Внукът на Лев Троцки почина в Мексико

Внукът на Лев Троцки почина в Мексико

През 1937 г. Троцки получава политическо убежище в Мексико, откъдето остро критикува политиката на Сталин.

Всеволод Волков, който е внук на Лев Троцки, един от организаторите на Октомврийската революция през 1917 г., почина на 97-годишна възраст в Мексико, съобщи мексиканският в. "Хорнада", като се позова на изявления на неговото семейство и приятели в социалните мрежи.

Волков е роден в бившия Съветски съюз през 1926 г., а през 1939 г. заедно с дядо си Лев Троцки пристига в Мексико, където учи химия. През 1990 г. внукът превръща семейния дом в мексиканската столица в дом-музей на Троцки, пише в. "Хорнада". Вестникът отбелязва, че Волков е бил последният свидетел на убийството на Троцки през 1940 г. в Мексико.

Малко преди смъртта на Ленин през 1924 г. в комунистическата партия в Русия започва вътрешна борба за власт, в която Лев Троцки претърпява поражение. През ноември 1927 г. той е изключен от партията, а през 1929 г. е изгонен от бившия Съветски съюз. През 1932 г. Троцки е лишен и от тогавашното съветско гражданство, припомня ТАСС.

През 1937 г. Троцки получава политическо убежище в Мексико, откъдето остро критикува политиката на Сталин. Скоро става известно, че се подготвя убийството му от агенти на тогавашното съветско разузнаване. На 24 май 1940 г. е извършен първият опит за покушение срещу Троцки, но той остава жив. На 20 август 1940 г., обаче, внедреният през 30-те години в близкото му обкръжение таен агент на тогавашния народен комисариат на вътрешните работи Рамон Меркадер, просталински настроен испански комунист, му идва на гости и успява да го убие в дома му в мексиканската столица.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Вива Мехико, кабронес !

    18 Юни 2023 13:02ч.

    Музеят на Троцки е една от атракциите на столицата. Той е в южния квартал Койуакан, артистично място с ниски и добре поддържани къщи. Близо до къщата на Троцки е и къщата на Фрида Кало, с която Троцки е имал "заварка" ...Къщата на Троцки е в едно закътано много симпатично дворче, оградено с висок дувар. Дуварът не е могъл да спаси евреинът. Първият атентат атакуват къщата с автоматичен огън , до днес се пазят дупките от куршумите. Но после Меркадер свършва работата "от вътре"... В дворчето иманяколко алейки, дръвчета ,пейки. Пази се зайчарника, Троцки обичал да отглежда зайци. Самата къща от вътре е автентично запазена. Кабинетът на Леон, телефон, радио, имал е немалка библиотека и събирал преса от целия свят, вкл. от СССР . Кухничка, баня, прислуга, изобщо като за 30-те години и бедния живот тогава в Мексико, живял си е нелошо... Мексико е "лява" страна. И тогава и днес , но никога не са били консолидирани около "левия път" по който да вървят. Дали космополитния революционен комунизъм на Троцки ? Или националния патриотичен и авторитарен комунизъм на Сталин ? Той и затова Троцки е намерил убежище в Мексико, лично покровителстван от Диего Ривера /мъжът на Фрида Кало/... докато не го е ликвидирал човекът на Джугашвили. И днес в къщата-музей се виждат предимно чуждестранни туристи, вкл. от САЩ ! Млади американци с комунистически /троцкистки/ идеи и възгледи гледат наследството на Лев и с благоговение свеждат глави, мда...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Насилствената смърт на Троцки

    18 Юни 2023 13:27ч.

    пречи да се осъзнае същината на онова, което го е разделило идейно от другите в партията, заради което е изгонен. Понеже всички са злодеи, той изглежда най9малко такъв, защото е убит. Има сериозни изследвания по темата, без емоции. Не е ясно дали Сорос се е вдъхновил конкретно от Троцки за перманентна революция, но е факт, че е трансформирал идеите му в "отвореното общество" и "цветните революции". Ще има, предполагам, музей и на Сорос, в който многобройните му деца по света, ще свеждат глава като пред светиня. Където не е Бог, може да се настани всичко и всеки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    18 Юни 2023 14:53ч.

    Не са точно злодеи.Злодеите са прекалено елементарни и без визия. Ленин, Троцки и Сталин са абсолютни фанатици.Ислямска държава са детска градина спрямо тях.Но те са имали визия да унищожат до основи тогавашния свят и да изградят нещо ново " рай на земята" без да се съобразяват колко хора ше загинат.Ако трябва 1/3 както казва Председателя Мао, но пък другите 2/3 ще дочакат комунизма. В историческа песпектива Ленин с неговия НЕП победи в Китай.Но пък Троцки създаде РККА.Колониалния западен свят бе унищожен.Сега ленинистки Китай се движи към световно икономическо господство.Така, че от птичи поглед не изглежда либерализма да е победил както доскоро се смяташе.Неслучайно вчера Руският Лидер издигна гигантските знамена на Русия, СССР и Руската Империя едно до друго в Петербург.Оттам тръгна всичко.... САЩ прекалено рано си помислиха, че са спечелили мача... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    18 Юни 2023 20:08ч.

    хм, едно чукче в историята, едно чикче в модерната три+една декади джендърияда, Власт на Капитала над мат'ряла, либерастия, поне 300 000 000 жертви в Източна гейропа, поне наполивина в бичвшият ЕССР, възход на сошуайският и гейрпейските союзи, платихме тази цена за да видим това, което виждаме в момента....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Млечин

    19 Юни 2023 11:10ч.

    Първият атентатор е художника Д.Сикейрос,аМеркадер е син на любовницата на резидента в Испания.Майката,заедно с Д.Ибарури изнасят златото от централната банка в СССР.Така че помощта на Сталин не е безвъзмездна.Младежът лежи 20год и после е прехвърлен в Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи