Влакът от Варна за София отпътува без бежанци тази сутрин

Влакът от Варна за София отпътува без бежанци тази сутрин

Снимка: Радио Варна

Нито един бежанец не отпътува от жп гарата във Варна с бързия влак за София в 10.30 часа. В момента продължава анкетиране на бежанците в хотелите, съобщи пред БНР областният управител Благомир Коцев. 

Той отправи призив както към украинците да попълват анкетите, така и към хотелиерите да събират информация за настанените, за да бъдат установени точните нужди на бежанците. Коцев посочи, че се очертава и благоприятна тенденция, която облекчава властите - много от украинците сами намират места за настаняване и се интегрират. Текат оживени процеси на преместване на хората към квартири или към близки и познати, каза областният управител.

Коцев бе категоричен, че не може да се определи колко точно украински бежанци ще останат във Варна. 

По думите му, днес следобед може да бъде организирано транспортиране на желаещи да се настанят в държавни бази с извънреден влак. Коцев коментира и варианта за настаняване в буферните зони за няколко дни в Елхово и Сарафово на хора, които още обмислят какво да правят, като подчерта, че там са осигурени добри условия. 

Над 2000 украински бежанци от Южното Черноморие трябва да бъдат преместени днес от хотели в Слънчев бряг в буферни центрове в бургаския квартал "Сарафово" и в бежанския център в Елхово. Там те ще изчакат няколко дни преди да бъдат преместени в държавни бази.

В продължение на часове представители на Държавната агенция за бежанците подготвяха списъци с имената на украински граждани, които трябва да бъдат превозени днес до базата на Министерството на отбраната в бургаския кв. "Сарафово". Тя разполага с 240 места за настаняване, ако в базата пристигнат повече украински бежанци, за тях ще бъдат разпънати палатки, каза заместник областният управител на Бургас Пламен Янев.

Той обясни каква организация е създадена: "От днес всички украинци, които желаят да бъдат настанени в държавни бази, ще бъдат настанявани първо в буферни центрове, където ще бъдат интервюирани индивидуално, не по телефона, реално установени техните нужди и след това ще им бъдат потърсени държавни бази, отговарящи техните нужди. Започваме с буферния център в "Сарафово", след като свършат там местата, продължаваме в Елхово".

Украинците обаче смятат, че създадената организация е лоша и цари безпорядък. Към 12 часа в базата в "Сарафово" няма пристигнали автобуси с украинци. Вече е създадена организация за настаняването на украински граждани във временния център  в Елхово. Осигурено е изхранването и медицински грижи за първите няколко дни.

Източник: БНР

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Haho

    31 Май 2022 13:47ч.

    Мдаам, всичко което е различно от хотели на първа линия според украинците е лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трифонич

    31 Май 2022 13:52ч.

    При афганистанците!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман с тия "бежанци"

    31 Май 2022 14:19ч.

    Това са нахални натрапници, а мъжете им са дезертьори. Наричайте нещата с истинските им имена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя Коцев да не е на "Олената" съпруг?

    31 Май 2022 14:52ч.

    Горкият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи