 15:07ч.

    Време е Зеленски ,Кличко и сие като Най големи родолюбци да отидат на фронта и да покажат на Украинския народ как да победят Русия!!!А Неда дрънкат от страни и да молят за помощи!!!НАТО или по точно Америка щом са толкоз курназзащо не обявят война на Русия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БМДТ

    15 Юни 2024 23:18ч.

    Абе смешко, Русия като е курназ, обяви ли война на Украйна? Не. Обяви Тридневна СВО, каквото и да значи това. Така че ВОЙНА НЯМА!!! Набийте си го в червените чутури! А щом няма война, износът(вносът) на оръжие НЕ МОЖЕ да бъде проблем. Поняли?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Барон Мюнхаузен

    16 Юни 2024 8:35ч.

    Може ли да има толкова неуки хора, прочетете поне. След втората световна война , СССР, САЩ и Великобритания получават международно право да провеждат военни операции. САЩ обявиха ли война на Югославия или на Афганистан. Това са военни операции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фрунзе

    15 Юни 2024 16:02ч.

    Скоро и самите заградителни отряди ще се изправят срещу армията на Русия.И...това ще е края.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • надка

    15 Юни 2024 17:29ч.

    До кога клетата украйна ще умира за чужди интереси???? За да богатее зел и всички около него ли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    15 Юни 2024 18:20ч.

    Защото са бягали в грешната посока. Трябва да бягат към руснаците, не към заградителните отряди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БМДТ

    15 Юни 2024 23:24ч.

    Тя Тридневната СВО не свърши ли? Русия винаги е била, е и ще бъде ВРАГ НОМЕР ЕДНО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, НА БЪЛГАРИЯ И НА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО! Докато не разберете това, никога няма да усетите свободата. Както е казал Вазов: О КОЛКО ВИ БРАТЯ ЖАЛЕВ, О КАК БИ ЖЕЛАЛ БРАТЯ КЛЕТИ, СВОБОДА И ВАМ И ЗА НЕЯ, КАТ НАС ДА ЖИВЕЙТЕ И МРЕТЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коя свобода бе имбецил?

    16 Юни 2024 4:54ч.

    Онази на опиумтите войни ли, на концлагерите в Южна Африка и Кения, на напалмът във Виетнам, Камбоджа и Лаос, а може и демократичното изтребване ва ираксите цивилни козари с бомбени килими. Пък може и приятелството на негодниците майр Синклер, пияницата Чърчил и всякаква друга подобна доброжелателна спрямо българите сволоч, от които Бисмарк е най-приемлив, защото се задоволява само да обяви, че "не са се събрали да решават проблемите на българите. А най-човечтите примери са, британските и белгийските негодници, режещи ръце в Индия и Конго по различни причини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БМДТ

    16 Юни 2024 8:23ч.

    Ясно, ти си ЗАГУБЕНА кауза. За теб спасение има само едно: ЧЕМОДАН, ВОКЗАЛ, МОСКВА. Удобно пропускаш фактите за отношението на Русия към всичко българско и пишеш за страни по света, в които никога не си бил, и няма и да идеш. Само два факта са достатъчни за разумният човек да прозре истината за Русия. 1. Арест и каторга на кап. Георги Мамарчев и други български командири, заради опитът им да освободят България през 1829. Между другото, кап. Георги Мамарчев е вуйчо на Георги Раковски, да не се чудиш защо Раковски толкова много "обича Русия". 2. Настояване на Северна Византия(Русия) пред султана (като компенсация за помощта срещу Египетското въстание) , в Османската империя ДА СЕ ПРОПОВЯДВА ХРИСТИЯНСТВО САМО НА ГРЪЦКИ. Следва ферман, утвърждаване на Фанариотите. След това унищожение на всички книги написани на език различен от гръцки(латински, арменски, грузински, иврит, български,....). После борба за църковна независимост. След това налагане на схизма от Руската Православна църква(отпаднала чак през 1947).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Справедливост

    16 Юни 2024 9:14ч.

    Мнозина от бегълците почнали да разбират на къде духа вятъра,и какви ги вършиш зеления,и спасяват живота си,и много са прави момчета,не искат да се бият за зеленика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи