Виктория Нюланд е посетила Нигер за среща с превратаджиите

Виктория Нюланд е посетила Нигер за среща с превратаджиите

Изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че е посетила нигерската столица Ниамей и че е провела "откровени и трудни" разговори с представители на нигерската хунта, предаде Ройтерс. „Хората, които са предприели тези действия тук, разбират много добре рисковете за суверенитета си, ако поканят "Вагнер", заяви Нюланд.

В телефонен разговор с журналисти Нюланд каза, че на срещата представителите на хунтата не са проявили интерес към призивите на САЩ за възстановяване на демократичния ред в Нигер и че ѝ е било отказано да се срещне със сваления нигерски президент Мохамед Базум.

Лидерите на хунтата отказаха на високопоставена американска представителка среща със сваления президент Мохамед Базум, който е под домашен арест, извежда в заглавие лондонският в. „Гардиън".

Виктория Нюланд, която е помощник-държавен секретар на САЩ, каза, че военните са отхвърлили призивите за възстановяване на демокрацията и описа разговорите по време на двучасовата си среща в нигерийската столица Ниамей вчера като „откровени и трудни".

Нюланд заяви пред журналисти, че се е срещнала с офицери, включително с бригаден генерал Муса Салау Барму, който беше назначен за началник на генералния щаб на Нигер. Хунтата обаче не е отговорила на молбите ѝ да се срещне със самопровъзгласилия се за нов лидер на Нигер генерал Абдурахман Чиани, както и със задържания демократично избран президент Мохамед Базум, който е под домашен арест и твърди, че е държан като заложник.

"Тези разговори бяха изключително откровени и на моменти доста трудни", каза Нюланд пред журналисти по телефона, докато се готвеше да отпътува от Ниамей.

Коментарите й бяха направени в момент, когато Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) се готви да се събере в четвъртък, след като превратаджиите пренебрегнаха крайния срок за връщането на власт на Базум – отказ, за който блокът по-рано предупреди, че може да доведе до военна интервенция.

Нюланд описа разбунтувалите се офицери като неотстъпчиви към призивите на САЩ да върнат страната към гражданско управление.

„Това беше първият разговор, в който САЩ предложиха добрите си услуги, ако има желание от страна на хората, които са отговорни за това, да върнат Нигер към конституционния ред", каза тя.

Нюланд каза още, че е предупредила, че ще има последици за отношенията на Нигер със САЩ, ако хунтата не върне на власт Базум или последва пътя на съседна Мали, като повика руските наемници от частната военна компания „Вагнер".

„Надявам се, че те ще държат вратата отворена за дипломацията. Ние направихме това предложение. Ще видим", каза тя.

Нюланд заяви, че Барму е добре запознат със сътрудничеството със САЩ благодарение на предишното си участие в специалните сили.

„Хората, които са предприели тези действия тук, разбират много добре рисковете за суверенитета си, ако поканят "Вагнер", допълни Нюланд.

На високопоставен американски дипломат беше отказана среща с лидера на хунтата в Нигер, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс".

Виктория Нюланд пристигна в нигерската столица, за да предупреди, че американската помощ ще бъде спряна, ако не бъде възстановен демократичният ред, посочва британското издание.

Нюланд заяви, че е дала "напълно ясно да се разбере какъв е залогът в нашите отношения за икономическата и за други видове подкрепа, които по закон ще трябва да прекратим, ако демокрацията не бъде възстановена".

Тя добави, че "не е лесно да се постигне съгласие" по дипломатически път и че засега лидерите на хунтата отхвърлят американските искания за възстановяване на конституционния ред.

"Те са твърдо убедени в това как искат да действат и то не е в съответствие с конституцията на Нигер", каза Нюланд.

След преврата на 26 юли САЩ спряха помощта за развитие, сигурност и правоприлагане за Нигер в размер на над 100 млн. долара, посочва "Файненшъл таймс". Според американски служители стотици милиони долари помощ са застрашени, ако военната хунта не възстанови демократично избраното правителство на Нигер. В страната има около 1100 американски военнослужещи в рамките на мисия за сътрудничество в областта на сигурността, която е спряна, въпреки че те остават на терен.

Представители на САЩ и Европа се надяват кризата да приключи с посредничество преди извънредната среща на върха на ЕКОВАС в четвъртък, на която може да бъде взето решение за евентуална военна интервенция.

 „Не ни беше предоставена възможност да се срещнем със самопровъзгласилия се за президент Абдурахман Чиани, така че бяхме принудени вместо това да се срещнем Барму, пред когото да кажем ясно ... какъв е залогът", каза Нюланд.

Тя заяви, че САЩ се надяват да запазят вратата отворена за по-нататъшни разговори.

Многократните искания на Нюланд да се срещне с президента Мохамед Базум, който беше свален при военния преврат, също получиха отказ. Тя също така поиска „някои жестове от здравно естество" за Базум и семейството му на фона на опасенията за тяхната безопасност.

Според високопоставения американски дипломат Виктория Нюланд превратаджиите осъзнават рисковете на един съюз с Русия, отбелязва в заглавие френският в. „Монд".

Нюланд заяви снощи, че се е срещнала с извършителите на преврата в Ниамей за дискусии, по време на които двете страни не са успели да намерят решение на кризата. Вторият по ранг дипломат в Държавния департамент каза, че се е срещнала по-специално с бригаден генерал Муса Салау Барму, новият началник на генералния щаб на армията, но не е успяла да говори с водача на хунтата, генерал Абдурахман Чиани, съобщи "Монд".

Според пратеничката на Вашингтон събеседниците ѝ не са реагирали на увещанията и предупрежденията на САЩ да върнат страната към цивилно управление, но са наясно с рисковете от съюз с Русия, посочва френското издание.

Дипломацията е предпочитаният начин за решаване на кризата, провокирана от държавния преврат в Нигер, заяви междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за Радио "Франс ентернасионал", предаде Франс прес.

"Ясно е, че дипломацията е предпочитаният начин за решаване на тази ситуация. Това е подходът на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), това е и нашият подход - ние подкрепяме усилията на ЕКОВАС за възстановяване на конституционния ред", изтъкна Блинкън.     

"Това, на което ставаме свидетели в Нигер, буди съжаление и няма да донесе нищо на страната и на народа на Нигер", каза още Блинкън, като подчерта, че САЩ и други страни са поставени "в позиция, в която трябва да преустановим помощта си за Нигер".

Американските програми за помощ за правителството на Нигер, които бяха преустановени заради военния преврат в африканската страна, са на стойност над 100 милиона долара, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от Ройтерс.

По думите му тези програми включват помощи за развитието, сигурността и правоохранителната дейност. Общо "стотици милиони долари" американски помощи за Нигер са изложени на риск, ако хунтата не възстанови на власт избраното правителство, каза още Милър.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ изтъкна, че между 5 и 7 август американски представители са се свързвали със сваления президент на Нигер Мохамед Базум и външнополитическото ведомство "поддържа контакти с лидерите на други страни в региона", отбелязва ТАСС.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ко демокрацията в африканската страна не бъде възстановена

    08 Авг 2023 11:26ч.

    това звучи толкова нелепо, че повече няма накъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази е най-големия изрод в днешната пиндостанска администрация, а там няма други освен изроди

    08 Авг 2023 15:30ч.

    Който я очисти, ще направи неоценима услуга на човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Авг 2023 22:59ч.

    Изпратили са я със среден пръст !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100 млн долара помощ

    09 Авг 2023 0:16ч.

    За страната която дава 27% от урана в света

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бъчвар Утев - шеф на плюскачите

    08 Авг 2023 11:31ч.

    Спече им се нещо на американците, щом спешиха бабето на майната си в некомфортната Африка. Но щом не носи мъфини като в Киев, не става. Първо торбата с провизии, после преговорите. Иначе в казана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добавка

    08 Авг 2023 11:38ч.

    А питтях милиарда в зелено къде са, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Бъчвар Утев - шеф на плюскачите

    08 Авг 2023 15:01ч.

    Първата ми мисъл! За да пратят тежката артилерия, нещата за краварите и ко, никак не са на добре. Ноооо късно е либе за китка. Много им се насъбра на хорицата и е време да си вземат държавата обратно от окупаторите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    08 Авг 2023 18:24ч.

    Няма "питтях милиарда", има само къмто 100 милиона долАри годишно - една средностсатистическа яхта на руски олигарх!.. Вече и долАри не дават изродите, само с трици искат, още повече, че става дума за Африка... Само че маймуните не са в Африка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В. Нюланд публично се похвали, че САЩ са похарчили 5 милиарда долара, за да предизвикат кървавия преврат в Киев,

    08 Авг 2023 11:43ч.

    за да свалят законно избрания президент Виктор Янукович и да нарушат конституционния ред в Украйна. Как така превратът в Киев беше добър и скъпо платен от САЩ, а превратът в Нигер е лош? В. Нюланд лично черпеше киевските превратаджии с бисквитки 2014 г. и досега продължават да въоръжават киевската хунта, която избива мирното население на Донбас вече 9 г., забрани опозиционните партии, конфискува телевизионните им канали, арестува опозиционните водачи и отложи изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Исай Ъ.

    08 Авг 2023 13:30ч.

    Е, вашият преврат е незаконен, а нашият от 2014 в Киев е съвсем друга работа. Безсрамни и нахални чифути. Макроне, къде се скри?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    08 Авг 2023 11:44ч.

    Появи ли се с мир в джоба вампира Нюланд очаквайте много насилие и кръв, грабеж на ресурсите, но не и демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    08 Авг 2023 11:57ч.

    Напротив! Това е винаги демокрацията, както добре забелязваш: насилие, кръв и грабеж на ресурси. Интересно, защо избягваш да наречеш това с истинското му название: демокрация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само за най-тъповатите...

    08 Авг 2023 11:52ч.

    ... още не е ясно, че зад преврата в Нигер не стои Русия , макар туземците да веят наивно руски флагове, а именно АМЕРИКАНЦИТЕ ! Така те зачукват поредния ... на Европа, в частност на енергийната "централа" на Европа - Франция. Забележете сленга на тая вещица - говори и повтаря "беседи" , "разговори" , "дискусии" , "дипломация" ... къде отиде обичайната американска арогантност и пряка заплах с военна интервенция ? Французите искат, но не могат. Американците могат, но не искат. Всичко е ясно, а в това време туземците веят руски флагове... С такъв "съюзник" като САЩ , на Европа не й трябват врагове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    08 Авг 2023 12:18ч.

    Май ще трябва да се съглася с вас, макар че африканците могат и сами да си подпалват държавите, без чуждо подстрекателство, заради крайната бедност и мизерия, и амбициите на местните вождове на племена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    08 Авг 2023 13:09ч.

    След фиаското им в Сомалия, краварите не могат да припарят в Африка. Не могат да понесат народната любов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Guest

    08 Авг 2023 13:42ч.

    Генерал Муса Салау Барму, началникът на силите за специални операции на Нигер и един от лидерите на преврата, премина обучение както във Форт Бенинг, Джорджия, така и в Университета по национална отбрана във Вашингтон, окръг Колумбия. Част от възпитаниците на Форт Бенинг са Мануел Нориега и Омар Торихос от Панама, Леополдо Галтиери от Аржентина и Уго Банзер Суарес от Боливия ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Toчно

    08 Авг 2023 15:22ч.

    самолетът на Торихос е свален от ЦРУ, щото не слуша, та това кой къде е учил не е критерий. Нориега също знаем как свършва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има

    08 Авг 2023 12:12ч.

    Виктория Нюлънд има свинско-касапска физиономия и излъчва бруталност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    08 Авг 2023 12:26ч.

    Това е така, защото тя е скрофоид под прикритие. Изпратена е от бъдещето от високо развита цивилизация на прасета-терминатори да мъсти на човешкия род в настоящето. Когато един ден бъде изправена на кладата, тя ще погледне косо с единственото си око и ще промълви: "аз ще се завърна".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диси

    08 Авг 2023 12:15ч.

    Кучка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    08 Авг 2023 12:16ч.

    Американската "помощ" отива в американски НПО, на американски, близки до властта лица. Порочен кръг, познат у нас. Реално до Нигер и хората там нищо не е достигало и няма и да достигне. Добре са я изгонили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споделяме мнението

    08 Авг 2023 13:35ч.

    10++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разговорите бяха изключително откровени и на моменти трудни

    08 Авг 2023 12:20ч.

    Това го превеждам като заплахите, изнудването и предложенията за подкуп не дадоха резултат. Не знам дали си давате сметка колко е важно това за САЩ, щом са пратили там дъртата вещица. Имаше и военни заплахи от ECOWAS, но останалите африкански държави в региона, плюс Алжир, казаха вкупом, че това би било нападение и срещу тях и те ще се включат в патакламата. Вижте картата с ECOWAS и останалите и си правете сметка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Супер

    08 Авг 2023 16:43ч.

    Разговорите бяха изключително откровени /предложихме им пари/ и на моменти трудни /казаха да си заврем парите на едно място/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    08 Авг 2023 12:24ч.

    "Разговорът на Нюланд с Барму и неговия екип е продължил два часа, като е имало и някои странични беседи, отбелязва Ройтерс." По време на една от беседите Вещица № 2 е чута да казва: "Fuck Niger".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нюланд каза през 2014: "FUCK the EU!"

    08 Авг 2023 12:34ч.

    Това е Нюланд. Това е Блинкен. Това е Държавният департамент на САЩ. Това е САЩ за ЕС и "Америка за България".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Появи се коментар,

    08 Авг 2023 12:43ч.

    че Блинкън, Нюланд и другите неокони-ястреби обмислят дали ситуацията в Нигер може да се обяви за "нападение" срещу страна на НАТО - Франция (с разтегливото понятие за "подвижни граници") и дали да предприемат действия на още един фронт. В Нигер явно "курабийките" на Нюланд нещо не хващат ред, а и на "евроатлантически ценности" не кълват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На това му се казва разбойничество за грабеж

    08 Авг 2023 13:36ч.

    Какви природни ресурси притежава Нигер?! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kak какви

    08 Авг 2023 15:18ч.

    Нигер притежава големи запаси от уран! Френските разбойници разграбват ресурса и дават само 5 % от цената на Нигер! Затова и Нигер е много важен за Франция и западните разбойници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От думите на тази

    08 Авг 2023 13:25ч.

    нацистка пача, може да се заключи, че е ходила да предлага курабийки (подкупи - точка 1), но нигерийците са ги отказали в отговор на което нацистката пача ги е заплашила (точка 2)с поредната 'демократична' война 1. „Това беше първият разговор, в който САЩ предложиха добрите си услуги, ако има желание от страна на хората, които са отговорни за това, да върнат Нигер към конституционния ред", каза тя. 2. Нюланд каза още, че е предупредила, че ще има последици за отношенията на Нигер със САЩ, ако хунтата не върне на власт Базум или последва пътя на съседна Мали, като повика руските наемници от частната военна компания „Вагнер".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страната е богата на полезни изкопаеми като уран, въглища, желязо, злато и нефт!

    08 Авг 2023 13:41ч.

    Въпреки че е богата на природни ресурси, Нигер се нарежда сред НАЙ-БЕДНИТЕ и СЛАБОРАЗВИТИ държави в света поради преобладаващия пустинен терен, корупцията и ниската грамотност на населението, които предполагат липса на специалисти и на стимул за инвестиции.......... От енциклопедията. Та за какво отиват тези "стотици милиони долари помощи"?!? ...... БОГАТА НА УРАН, ВЪГЛИЩА, ЖЕЛЯЗО, ЗЛАТО И НЕФТ държава Нигер, а населението й живее в бедност и неграмотност, и болести! ........ Каква е тази "демокрация" мисис Нюланд?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още - на срещата с държавите от Африка в Санкт Петербург

    08 Авг 2023 13:50ч.

    Лидерите споделиха: от ЛИБИЯ - Запада ни изнудва с дългове и спъва икономическото развитие на държавите ни; от МАЛИ - благодарим за подкрепата на Русия за нашата независимост; от ЕГИПЕТ - винаги ще поддържаме отлични отношения с Русия (благодарение на СССР във войната от 1967 г. Египет запазва Суекция канал!) ; от РУСИЯ - опрости 23 млрд.долара задължения на Африканските държави. ....... Това се нарича ВЗАИМОИЗГОДНО равноправно сътрудничество между народите за благоденствие и добър живот на всички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Ким

    08 Авг 2023 15:06ч.

    "...Нигер се нарежда сред НАЙ-БЕДНИТЕ и СЛАБОРАЗВИТИ държави в света поради преобладаващия пустинен терен, корупцията и ниската грамотност на населението, които предполагат липса на специалисти и на стимул за инвестиции..." Сега, замени Нигер с България и изречението е още по-валидно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "те остават на терен" …

    08 Авг 2023 13:43ч.

    и със сигурност не си плащат за терена (като в България). А (прекратената) американската "помощ" е несъизмеримо по-малка в сравнение с източваните богатства на Нигер. Не "Вагнер" е заплаха за суверенитета на Нигер, а Западът. Африкаците го знаят, дори по-добре от нас, но все още са слаби, все още е слаба и Русия. Но нещата постепенно се променят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • E, ся

    08 Авг 2023 13:46ч.

    "Западът" може да им предложи достоен глад: https://t.me/Reality_Theories/13438

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Авг 2023 14:02ч.

    Ама Борел сериозно ли ги е посъветвал да изберат глада ( за да бъдат достойни в очите на ЕС) ? Този наистина е идиот. Изумително е как въобще се е добрал до поста си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нюланд сигурно е имала предвид

    08 Авг 2023 13:44ч.

    и тази картинка, когато е отивала към Нигер - африканските държави с военни споразумения с Русия на скорошния форум: https://www.reddit.com/media?url=https%253A%252F%252Fi.redd.it%252Fua-pov-every-country-that-signed-a-military-agreement-with-v0-0ii9y2j40yfb1.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Авг 2023 14:06ч.

    Картинката е изтрита. Големият брат не спи :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има я и на други места :)

    08 Авг 2023 14:56ч.

    Не със същата резолюция, но става за ориентация: https://t.me/Marwa_OsmanLB/806

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Авг 2023 15:23ч.

    Може да сложим RSA в жълто. Защото са в BRICS :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай добива петрол и уран от Нигер! Нигер стана производител на петрол през 2011 г., когато заработи PetroChina!

    08 Авг 2023 14:00ч.

    От 2009 г. Държавната Китайска национална нефтена компания е подписала споразумение за 5 МЛРД.щ.д., според което Китай ще разработи нефтеното находище в района на Агадем, ще построи 2000-километров нефтопровод и рафинерия с капацитет 20 000 барела на ден. Работата по проекта започва през 2009. ......... Нигер стана производител на петрол през 2011 г., когато нефтеното поле "Агадем", съвместно предприятие между правителството и PetroChina, започна добив на петрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай заявява, че следи отблизо ситуацията и призовава партиите в Нигер да защитят стабилността!

    08 Авг 2023 14:02ч.

    След преврата миналата седмица, при който военни лидери задържаха президента на Нигер Мохамед Базум и поставиха на власт военно правителство, Китай заявява, че следи отблизо ситуацията и призовава партиите в Нигер да защитят стабилността. Общите преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) на Китай в Нигер възлизат на 2,68 милиарда долара към края на 2020 г., според посолството на САЩ в Нигер, съобщава Ройтерс. Основните инвестиции на Китай в Нигер идват предимно от държавния ЕНЕРГИЕН гигант PetroChina и националната ЯДРЕНА фирма CNNC.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Торбата

    08 Авг 2023 14:19ч.

    С курабии взе ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Снежния от 3 март 2022

    08 Авг 2023 14:22ч.

    Това, което не пише в статията е, че нигерците са казали , че помоща от 100 млн $ , американците по-добре да похарчат за отслабването на Нюланд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    08 Авг 2023 14:35ч.

    Поредните двойни стандарти и гнусна демагогия... Интересно как, щедро спонсорираният от САЩ "Майдан" (класически преврат) в Киев беше "демократично решение" на украинския народ, а това, което се случи в Нигер и решението на нигерците да се отърсят окончателно от оковите на колониализма не е демократично?! По каква точно логика? Ааа, да, по западна логика... По логиката на господарите! Е, явно вече е време Господарите да разберат, че вече не са господари на света и за предпочитане е, да си подвият опашките и да си оправят собствения заден двор. А може би е време и за нашия собствен "Майдан", ако искаме утре да ни има изобщо на картата на Света...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе вие не следите ли дискусията ?

    08 Авг 2023 14:55ч.

    Или влизате само да изтропате великите си мисли на “геополитици” ? Прочетете колегите от 08:52 и 10:42 , да схванете че точно САЩ стоят зад преврата ❗️ Нюланд е отишла да провери дали всичко е ок. Целта на американците е да го начукат на ЕС, удряйки енергийния лидер на Европа -французите. Ловим бас че нищо няма да им се случи на превратаджиите. И никаква външна интервенция няма да видим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ванче

    08 Авг 2023 15:13ч.

    Янките и франсетата са аут от Африка, която в момента е поделена икономически и военно съответно от Китай и Русия. Няма никаква връзка с конспирацията САЩ да го начуква на Франция. Те са начукани отдавна и скоро го осъзнаха напълно след като на Геронтофила му беше обяснено как стоят нещата на обиколката му в Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Относно начукването на Франция

    08 Авг 2023 15:26ч.

    Детайли лично от бившия френски министър на икономиката: https://twitter.com/RnaudBertrand/status/1665370246126125060 Може и да го гледате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хунта -

    08 Авг 2023 14:48ч.

    това е нещото, което управлява САЩ понастоящем и упражнява агресия върху всички останали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • байГън

    08 Авг 2023 14:48ч.

    Пуснаха тежката артилерия. Империята отвръща на удара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ имат 29 военни бази в Африка. Две от които са в Нигер

    08 Авг 2023 14:54ч.

    Африка се пробужда и колонизаторите ще трябва да я напуснат. Стига експолатация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да обаче

    08 Авг 2023 15:00ч.

    Засега напуснаха само цивилните французи, т.е. персоналът от рудодобива и техните семейства. Фирмата добивчик на уран за Франция беше блокирана от превратаджиите. А военните - и френските , и американските, са си на терен в Нигер. Мислете малко с главите си…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да обаче

    08 Авг 2023 15:07ч.

    Дай източник. Да не си на терен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Огнян

    08 Авг 2023 14:58ч.

    "в който САЩ предложиха добрите си услуги" .....Знаем ги, знаем ги добрите услуги. След тях "трева не никне"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Нигер се случва

    08 Авг 2023 15:05ч.

    Отнемане на бизнес от едни (французите) , посредством преврат. И даването му на други. Следете на къде ще поеме сега урана. И кой ще прибира печалбата… Всеки случай няма да са нигерците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Авг 2023 15:11ч.

    "Генерал Муса Салау Барму, началникът на силите за специални операции на Нигер и един от лидерите на преврата, премина обучение както във Форт Бенинг, Джорджия, така и в Университета по национална отбрана във Вашингтон" И ко? Фидел и той учи в Америка, даже е бил доктор по право, Команданте Че е завършил медицина в Америка и той е бил доктор, само че медицински.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Авг 2023 15:16ч.

    "Нюланд е отишла да провери дали всичко е ок" И ко? ОК ли е? Општо-зето са ѝ казали "fuck yourself", което си е ОК от неква гледна точка. Можеха - айде в казана, с картофи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сладкар

    08 Авг 2023 15:17ч.

    Нигер каза на свинята: fuck Vicki! Така става като не е опекла курабийки. Даже нашта тьотка Курнела врътка някой козунак по такива случаи. Пълна липса на обноски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    08 Авг 2023 15:18ч.

    Нигерия нервничи но все още не е готова да отвори фронт с Нигер. Нервните инпулси идват от планиярания за строеж газопровод от Нигерия до Алжир от щатски инвеститори. Това е причината на ВВ база на САЩ в Нигер - охрана на строителството и интереса на инвеститорите от САЩ. Това е причината американската курабиика да долети и да предлага морков или тояга. За сега военните от Нигер не поддават на моркова и помолиха чуждите войски - 1500 френски и около 500 от САЩ да напуснат страната. Спряха френските ТВ и радио предавания, на което чак Уши в ЕС подскочи, като забрави как забрани руските канали в Европа. Вагнеровците са много близо, в съседно Мали. Затова Западът пробва първо моркова. Да видим по- нататък какво следва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    08 Авг 2023 15:45ч.

    Именно ! Нигерийският парламент отказа разрешение за военна операция, а тези са единствените дето могат да скочат на Нигер, Буркина и Мали. Алжир е категорично против военна интервенция. Половината население на Нигер са хусаи, същите като една четвърт от населението на Нигерия .... Франция си отива от Сахел, а Вики може и да получи гаранции за тръбата, но това в Африка е нещо специфично :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен съд 2.0

    08 Авг 2023 15:34ч.

    Един от най-високопоставените рептили просто си лети до Нигер, където Макрон (рептил слуга) го е страх и да погледне. Съмнява ме този преврат да е от Русия, те не влагат усилия в тези дейности. Но Европа без транссахарска газова тръба устройва Американците отлично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BACHE KIKI

    08 Авг 2023 15:44ч.

    Тази е за психодиспансер. Обикаляше с едни торбички от билла да подкупва масата на Майдана 2014 все едно са маймуни. В Нигер й казали да си завре мангизите в задния двор и да ги използва за програма за отслабване, на прасета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Югоагент

    08 Авг 2023 15:49ч.

    Тръмп може да покани Вагнев във Флорида като за начало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БРАВО

    08 Авг 2023 17:12ч.

    БРАВО на всеки, който се опъва на САЩ!!! Откъде-накъде всички ще им играем по свирката!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Авг 2023 17:14ч.

    "където Макрон (рептил слуга) го е страх и да погледне. " Wanted! Жми сюда -> https://politikus.info/uploads/posts/2023-08/1691440796_makron.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хегемонът

    08 Авг 2023 17:57ч.

    се оказа с глинени крака...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля да не публикувате снимка

    08 Авг 2023 18:27ч.

    Тази има вид на хранеща се с малки деца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стойка Ш.

    08 Авг 2023 23:59ч.

    Ами да, Мадлен Олбрайт и е била наставничката, а и са от едно племе. Онази Олбрайт, дето беше казала, че половин милион иракски деца е оправдана жертва за целите на САЩ в Ирак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    08 Авг 2023 19:00ч.

    "Хората, които са предприели тези действия тук, разбират много добре рисковете за суверенитета си, ако поканят "Вагнер". Може би нигерийците са оценили подобаващо това, което се случи с Украйна и нейния суверенитет, след като покани САЩ и НАТО. Тук явно не кълват на курабийки по площадите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Авг 2023 2:17ч.

    краварката нещо се е заблудила вагнер отдавна са там

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи