ВКС отмени осъдителната присъда на бившия енергиен министър Румен Овчаров

ВКС отмени осъдителната присъда на бившия енергиен министър Румен Овчаров

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Върховният касационен съд отмени осъдителната присъда на бившия енергиен министър Румен Овчаров по обвинението за умишлена безстопанственост, ощетила в периода 2006-2007 година мини "Бобов дол" с над 2, 6 млн. лева.

Отменена е присъдата и на бившия изпълнителен директор на дружество Пламен Стефанов.

Според върховните съдии при постановяване на присъдите - две години условно с четиригодишен изпитателен срок, вече несъществуващият Апелативен специализиран наказателен съд е ограничил правото на защита на Овчаров и Стефанов.

"Осъдителните правни изводи на проверявания съд са оскъдни до степен на липса на такива, което е съпоставимо с липса на мотиви и съставлява съществено процесуално нарушение", пише още в мотивите на съда.

Делото е върнато за ново разглеждане на Софийския апелативен съд, който след 27 юли пое делата, гледани дотогава от второинстанционния спецсъд.
 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Да обобщим:

  13 Sep 2022 17:41ч.

  ВКС е отменил присъдите не защото РуОвч е невинен, а само поради некадърност при писането на решението от страна на спец-съда, за който се рониха купища сълзи. Точно затова и трябваше да бъде закрит спец-съдът - поради некадърността на назначените послушни свои хора, а не защото принципно няма нужда от такъв съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  13 Sep 2022 19:38ч.

  "Спец" съдът затова е изписал и скалъпени мотиви, защото е нямало за какво да се хване. Всеки е невинен до доказване на противното. След като СПЕЦ прокуратурата и съдът не са успели да си докажат СПЕЦ версията, значи обвинението издиша и доказва единствено, че е СПЕЦ бухалка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Който пръв занесе подкупа на съдията

  13 Sep 2022 19:52ч.

  той печели делото. А Р. Овч. има какво да данесе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един наивник на средна въ

  13 Sep 2022 20:41ч.

  В България богат осъден няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Sep 2022 21:14ч.

  Милионерът Р. Овч. е недосегаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи