Владимир Путин обяви украински територии за част от Русия и се противопостави на Запада

Владимир Путин обяви украински територии за част от Русия и се противопостави на Запада

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Руският президент Владимир Путин подписа днес договори за присъединяване към Русия на украински  територии - стъпка, която е  в противоречие с международното право. На церемония в Кремъл Путин също така заяви, че Москва ще защитава четирите анексирани територии с всички налични средства, предаде Асошиейтед прес.

Путин освен това призова Украйна да седне на масата за преговори за мир, но подчерта, че няма да обсъжда връщане на присъединените територии, като по този начин даде начало на нов етап в ескалацията на конфликта.

Руският президент се появи в Георгиевската зала в Кремъл с известно закъснение за дългоочаквана реч, за която там се бяха събрали членове на правителството, депутати, представители на руския политически елит и на църквата, предаде Франс прес. След половинчасовото си слово, руският президент подписа документите за анексирането, в присъствието на ръководителите на сепартистките територии Донецка и Луганска област, както и на окупираните от руските войски Запорожка и Херсонска област.

Киев и Западът отхвърлиха заграбването на територии в Украйна. Страните членки на Европейския съюз подчертаха в декларация, че никога няма да признаят незаконните референдуми, които Русия организира "като претекст за по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна". В декларацията на ЕС се отхвърля и осъжда незаконното анексиране на четирите територии, посочва Асошиейтед прес.

От своя страна Украйна се зарече да продължи борбата. "Не обръщаме внимание на онези, за които е време да почнат да си пият хапчетата. Армията ни функционира, Украйна е обединена и ние продължаваме само напред", коментира началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

На церемонията по подписването на договорите за анексирането Путин обвини Запада, че подклажда враждебни действия, които целят да превърнат Русия в "колония". Втърдяването на позицията на руския президент допълнително покачва напрежението, което вече достигна ниво, невиждано от периода на Студената война, отбелязва агенцията.

Путин описа така наречената специална руска военна операция в Украйна като част от историческа мисия за възстановяване на Русия като велика сила и противопоставяне на доминацията на Запада, която според него се руши. "Историята ни призова на бойното поле, за да се бием за народа си, за историческото величие на Русия, за бъдещите поколения", каза още той.

На края на церемонията по подписването на документите Владимир Путин и четиримата проруски ръководители на анексираните територии се хванаха за ръце и започнаха да скандират "Русия!" заедно с цялата зала. "Един наистина исторически момент", беше коментарът на руската телевизия "Россия 24", отбелязва АФП.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Честито на Русия!

    30 Sep 2022 18:24ч.

    Браво, руски братя! Българите са с вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България цяла сега вази гледа

    30 Sep 2022 19:47ч.

    Дръжте се. С вас сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    30 Sep 2022 20:51ч.

    Невероятно е, но е факт как песента „Священная война“ абсолютно, до последната дума, приляга на днешния ден. А е написана през 1941 г. - https://www.culture.ru/poems/48263/svyashennaya-voina Честито освобождение и поздравления за придобивките! Ни пуха ни пера!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    30 Sep 2022 21:13ч.

    Пошъл ПР.Акт който е закъснял с 8г. и извършен в най-неподходящия момент!Какво ще се случи с НАРОДНИТЕ РЕПУБЛИКИ се решава на бойното поле,а не в Кремъл!На бойното поле нещата са зле за Кремъл!Юридическо значение?Че на кого е нужно?Путин сам си го каза-важи юмручното право!Булката бременна и поругавана 8г те сега сватба дигат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    30 Sep 2022 22:04ч.

    Зле ли е на бойното поле? Това Фашингтон поуст ли го написа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    30 Sep 2022 22:29ч.

    Като ти чета глупостите, очевидно доста си мръднал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    30 Sep 2022 23:32ч.

    Какво има в сърцето на човек който с лекота и ционизъм се подиграва с избиването на хиляди хора и пише подобни мерзости: "Булката бременна и поругавана 8г те сега сватба дигат?" ОПОМНИ СЕ! Все пак си човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    30 Sep 2022 23:34ч.

    По-горе да се чете "цинизъм" а не ционизъм. Глупава, преправяща клавиатура, пфу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В.В.Путин е президент на всички свободни хора по света

    01 Окт 2022 1:58ч.

    а Россия е империята на доброто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи