Виолета Лорер е оттеглила кандидатурата си за ЕИБ, постът ще поеме Гергана Беремска

Виолета Лорер е оттеглила кандидатурата си за ЕИБ, постът ще поеме Гергана Беремска

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Като “много шум за нищо”. Така в кулоарите на парламента финансовият министър Асен Василев коментира кандидатурата на жената на депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер - Виолета за Европейската инвестиционна банка.

Василев посочи, че за тази позиция нямало заплащане, но след разразилия се скандал по темата вчера, Виолета Лорер сама оттеглила кандидатурата си. Позицията ще поеме Гергана Беремска - директор на дирекция “Международни финансови институции”. 

“Тази позиция трябва да се поднови до петък, тези позиции винаги са били изпълнявани или от съветник на министъра, или от директор дирекция. Тук не става въпрос за позицията, която Лиляна Павлова заема, която е истинската позиция на България в банката, а става въпрос за позиция, която не е със заплащане от банката, която трябва четири пъти годишно да приема счетоводните отчети.”, каза Василев.

Няма заплата, защото ангажиментът бил четири пъти годишно, обясни той.

"Не мога да ви кажа защо стана напрежение", каза още министърът. "Ако ви кажа имената на хората, които досега са заемали тези позиции, няма да ги знаете, както имената на хората, които сега ще ги заемат, пак няма да ги знаете", добави Василев. 

Той поясни, че това са позиции, които се водят директори, които контролират счетоводните отчети на банката. По думите на Василев тази позиция не е на заплата и се събира четири пъти годишно, затова директор дирекция в министерството може да я съвместява. Държавата упражнява контрол върху счетоводната отчетна дейност на банката, добави той.

Василев уточни, че назначенията се правят от хората, които трябва да носят отговорност за тях. 

Според него реакцията е била абсолютно непремерена и не мисли, че „идва само от колегите от ГЕРБ“, идва до голяма част и от пресата и от неразбиране за какво точно става въпрос. 

Информацията, че съпругата на депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер ще бъде номинирана за поста предизвика напрежение с ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов обявиха вчера, че са разбрали за номинацията от медиите и определиха подобни
разминавания в комуникацията като недопустими.

Междувременно партньорите в управлението казваха, че работят по механизъм номинации и назначения, за да не се
стига до ново напрежение в тази посока.

Източници: бТВ, "24 часа", dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • windschild

    14 Юни 2023 17:36ч.

    Защо лорер не отговаря на въпроса дали има двойно гражданство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В кое око ми плува корабче?

    14 Юни 2023 17:47ч.

    Евреин да прати жена си на позиция без заплащане?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много стар виц

    14 Юни 2023 17:50ч.

    Вървял един евреин и на всяка крачка хвърлял зад гърба си по един долар, а зад него вървял един арменец, който се навеждал и ги събирал (навсяка крачка).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вицът е следният:

    15 Юни 2023 2:12ч.

    Вървял един евреин и на всяка крачка хвърлял зад гърба си по един долар, а зад него вървял един арменец, който се навеждал и ги събирал за да му ги върне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    14 Юни 2023 17:54ч.

    Нямало заплата!? Как живеят тези хора, само с бакшиши ли се издържат или с "Ако мине"!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    14 Юни 2023 18:55ч.

    какви са тези фамозни "позиции"? Може би си имат и някакво име

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • леля Гошо

    14 Юни 2023 19:58ч.

    Евреин да прати жена си на позиция без заплащане? Аре бе, тоя лъже повече от зеления клоун, нашмъркания Vолодимир Zеленски !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    14 Юни 2023 20:17ч.

    еврейски расизъм: Юдаизмът е единствената религия в света, в която се твърди за избран народ пред лицето на Бога, и за неговите изключителни права и привилегии. Тази идеология за изключителността на евреина и на целия еврейски народ се нарича юдаизъм и присъства от самото раждане на всеки евреин. (В цялата си история на съществуване евреите са имали собствена държава само за около 300 години и по-малко от 100 години за съвременната държава Израел.) Евреите са една от най-затворените нации в света: те не предлагат своята Тора на нито един друг народ и настойчиво се опитват да внушат на децата си само ТЕХНИТЕ истини още с майчиното им мляко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Бог дава, ние вземаме" - казват те!

    14 Юни 2023 23:21ч.

    "Бог дал, Бог взел" - казваме ние! Коя житейска философия изразява милосърдието, състраданието и любовта към ближния?! А така - нашата!, която излиза, че е по-висша от тяхната! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кобус

    14 Юни 2023 20:25ч.

    След признанията на Кирчо и Кокорчо за "алабализмите" по изборите това правителство и парламент са нелегитимни и дори незаконни. Арест и следствие за всички, и нови избори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    14 Юни 2023 20:40ч.

    За съжаление цялата България в този си вид (или, ако искате с чуждици - "формат", "организация", "екзистенциалност") е незаконна, противозаконна (или, ако разбирате повече чрез чуждици - "нелегитимна"). Наистина е необходимо преосноваване на държавата ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    14 Юни 2023 21:23ч.

    Какви коментари. Тоягите и ала-бала по гърбовете, докато се разбягат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    14 Юни 2023 23:30ч.

    А сега ни кажете какво ще поеме жената на Лорер, за него също е добре да ни известите. Може и за останалата рода. Чудя се къде намират толкова за присвояване след 33 години пладнешки айдутлук...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Ташко внук на дядо Мъдьо

    15 Юни 2023 8:18ч.

    Где ги найдоха тия дашни моми без пари, значи мъжете им са гурбетчии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    15 Юни 2023 9:46ч.

    Чета за Виолета Лорер и не знам защо в главата ми нахлува една песен на Тодор Колев : О Виолета, Виолета, защи си тъй намръщена ти, сега кажи.... Толкова и за Лорер и ПП-то и ДБ-то и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    15 Юни 2023 10:50ч.

    Нямате никаква представа за човека, който коментирате. Упражнявате се в стил "бригадирски вечеринки", щото нивото на този форум такова. Може се пробвате с Рачков, все същия стил, все толкова общо с истината. Ако я познавахте, щяхте се срамува от написаното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи