Вицепрезидентът на "Лукойл" Виталий Робертус почина внезапно

Вицепрезидентът на "Лукойл" Виталий Робертус почина внезапно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вицепрезидентът на нефтения гегант "Лукойл" Виталий Робертус изненадващо е починал на 54-годишна възраст, съобщи агенция "Интерфакс", позовавайки се на съобщение на компанията.

"Трудовата биография на Виталий Владимирович е свързана изключително с "Лукойл". Веднага след завършването на института той започва работа в компанията като икономист, след което преминава през всички етапи на професионално израстване. Над 30 години работа в "Лукойл" той спечели уважението не само на колегите си в компанията, но и в бранша като цяло. Удостоен е с държавни и ведомствени награди за успехите си в развитието на родния горивно-енергиен комплекс", се казва в съобщението.

"В нашата памет той ще остане като талантлив ръководител, разностранна личност и отзивчив другар", посочват от "Лукойл" и изказват съболезнования на близките. Робертус е бил и запален авиатор, сочат негови биографични данни. Той е и известен авиомоделист, съосновател и главен пилот на клуба Rusjet, седемкратен шампион на Русия, два пъти световен шампион в отбора и четирикратен световен шампион в индивидуално състезание в радиоуправляемия клас.

През октомври 2023 също като "внезапна" беше обявена и смъртта на председателя на Съвета на директорите на "Лукойл" Владимир Некрасов, съобщиха тогава от пресслужбата на компанията. Според лекарското заключение причината за смъртта на 66-годишния мъж е остра сърдечна недостатъчност.

"Владимир Иванович посвети почти 50 години на работа в нефтената и газовата индустрия, преминавайки от най-ниското стъпало ремонтен шлосер до поста на генерален директор на ключовата производствена компания ЛУКОЙЛ-Западен Сибир от групата ЛУКОЙЛ, след което работи като първи вицепрезидент на компанията, съветник на президента на компанията, председател на борда на директорите, винаги демонстриращ изключителни управленски способности и идеи за развитие на производството", написаха опечалените колеги на Некрасов.

Месец по-късно - през ноември миналата година, вицепрезидентът на най-голямата държавна банка в Русия "Сбербанк" Николай Васев също почина внезапно. Според предварителното заключение на лекарите смъртта е настъпила в резултат на инфарк", съобщиха от пресслужбата на банката.

Преди кончината си 42-годишният Васев е отговарял за частните клиенти и собствеността на "Сбербанк" през последните 12 години, а от декември 2020 г. е назначен на поста вицепрезидент. През 2022 г. оглави звеното за развитие на бизнес модели и отговаря за новия функционален блок на банката за развитие на B2C

Няколко руски политици, бизнес лидери и водещи финансисти починаха от предполагаеми инфаркти или самоубийства от началото на войната в Украйна:

На 28 февруари 2022 г. руският олигарх Михаил Уотфорд, натрупал богатството си от петрол и газ след разпадането на СССР, бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му.

На 24 март 2022 г. Василий Мелников, собственик на медицинската компания "Медстом", бе открит мъртъв заедно със съпругата си и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.

На 18 април 2022 г. Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие.

На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие.

На 24 декември 2022 г. генералният директор на руската корабостроителница "Адмиралтейские верфи" Александър Бузаков внезапно почина на 66-годишна възраст. Допълни подробности около смъртта му не бяха разкрити.

На 20 май 2023 г. заместник-министърът на науката и висшето образование на Русия Пьотр Кучеренко почина на 46 години. Подробности около смъртта му не бяха съобщени.

На 23 юни 2023 г. 28-годишната Кристина Байкова, вицепрезидент на руската "Локо-Банка" пък загина след мистериозно падане от прозореца на апартамента си на 11-ия етаж в Москва.

На 22 юли 2023 г. руският предприемач, собственик и директор на компанията "ИКС холдинг" Антон Черепенников почина на 40-годишна възраст от сърдечен арест.

Последната внезапна смърт преди Робертус бе тази на единствения син на директора на руската компания "Роснефт" Игор Сечин - Иван. Той е починал в началото на февруари 2024г., но кончината му не е била публично обявена и за нея стана ясно едва близо три седмици по-късно.

Игор Сечин е от близкото обкръжение на Владимир Путин. Версията за смъртта на 35-годишния му наследник е "откъсване на тромб".

Младият мъж също е работил в компанията, оглавявана от баща му. Той е заемал ръководна длъжност от 2014 г. и е бил с фирмена охрана. Последно е бил първи зам.-директор на департамента за съвместни проекти на шелфовете.

Около 4.30 през нощта на 5 февруари Иван Сечин се е оплакал, че му е лошо и се задъхва. По свидетелство на съпругата му преди да загуби съзнание казал, че има от болки, като решил, че е нещо, свързано с бъбреците. Охраната била изпратена до аптеката, за да купи съответния медикамент. Жената на Сечин влязла в банята, за да налее вода и да може съпругът й да глътне лекарството, а когато се върнала в стаята, той вече лежал без да мърда.

Според публикациите на ВЧК-ОГПУ мъжът паднал и загубил съзнание. Охраната му го пренесла на пода и се опитала да окаже първа помощ с реанимационни действия. Случката се разиграла в затворен комплекс "Европа - 1" на улица "Изумрудна" в Красногорск. Охранител на Иван Сечин повикал "Спешна помощ", но не уточнил номера на сградата, където се намирало семейното жилище.

Именно неточност при подаването на адреса станала причината медицинският екип да обикаля с линейката поне два часа из района, като пристигнал в дома на Сечин чак около 6 часа сутринта. При пристигането си лекарите само констатирали смъртта му. По данни на близките на 35-годишния наследник на шефа на "Роснефт", той е имал единствено хипертония. Медиците заключили, че става дума за откъснал се тромб. Това е и официалната версия за смъртта на младия мъж.

Според руските информационни канали бащата Игор Сечин е забранил всякакво официално разследване от страна на Следствения комитет на Русия и от Федералната служба за безопасност. Възложил проверката само и единствено на Службата за безопасност на компанията "Роснефт". Разследването, свързано със смъртта на сина му, е дълбоко засекретено, твърдят опозиционните медии в Русия.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    13 Март 2024 19:18ч.

    Тази компания има много лоша карма. Не й остана жив ръководител ............................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    13 Март 2024 19:42ч.

    Заподозрените са или Урсула, или Джейсън Борн...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    13 Март 2024 20:00ч.

    Този път освен счетоводител и поп ще трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде бе

    13 Март 2024 20:20ч.

    Не могат да стигнат янките. Четирима убити Президенти и 19 с покушения или опит за такива. Тук някакви банкери и чиновници със здравословни проблеми поумряли малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Летец

    13 Март 2024 20:25ч.

    И тези дни един главен инженер на Боинг след първото заседание на съда срещу компанията за използване на стари и негодни части в нови самолети реши да се посамоубие малко и той. Иначе Боинг спря цяла серия самолети (737 MAX) които падаха редовно, а други стават на кабриолети (Alaska Airlines).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    13 Март 2024 20:27ч.

    Олигарсите от времето на Елцин бавно окапват......В Русия винаги се действало така. Още император Николай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не свършиха ли теа тромбове, Петров и Баширов отдавна са под дом. арест

    13 Март 2024 20:29ч.

    Пак Новичок?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орландовци

    13 Март 2024 22:01ч.

    Набоцканите полека-лека дават фира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    13 Март 2024 22:39ч.

    убиват всеки, който е близък до Путин и после, което гнусно казват: ми той е опозоция на Путин....айде опоционерът-украинец Навални пък го отравяха и накрая убиха предизборно. Това е сащ, те така я разбират демокрацията- като някаква зловеща "игра на тронове".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно,за кого разчистват

    14 Март 2024 8:14ч.

    по тоя начин пътя към власта на парите и коя е тая невидима ръка която направлява всичко това!Това че се ликвидират т.н. олигарси и хора забогатели на гърба на руският гражданин не е лоша идея но кой идва след това да почисти труповете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи