ВКС за присъдата срещу Иванчева: Подкупът е поискан чрез посредник, има уличаващи СРС-та

ВКС за присъдата срещу Иванчева: Подкупът е поискан чрез посредник, има уличаващи СРС-та

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Върховният касационен съд е отхвърлил всички оплаквания на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева при вземането на окончателното решение да я осъди на шест години затвор. Това става ясно от публикуваната в петък присъда. "Поведението на подсъдимата Иванчева е злонамерено и користно мотивирано. То не може да бъде обяснено с твърденията, че това е нейна "мисия" и че е провокирана, тъй като преднамерено е създала условия за предлагане чрез своето упорито и мотивирано от нищо друго, а само от корист, бездействие", пише в решението на състава на ВКС с председател Румен Петров и членове Спас Иванчев (докладчик) и Татяна Грозданова.

В него върховните съдии отхвърлят всички възражения на подсъдимите за законността на използваните специални разузнавателни средства, като подчертават, че няма констатирани никакви нарушения при разрешаването и прилагането им.

Бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева е бездействала умишлено по преписката на предприемача Александър Ваклин. Поведението ѝ е напълно преднамерено и е типично бюрократичен административен произвол, довел придвижването на документа до задънена улица, пример е за параграф 22 в продължение на много месеци.

Това посочва в мотивите си Върховният касационен съд (ВКС).

Аргументите на съда официално бяха публикувани в петък, защото по закон присъдата се обнародва едва след като осъденият влезе в затвора.

Бившата кметица и заместничката ѝ Биляна Петрова, която получи 5 години лишаване от свобода, бяха откарани в женския затвор в Сливен в четвъртък. Петко Дюлгеров, който играел ролята на посредника при предаването на подкупа, получи 4 г. лишаване от свобода. Той пък вече е в софийския затвор.

Тримата бяха осъдени, че са взели 70 хил. евро от Александър Ваклин, за да придвижат разрешително, което е получил за строеж в местността Камбаните още през юни 2017 г. След като Иванчева месеци наред не правела нищо по документа, макар че по закон нямала право да откаже, предприемачът подал сигнал.

Близо четири години и 10 месеца след като се оплаква в антикорупционната комисия и ДАНС, Ваклин е убеден, че пак би постъпил по същия начин. 

Мотивите на съда са 32 страници. В тях магистратите оборват твърдението, че Иванчева е била провокирана “Тя е можела да се предпази от каквито и да било опити за въздействие с кратко действие по служба изцяло в нейните прерогативи”.

Магистратите посочват, че тя е изпълнила задълженията си едва след като Петко Дюлгеров оставил в колата ѝ подкупа.

Още в хода на делото стана ясно, че Иванчева се обажда в “Младост” преписката да се задвижи веднага след получаването на парите. Малко след това тя и Биляна Петрова са арестувани пред спортното министерство.

Няма извършена провокация към подкуп от строителя, установява съдът. Ако такава се докаже, това би означавало провал на делото, защото провокацията сама по себе си е престъпление.

"Когато се възразява срещу "преднамерено" поведение на подсъдимия Дюлгеров и се твърди провокация към подкуп от страна на свидетеля Ваклин, се игнорира ординарният факт, че подсъдимата Иванчева е можела да се предпази от каквито и да било опити за въздействие с кратко действие по служба, изцяло в нейните прерогативи – това, което е сторила по телефона, обаче след като подсъдимият Дюлгеров е оставил в автомобила част от поискания и получен от свидетеля Ваклин подкуп", пише в решението.

Преди това Иванчева бавела процедурата в продължение на месеци, посочват съдиите. Те смятат, че бездействието ѝ е било "напълно умишлено и целенасочено в посока на това да принуди/изнуди" Ваклин да търси помощ от Дюлгеров и да се стигне до подкуп.

СРС-тата само потвърждават

Иванчева не е осъдена само на база свидетелските показания на Ваклин, пише още съдът. Те са категорично доказателство, но твърденията му се потвърждават и от подслушваните разговори.

На няколко пъти съдиите заявяват, че някои оплаквания на тримата подсъдими са голословни и пишат:

"Възражението за незаконосъобразност на използването на специални разузнавателни средства, в определена степен голословно, следва да бъде отхвърлено като неоснователно. Може с положителност да се заключи, че всички действия на държавните органи до този момент са съобразени с буквата на закона".

Ден след като беше осъдена, поддръжници на Иванчева започнаха подписка за помилването ѝ. Това може да направи единствено вицепрезидентката Илияна Йотова, на която президентът е делегирал това право. Процедурата е дълга, а решението се взема и след като комисия проучи случая на човека, който иска помилване.

 

Източници: "Дневник", "24 часа", mediapool.bg

 

Коментари

  • Христо

    12 Ное 2022 9:36ч.

    Беше публична тайна, че каката и дружката хи са корумпета...вече доказани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изкашляй се моля и по въпроса за Петков и за Василев

    12 Ное 2022 9:42ч.

    Те корумпирани ли са? Местото им в затвора ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    12 Ное 2022 9:58ч.

    кх..кх..ДА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една дума не вярвам на тия

    12 Ное 2022 12:53ч.

    Съдебната власт е изцяло вредна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    12 Ное 2022 14:38ч.

    сигурно си христо иванов - най-честния и некорумпиран демократ в цялата вселена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    12 Ное 2022 14:42ч.

    не, женски...имам инфо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    12 Ное 2022 17:47ч.

    Публична тайна, е че Мутрата и бандата МУ са корумпета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вакъл Ваклин

    12 Ное 2022 9:48ч.

    Който пречи на нас, ГЕРБавите перачи на еврокинти-това получава....да се благодари че не са я свитнали ,както направиха със собственика на АГРОХОЛД във Пирогов леарите -убийци!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    12 Ное 2022 9:51ч.

    Свърши се. Корупция в България вече няма. Де що имаше корумпиран е вече "на топло". Хвала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    12 Ное 2022 10:32ч.

    Вземи ми думите от устата! Да живее България вече свободна от корупция!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Ное 2022 10:00ч.

    Айде стига сте ни занимавали с тази особа, на всички стана ясно от кои е тя, за кого работи и че се използва за отвличане на вниманието... само какво шоу спретнаха с влизането и в затвора ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Ное 2022 10:02ч.

    шоу при ареста, шоу при домашния арест и сеги шоу... най-важния проблем за сороскрипята йотова. Това е живота на българите - ШОУ БЕЗ КРАЙ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    12 Ное 2022 10:07ч.

    Посланието е ясно - "случайници" в управлението - ДА, "случайно попаднали" - НЕ. Инсталираният "случайник" Петков, като не реформира грам съдебната система, да ходи всяка седмица до Сливен на свиждане в знак на разкаяние. Без да се коментира виновността на Иванчева, това дело е демонстрация как няколко институции в синхрон могат да работят като престъпна организация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    12 Ное 2022 10:17ч.

    А герберасткото вакло агенце цЕлото в бЕло! Честен частик! Да живее честния и справедлив български мафиотски съд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВКС не беше толкова категоричен за Цветанов

    12 Ное 2022 10:22ч.

    а върна делото за преразглеждане и така го отърва от затвора. Защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    12 Ное 2022 11:06ч.

    Таз женица нямаше късмета на "Черепа" да се изнесе в Дубай или при В. Междиева в ЮАР , а го отнесе....Питам се само ЗАЩО менторът и Г. Кадиев остана в сянка????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има си хас да се докаже провокация към подкуп

    12 Ное 2022 11:12ч.

    "Няма извършена провокация към подкуп от строителя, установява съдът. Ако такава се докаже, това би означавало провал на делото, защото провокацията сама по себе си е престъпление."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев

    12 Ное 2022 11:54ч.

    Самият факт, че заявяващия е ортак с жената на прокурора проваля това дело напълно. По тази схема могат да "сготвят" абсолютно всеки, който не играе по свирката на определените за "предприемачите"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само го проваля,

    12 Ное 2022 12:18ч.

    ще трябва да се търсят други обвиняеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рада Мичел

    12 Ное 2022 12:13ч.

    На този ден рожден, когато е роден Огюст Роден, само едно Лице има законното право да раздава разрешителни за ново строителство в м. Камбаните, и това Лице е притежателката на двете Фаберже, която вече си е излежала присъдата в затвора за книги. По ирония на съдбата днес Десислава Иванчева е в ролята на 41-я ден от своя ден рожден. И е осъдена да лежи там, където е изпълнена присъдата на Наследницата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кукуригууу

    12 Ное 2022 12:25ч.

    Не разбахте ли, че не може всеки да си турга камбаната в местността Камбаните. Последно том си я тури аржентинския папа, а преди него полския. Камбаната на немския папа, странно защо отсъства. Явно не си е платил сметката? Иванчева ли е виновна? Или лисунгера, който не си е платил за камбаната, но са му белязани пачките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има си хас

    12 Ное 2022 12:27ч.

    Абсолютна постановка на Мафията Фандъчкова. Колкото повече повтарят за "доказателствата" срещу Иванчева, толкова повече им личи че са гузни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Могат ли журналистите да ни предоставят малко повече информация за неподкупния Александър Ваклин?

    12 Ное 2022 12:39ч.

    Вече знаем кога е роден Роден, даже коега е родена обвиняемата Десислава Иванчева, но не знаем кога е роден Ваклин? Даже госпожиците вече не си крият рождените дати. А България си има мъжки прецеденти. Никой не знае рождената дата нито на руколния бос Гебрев, нито на ваклия бизнесмен Александър Ваклин. А даже роденият преди новата ера Александър Македонски си има потвърдена рождена дата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо ни занимавате с това недоразумение?

    12 Ное 2022 12:41ч.

    От стотина души в тая държава ми е писнало и въпросната Иванчева е една от тях. Как може това недоразумение изобщо да бъде кмет? С кой акъл сте я избрали бе хора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заповядай на обществено обсъждане на каквото и да е с районната админстрация в избран от теб район,

    12 Ное 2022 13:25ч.

    ще се нагледаш на неадекватници. Кеф ти районни кметове, кеф ти зам. кметове, кеф ти "експерти" от НАГ. Дотук видях адекватен един (ЕДИН!) общински съветник. А че Иванчева е сготвена е ясно на всички, следили т.нар. "дело" още отначало. А строгостта на наказанието е, за да откаже някой следващ дори да си помисли да действа в интерес на гражданите. "Бездействие, мотивирано от корист". Бих си пожелал местната ми администрация да побездейства няколко години, преди да са накацали всякакви блокове, блокчета, комплекси и молове из района.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    12 Ное 2022 12:45ч.

    Простата Иванчева е лесна за залавяне... А не е, и от ГЕРБ :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Росен Борисов

    12 Ное 2022 14:39ч.

    Триумф на правосъдната п*рнография! Бъдете моля законопослушни ,за да не ви се случи случката на безпартийната кметица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    12 Ное 2022 14:42ч.

    Само тези, които не са пускали документи за разрешително за строеж в Младост, по времето на тея две каки, не знае какви корумпета са...аре моля ви се!...Ми дайте да закрием съд и прокуратура и да туряме по два пищовя на кръста... Малко и е на тая офца...а това, че има още много, които са за панделата е безспорен факт, който не отменя престъплението на доказаната престъпничка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само дето тях ги държаха вързани часове

    12 Ное 2022 15:56ч.

    на голямо кръстовище за да проучват колата им, за да видят всички колко е активен кандидата за главен прокурор, както и какво се случва на единствената безпартийна районна кметица. Защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, корнело! Чака те НАРОДЕН съд! На въоръжение във ВСУ се появиха българските гранатомети Bullspike-AT

    12 Ное 2022 17:54ч.

    Защо ли се сещам за многобройните престъпления на Боко Мутрата от СИК?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мърсула гном случаен

    12 Ное 2022 15:35ч.

    Единствения начин да има правосъдие, е всеки да го вземе в свои ръце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    12 Ное 2022 15:52ч.

    За Борисов имаше стопроцентови ИЗОБЛИЧАВАЩИ записи и резултатът е едно голямо нищо. Те за прокуратурата нищо не значат. За Иванчева уж уличаващите такива и костваха съсипан живот, здраве и нерви. Сега и на невинното и дете. Срамота. Но кармата винаги застига. Да се знае!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цеко

    12 Ное 2022 16:53ч.

    Това е съда, който Лозан Панов реформира последните 7 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПО ПЪТЯ НА КОПРИНКАТА! ГОВОРИ СИНДИКА ОТ КОЙТО ПОИСКАХА РУШВЕТ ОТ 250 000 ЛВ.: ИЗУМЕН СЪМ КАК НИТО ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ В БЪЛГАРИЯ НЕ РЕАГИРА! /ВИДЕО/

    12 Ное 2022 21:40ч.

    https://afera.bg/%d0%9f%d0%9e-%d0%9f%d0%aa%d0%a2%d0%af-%d0%9d%d0%90-%d0%9a%d0%9e%d0%9f%d0%a0%d0%98%d0%9d%d0%9a%d0%90%d0%a2%d0%90-%d0%93%d0%9e%d0%92%d0%9e%d0%a0%d0%98-%d0%a1%d0%98%d0%9d%d0%94%d0%98%d0%9a%d0%90-%d0%9e/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чупката

    12 Ное 2022 22:14ч.

    Разкарайте я тая Иванчева, писна ми от нея. Един подкуп не може да вземе като хората, тръгнала кметица да става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко уточнение

    12 Ное 2022 23:44ч.

    На 1 инстанция Иванчева получава 20 години само за искане на подкуп, а на 3 инстанция само 6 години и за искане, и за получаване на подкуп. Помислете пак кой ви прави на луди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВКС е тотално неграмотен !

    13 Ное 2022 1:15ч.

    от това, което прочетох по-горе. /или жулналистите са неграмотни?/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи