Виена отново е най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света

Виена е класирана на първо място в списъка на най-добрите за обитаване градове в света според годишния индекс на проучвателното звено на списание "Икономист" (The Economist Intelligence Unit), предаде ДПА.В дъното на класацията са Дамаск, следван от Лагос, Триполи, Алжир и Карачи, съобщава БТА

През 2018 и 2019 г. австрийската столица заемаше същата позиция в класацията, но през миналата година бе преценено, че качеството на живот в европейските градове е спаднало значително заради локдауните и другите ограничения, свързани с Ковид-19. Затова начело бе Оукланд, Нова Зеландия.

От началото на тази година повечето от санитарните ограничения по света са премахнати и големите градове в Нова Зеландия, Австралия и Китай пак изпаднаха надолу в ранкинга. Според доклада на "Икономист" сега доминират "добре ваксинираните градове" в Европа и Канада. Виена е следвана от Копенхаген, Цюрих, Калгари, Ванкувър и Женева. Първата десятка се допълва от Франкфурт, Торонто, Амстердам, Осака и Мелбърн.

Сред важните фактори за съставянето на оценката е стабилността, което обяснява защо Москва и Санкт Петербург заемат сега 15-о и 13-о място съответно. Тази година Киев не е оценяван заради нашествието на Русия в Украйна.

 

 

Коментари

 • Класацията не става

  23 Юни 2022 8:45ч.

  Видяхме ги в канада как живеят. Не на нас тия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малък Тошко

  23 Юни 2022 9:23ч.

  Искат ли ти сертификат, значи класацията следва да се разшири със Пхенян, Техеран, Исфахан, Баку, Бишкек и Киншаса, защото демокрацията отпада и остават други фактори - климат, цени на пазара, качество на водата и др.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буркина Фасо

  23 Юни 2022 11:26ч.

  Дубай е най доброто място за живеене нема данъци. Сейшелите, Малдивите също. Кирибати не е зле. Хубав климат, хубави хора, спокойствие, няма тъпотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи