Веселин Стоянов и Софийската филхармония спечелиха сърцата на виенската публика

Веселин Стоянов и Софийската филхармония спечелиха сърцата на виенската публика

Снощи Софийската филхармония нажежи страстите до червено и накара австрийците да тактуват в неравноделни български размери. В напълно разпродадената Златна зала на "Музикферайн" българските филхармоници и маестро Найден Тодоров спечелиха близо 1600 нови почитатели. Мощни аплаузи и викове браво ознаменуваха третото гостуване на Националния оркестър в най-престижната зала за класическа музика (второ под ръководството на Найден Тодоров). 

Сред публиката бяха директори на няколко от елитните световни музикални агенции, Йоан Холендер – артистичен съветник на Софийската филхармония, бившите посланици на Италия и Австрия в София, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, австрийски и български музикални критици. 

 

„Бай Ганьо“ на Веселин Стоянов беше изненадата на вечерта за разглезената местна публика. Българското произведение предизвика огромен интерес и  още след финала на концерта представители на една от водещите звукозаписни фирми изявиха желание да го запишат с Националния  оркестър.

Български беше и бисът, който филхармониците изпълниха в отговор на дългите аплодисменти от изправената на крака зала. Петко Стайновата „Ръченица“ сложи финал на емоционалната вечер и начало на преговорите за следващ гастрол.   

 

 

Коментари

 • Предполагам,

  18 Май 2022 13:05ч.

  че бисът е бил за петата симфония на Чайковски, която филхармониците изпълниха с много страст и желание на концерт в София.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи