Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция

Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция
Оказа се, че текстът на становището е бил написан еднолично от няколко адвокати, приближени къв БХК. След като колегите им разбрали за скандалните определения за "мъж", който не е мъж и за "жена", която всъщност не е жена, се разразила истинска буря. Това накарало ръководството на ВАС да свали от сайта си становището, пише epicenter.bg.
 
 
 
Висшият адвокатски съвет оттегли скандалното си становище  в подкрепа на Истанбулската конвенция.
 
 
Това стана само няколко часа след като Епицентър.бг публикува становището на Адвокатурата по отношение на Истанбулската конвения.
 
 
В него се казва, че "Българската Конституция не само не препятства ратификацията на Истанбулската конвенция (ИК), нещо повече – както преамбюлът ѝ, така и редица други нейни разпоредби, поощряват и дори изискват въвеждането ѝ във вътрешното право, като важен инструмент за борба срещу насилието над жени и домашното насилие".
 
 
Висшият орган на Адвокатурата е сред институциите, които бяха поканени да дадат своите аргументи и позиция по делото в КС, по което той трябва да извърши предварителен контрол за съответствието на конвенцията на българския основен закон.

 

Публикацията на Епиентър.бг предизвика скандал сред адвокатското съсловие у нас. Оказа се, че текстът на становището е бил написан еднолично от няколко адвокати, приближени къв БХК. След като колегите им разбрали за скандалните определения за "мъж", който не е мъж и за "жена", която всъщност не е жена, се разразила истинска буря. Това накарало ръководството на ВАС да свали от сайта си становището.

 

Скандалът избухнал още по време на вчерашното заседание на адвокатския съвет. Наложило се становището да бъде прегласувано. Всички били против приемането на Истанбулската конвенция,  като само 2-ма от защитниците са се въздържали. Въпреки това, становището било публикувано.

 

Председателя на организацията - изтъкнатият адвокат Людмил Рангелов потвърдил пред Фрогнюз, че колегията им изцяло е против конвенцията.

 

Епицентър.бг припомня, че и ВКС се разцепи и не можа да излезе със становище по отношение на Истанбулската конвенция.  Това бе поискано от Конституциония съд (КС), който по искане на ГЕРБ, разглежа дело дали Истанбулската конвенция противоречи на българската Конституция. 

 

Така въпросът: противоречи ли Истанбулската конвенция на Конституцията, остава без отговор от Върховния касационен съд. 

 

Епицентър.бг научи, че КС се обърнал за становище по казуса към дузина НПО на ЛГТБ, но не е поискал мнението на Светия синод на Българската православна църква. След изразено недоволство от висшите ни духовници КС е разрешил и Синодът да даде своето мнение.

 
 
 
 
 
 
 

Коментари

  • оставка

    19 Май 2018 21:36ч.

    Тази Негенцова да си подаде оставката. Безобразие,резил ,срам. Сега разиграва, Сетила се Мара да се побара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БХК

    19 Май 2018 22:35ч.

    с парите на Сорос за пореден път "спретна" акция срещу нормалните хора. Жалко за продажните адвокати. И чест прави на онези юристи, които държат на професионалната си чест. И за пореден път ще кажа, че ако изобщо искаме да ни има, всички Соросови структури трябва да бъдат забранени със закон и дейността им да се криминализира. Въпросът вече не е само за съдбата на България, нито за съдбата на Западните Балкани, в които тези структури се активизираха неимоверно, а за съдбата на човечеството изобщо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОСТАВКА!

    19 Май 2018 23:42ч.

    Иди ми, дойди ми! Цялото руководство - вън от бара! И без това им е за първи път с издънките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай Вълчев

    20 Май 2018 9:10ч.

    Иди ми, дойди ми! Учат се от Вожда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • pbdan

    20 Май 2018 16:54ч.

    ИК е за продължаване на емиграцията на хора от мюсюлманските държави към ЕС. Преди години се започна с дисидентите, след това се издейства право на хора от бившите колонии да живеят в метрополията. Играта с бежанци от войните вече е на приключване, защото страните изградиха огради, появи се недоволство от "културните им особености". Сега с ИК всеки от една мюсюлманска държава може легално и без да може да му се откаже да поиска убежище в ЕС. Всеки мъж или момче може да каже, че се чувства жена, за което ще го хвърлят от покрива с главата надолу в собствената му държава. Една жена мюсюлманка може да каже, че е подложена на домашно насилие (няма дори да излъже) и също да поиска убежище. Мюсюлманско момиче може да каже, че я грози обрязване и също да поиска защита. Всяка държава подписала ИК е длъжна да ги приеме и обгрижва. Това е същността на ИК. Ако не искаш да биеш жена си няма да напишеш 77 страници конвенция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи