Вигенин: БСП е готова да плати политическа цена, но България да стои стабилно

Вигенин: БСП е готова да плати политическа цена, но България да стои стабилно

"Едва ли ще има драматичен напредък при третия кръг от преговори Москва-Киев"

 

В предаването "Неделя 150" заместник-председателят на парламента и депутат от "БСП за България" заяви категорично, че управляващата коалиция е стабилна: "За БСП се налага да взема трудни решения, но да оставим България без правителство и парламент в тази ситуация е изключително безотговорно и ние сме готови да платим политическа цена, но страната да стои стабилно". 

 

Той изрази притеснение разделението в българското общество: "Да се търсят политически дивидент в тази ситуация е политическо мародерство във време на война. ... Трябва да дефинираме по-ясно кое е доброто за България в тази ситуация, да се опитаме да преведем заедно България през тази криза. ...  Сега всичко е непредвидимо".

 

"Първо трябва да се постигнат условията за примирие в Украйна, а след това да се мисли за последващите стъпки. Да не се поставят предварително условия при преговорите между Москва и Киев. Едва ли можем да очакваме някакъв драматичен напредък и при третия кръг от преговори". Тази прогноза направи пред БНР заместник-председателят на парламента и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин.


"Русия не успя с мълниеносната атака, както очакваше, и сега не е в чак толкова силна позиция. Тя не успя да убеди и собственото си население защо тази война е справедлива. ... Обяснението кой е прав в една война е много важно нещо, а струва ми се, че Путин не можа да го обясни и му става все по трудно, тъй като нещата се затягат", коментира той. 

 

По думите на Вигенин не може някой друг да избира посоката на развитие на една държава, освен нейните граждани: "Това, което се случи през 2014 година в Украйна, започна от едно дребно събитие. Нека припомним как тръгна всичко. Започна от това, че едно договорено и предстоящо да бъде подписано споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС беше спряно от Янукович под натиска на Русия. Започнаха протести и стъпка по стъпка се получи онази ескалация. След събитията от 2014-а Крим премина под руски контрол, а Донбас - регионите на Донецк и Луганск - бяха извадени от политическия процес в Украйна и една голяма част от населението, което е с проруски симпатии, спря да участва в изборите в Украйна. Така се получи съществен превес на силите, които искат проевропейско развитие на страната. ... Изборите там преминаваха по всички правила. От гледна точка на ОССЕ изборите в Украйна са минавали по високи стандарти".  


Той коментира, че в Украйна има крайнодесни групировки, за съществуването на които има историческа обусловеност: "Те се асоциират с борбата за независимост на Украйна от СССР. Колкото по-агресивно е отношението на Русия към Украйна, толкова по-голяма сила придобиват тези групировки".

 

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • ренегадство и колабораЦИОНИЗЪМ

    06 Март 2022 12:03ч.

    Найс, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха

    06 Март 2022 12:17ч.

    Смешници! Вкарвате България в чужда война! ПОДЛОГИ НЕЩАСТНИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    06 Март 2022 12:20ч.

    Надявам се скоро да платите и физическата цена.Няма да стоите много стабилно на вятъра но дано клоните са стабилни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    06 Март 2022 12:24ч.

    Да крепиш правителство което вкарва държавата НИ въе война си е подпечатана присъда от НС/народен съд/.Стабилно и уверено вървим натам.Видно от Украйна САЩ няма да спасяват слугите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БСП е бързо разлагащ се труп

    06 Март 2022 12:24ч.

    Тоя нещастник първи от всички представители на различните държави отиде да поздрави превратаджиите в Киев, разбира се с одобрението на Ку….я Нинова. Да, БСП ще е аут, но голямото плащане ще е от българския народ, нали нещастнико!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се доизясни Вигенин -

    06 Март 2022 14:24ч.

    въпросните "крайнодесни групировки" (твърде политкоректен израз за откровени нацисти) той оправдава ли ги? Какво става - доживяхме да видим как една претендираща да е антифашистка партия се превръща в ... каква?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи