ВМРО-ДПМНЕ: Новите ветрове на приятелството отвяха Ковачевски от снимката с Петков

ВМРО-ДПМНЕ: Новите ветрове на приятелството отвяха Ковачевски от снимката с Петков

 

„Кирил Петков иска гаранции от Брюксел за влизането на българите в Конституцията в Република Северна Македония и аз искам гаранции от Брюксел за езика, спецификата на  хората тук и България да се ангажира повече да не блокира страната към ЕС”. Това заяви в интервю за македонската телевизия СИТЕЛ лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски.

Като аргумент за недоверието  към преговорите, които води правителството на Димитър Ковачевски, Мицкоски посочи липсата на лидерска среща между него и Ковачевски, отказът на СДСМ да гласува предложената от опозиция декларация за Гоце Делчев и неприетата "подадена ръка от опозицията”, за която от СДСМ написаха, че е ежедневен политически театър.  Според Мицкоски нито в момента, нито в бъдеще „такова споразумение, което Ковачевски планира да подпише, няма да бъде успешно прието в парламента". Мицкоски каза, че е виждал този сценарий по времето на Заев.

„Казвам, че ще започне отново натискът върху депутатите, че ако не приемат това, което е договорено с България, значи са против ЕС, ще започне девалвацията на този парламент. Затова казвам, че приемам цялата тежест върху себе си да защитим тези хора, които са в парламента, да защитим тяхното достойнство, да видим тези гаранции от Брюксел и тогава можем да говорим за всякакъв вид споразумение“, каза Мицкоски.

„Отказвам да бъда деклариран като анти-ЕС , ако не приема това споразумение. Първо искам да видя гаранции на масата, защото Петков също иска, аз също искам гаранции. Да видя гаранции за майчиния ми език - македонския, да видя гаранции за моя народ - македонски, който има своя история, традиция, култура, обичаи, и накрая трета гаранция, че никой никога няма да ни попречи да станем членове на ЕС“, подчерта Мицкоски.

Малко по-рано в неделя от ВМРО-ДПМНЕ излязоха с декларация по повод снимка, във фейсбук профила на българския премиер Кирил Петков.

 „ВМРО-ДПМНЕ е изключително изненадана от мълчанието на правителството на Република Македония относно хода на министър-председателя на съседна България Кирил Петков, който представи снимката от тристранната среща с държавния секретар на САЩ, в която участва и премиерът Димитър Ковачевски, като двустранна, като грубо премахна образа на македонския премиер от снимката.

Предвид характера на тази важна среща и за двете страни, както и изявленията на СДСМ за нови ветрове в отношенията със съседна България, подобен ход на премиера Петков по отношение на македонския премиер не е просто акт на унижение на Димитър Ковачевски, което не е наш проблем, а пряка девалвация на страната ни, за която сме принудени да реагираме.

Развитието на двустранните отношения с всички съседи, както и развитието на стратегическото партньорство със САЩ, други съюзници и НАТО като цяло, е основен приоритет за ВМРО-ДПМНЕ. Затова подобни ходове, както и мълчанието на Ковачевски, смятаме, че не допринасят за равнопоставен и честен напредък в сътрудничеството между двете съседни държави.

Новите ветрове на приятелството, които правителството обяви, отвяха Ковачевски от снимката с Петков”, се още казва в декларацията на ВМРО-ДПМНЕ.

 

 

 

Коментари

  • Боров

    21 Фев 2022 9:13ч.

    Мицкоски,вятър го вял на бял кон. Маке сърбоманско, какво има да каканиже друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    21 Фев 2022 10:37ч.

    Дрън дрън дрън

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киркегорчук

    21 Фев 2022 11:54ч.

    Кире вдява от политиката колкото свиня от кладенчова вода

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи