Владислав Панев: Войната в прокуратурата увеличава шанса за кабинет с втория мандат

Владислав Панев: Войната в прокуратурата увеличава шанса за кабинет с втория мандат

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Войната в прокуратурата увеличава шансовете за съставяне на правителство с втория мандат. Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев в ефира на БНТ.

Според него поведението на главния прокурор Иван Гешев е направило подкрепата на ГЕРБ-СДС за мандат на ПП-ДБ много по-логична.

Промени в проектокабинета на ПП-ДБ със сигурност ще има, заяви Владислав Панев. От думите му стана ясно, че акад. Денков ще остане номинацията за премиер, но ще бъдат сменени някои кандидат-министри, като тенденцията е да се привличат повече експерти. Същата теза разви преди ден и колегата му от ДБ Ивайло Мирчев.

В същото време вчера съпредседателят на ПП Асен Василев отрече подобна опция и заяви, че по-скоро няма да има персонални промени в проектоправителството на Денков, които да са в посока експерти. 

При всички случаи, обаче, от ПП-ДБ не биха приели фигури от ГЕРБ да са част в правителство с втория мандат, уточни Панев. Според него първият мандат има нулев шанс да излъчи правителство, докато при втория вероятността е около 50%.

Асен Василев отрече да се готвят смени на министри в проектокабинета "Денков"Виж още
Асен Василев отрече да се готвят смени на министри в проектокабинета "Денков"
"Войната между Гешев и Борисов много прилича на тази на Пеевски срещу Цветан Василев. Историята много си прилича и това е "черен лебед" - събитие, неочаквано за всички, което обаче може да доведе до много промени не само в Конституцията, но и в обществения живот, може да доведе и до съставянето на правителство с втория мандат", каза още депутатът от ПП-ДБ.

Според Панев "има логика ГЕРБ да ни подкрепят, защото обстоятелствата са коренно променени".

"Това, което беше преди 10 дни, вече не е същото. Затова има нужда от правителство с втория мандат и е логично ГЕРБ да ни подкрепи за втория мандат. Защото имаме вече много по-големи цели от просто отстраняване на Гешев, да кажем. Имаме нужда от цялостна реформа на обществения живот, посочи Панев.

"Борисов може да влезе в затвора, да кажем, защото знаете, че като няма парламент, няма и имунитет - така че дилемата е много сериозна. Специалитет на Гешев беше да събира папки с дела в чекмеджета, така че да може да рекетира политици и те да му слугуват. Вижда се, че това вече не работи в такава степен. Вероятно Гешев има по няколко папки за Борисов, той и допреди няколко месеца каза, че до седмици делото за пачките ще види бял свят. За къщата в Барселона може би е същият случай. Това са публично известни дела, за които няма обяснения", добави още той.

"Не знам дали Борисов действа наивно, като се обяви срещу Гешев или няма козове в ръкава. Тази война е интересна и тя може да бъде за доброто на България. Защото знаете, че от случайни събития нещата могат да тръгнат в едната посока, могат да тръгнат и в другата посока. Нашата работа е да се тръгне към просперитет на България и това не са просто празни приказки. Това наистина е време разделно в момента в българската политика и в българския обществен живот", заяви Панев.

Според него 49-ият парламент разполага с конституционно мнозинство. Доказателство за това било приемането на промените в НПК за механизма за разследване на главния прокурор, които бяха одобрени на първо четене в петък с над 190 гласа.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • имунитет

    21 Май 2023 10:56ч.

    От изказването на Панев оставам с впечатление, че ПП-ДБ са обещали на Борисов, че ако ги подкрепи във втори мандат, те ще гласуват против свалянето на имунитета на Борисов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    21 Май 2023 10:58ч.

    "като тенденцията е да се привличат повече експерти" -- това, вероятно, е някаква гавра с джурналята. друго не мога да предположа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Меншевик

    21 Май 2023 12:40ч.

    Какъв втори мандат бе лузър, либерастки ? Кабинетът прави силата, за която са гласували най-много избиратели ! Ако ? не може да направи правителство -отива се на нови избори ! Рядка наглост и недемократичност е да си загубил изборите, но пак да настояваш да си на власт !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    21 Май 2023 14:19ч.

    За сетен път се убеждавам, че какато гербаджиите, така и пепетата са мозъчно увредени. Паметта им съдържа събития само няколко часа назад. Вчера редуцираният Мирчев обяви, че може да има сериозни размествания в проектокабинета на Денков. Логиката напълно отсъства. Тайните похотливи желания, които отдавна са видими са корупционерите и мафиотите ат ГЕРБ да подкрепят невинните бели ангели от ПП/ДБ, или с други думи да се формира КОАЛИЦИЯ. Колкото и да се разграничат от думата "коалиция" и да се опитват да използват евфемизми, не могат да избягат от съдържанието и́. Горките политици, не знаят родния си език и никога не са отваряли тълковен и синонимен речник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    21 Май 2023 17:18ч.

    с папапета и гея какво правителство вие 30 години разсипахте държавата сега ще управлявате нищо не можете да управлявате при 40 процента изб активност излизаите от политиката да не ви гледаме повече избори до дупка докато ви изчистим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хасан

    22 Май 2023 7:37ч.

    Панев, с образователния ПУЦ освен дебилни коментари, нищо друго. Престани с изказванията си, излагаш господарите си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи