Владислав Горанов: Управляващите планират да плащат пенсии с пари от Плана за възстановяване

Владислав Горанов: Управляващите планират да плащат пенсии с пари от Плана за възстановяване

Засега икономиката не е на спад, но разликата между прогнозите преди и сега са доста различни. Най-големият проблем остава инфлацията и мантрата, че тя е привнесена отвън е само частично вярна. Това заяви Владислав Горанов от ГЕРБ в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ. Той акцентира, че управляващите планират да плащат пенсии с пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

"През 2022 г. се очаква да постъпят малко над 1 млрд. лева по Плана за възстановяване от ЕС. Това да послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с милиард и половина увеличават пенсиите. Тоест ние нямаме устойчиво финансиране на този нов допълнителен финансов разход, друг е въпросът, че начинът, по който се променят пенсиите, нарушава изцяло основния принцип за размера на осигурителния принос и размера на пенсията", каза Горанов.

Любопитно е откъде ще се финансира увеличението на пенсиите през 2023 година, заяви още депутатът от ГЕРБ.

Според Горанов много голямата инфлация в еврозоната е с генезис години назад, но българската инфлация е една от най-големите в ЕС и опитът да се гаси инфлацията с наливане на пари, които ги няма, ще доведе до голям дефицит и дълг.

Източник: БНТ

Коментари

  • КОКО

    05 Юни 2022 10:33ч.

    От човек довел заедно със своя вожд цели съсловия до просешка тояга акъл не искам. За пенсионерите, инвалидите и майките с малки деца не трябва да си отваря лакомата уста, защото те едва вегитираха на фона на лукса в който такива като този задник тънеха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владислав Горанов от ГЕРБ

    05 Юни 2022 10:57ч.

    е изтъкнат политин, финансист и експерт, чието мнение в последно време все повече и повече ценим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богдана Тотева

    05 Юни 2022 11:50ч.

    А Лаура Кьовеши планира да те вкара в затвора! И ти го знаеш, нали?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до тука

    05 Юни 2022 12:57ч.

    Щом тези, които никога не са правили вноски за социално осигуряване и нямат нито един ден трудов стаж получават пенсии колкото мен за 45 години редовен трудов стаж, не признавам тази държава и не и дължа никаква лоялност. Тя не съществува за мен, защото аз не съществувам за нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи