Венецианската комисия установи практическа липса на мотиви за промените в Конституцията

Венецианската комисия установи практическа липса на мотиви за промените в Конституцията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кратка обяснителна бележка – така Венецианската комисия нарича мотивите към проекта за промени в Конституцията, който ѝ беше изпратен за становище. Комисията най-сетне публикува позицията си (пълния ѝ текст виж тук), която беше гласувана в събота и за нея се знаеше само, че одобрява премахването на Пленума на Висшия съдебен съвет и доминацията на съдиите, избрани от съдии в съдийския съвет (повече виж тук).

„Който предлага законопроект, трябва поне да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тя повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините, поради които тези изменения са необходими, или каквато и да е оценка на тяхното потенциално въздействие“, констатира комисията.

И дава пример с промените за правомощията на Министъра на правосъдието, като посочва, че за тях няма обяснение защо са необходими, нито анализ за възможното им въздействие, особено по отношение на баланса на властите. „По същия начин не се дава обяснение за промяната на компетенциите на Инспектората. Няма обяснение защо срокът на мандата на двамата председатели на върховните съдилища и на главния прокурор се намалява от седем години на пет и защо е възможно еднократно преназначаване“, пише Венецианската комисия. И изтъква, че много промени дори не са маркирани в мотивите.

Затова комисията заключава, че „съществуващата обяснителна бележка не обяснява съображенията зад всяко предложение и следователно е неадекватна за целите си“. И дава изрична препоръка властите да обяснят целта на всяко предложение, така че обществеността да е наясно с отражението и въздействието, което би имало новото законодателство.

Комисията определя като ключов компонент на конституционната реформа опита за промени в прокуратурата „с цел подобряване на нейната ефективност и отчетност, както и функционалната автономия на отделните прокурори“. И посочва, че самата тя е препоръчвала премахването на функциите на държавното обвинение извън наказателния процес. Но отправя и сериозна критика и препоръка за преразглеждане на орязването на правомощията на главния прокурор, като заявява: „И все пак не е в съответствие с принципа на прокурорска независимост главният прокурор да бъде повече администратор, отколкото прокурор и да бъде лишен от всичките му правомощия“.

В становището си Венецианската комисия споделя една от основните критики на българските юристи към проекта – за предложения състав на Прокурорския съвет. „За да се ограничи концентрацията на правомощия в институцията на главния прокурор и да се укрепи независимостта на прокурорите, проектите за изменения дават ясен превес на членовете на Прокурорския съвет, избрани от парламента, като осигуряват много малко представителство на прокурорите в Прокурорския съвет (само трима членове от десет). Въпреки че реформата има за цел да обърне тенденцията и да намали правомощията и влиянието на главния прокурор, тя трябва същевременно да избегне риска от политическо влияние върху прокуратурите и да предостави на съвета необходимата експертиза за изпълнение на неговите задачи“, заявява комисията.

Тя препоръчва да се даде възможност за балансирано представителство на прокурорите, като по този начин съветът се снабди с професионалната експертиза, необходима за изпълнение на неговите функции, като в същото време се изключи контролът върху тази институция от политическото мнозинство на деня и от прокуратурата.

Венецианска комисия препоръчва още:

Да се осигурят антиблокиращи механизми за ситуации, в които Народното събрание не може постигне мнозинство от 2/3 от гласовете за избор на членове на ВСС, на Прокурорския съвет, на Инспектората, както и на Конституционния съд;

Да се премахнат изпитателните срокове за съдиите или условията за непридобиване на статут на несменяемост да бъдат тясно дефинирани в закона;

Двата съвета да могат да номинират кандидати за съответните инспекторати пред Народното събрание и само двата съвета да могат да ги отстраняват. Законът трябва разграничава ясно правомощията на инспекторите, които не трябва да посягат на конституционна роля на двата съвета по отношение на кариерата и дисциплинарната отговорност на съдиите и прокурори;

Съдийският и прокурорският съвети да не се претоварват с чисто административни задачи.

Що се отнася до измененията извън съдебната власт, комисията приветства премахването на изискването само за българско гражданство за народните представители, което самата тя е препоръчвала, но подчертава, че това е политически въпрос и вносителите дължат ясно обяснение за целите си.

Венецианската комисия определя като препоръчително изборът на президента за служебен министър-председател да се ограничи между няколко лица. Но и тя, както и българските конституционалисти, изтъква, че председателите на Народното събрание и на Конституционния съд не са подходящи. Затова препоръчва предложенията в тази връзка да бъдат преразгледани.

Източник: news.lex.bg

 

 

 

Коментари

  • Z T.M.

    10 Окт 2023 14:43ч.

    То и аз не виждам никакви мотиви, но дано мнението на тази комисия хване дикиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двойка, хайде сега да отидете да се позанимаете с истинските абсурди в държавата.

    10 Окт 2023 14:44ч.

    Може например покрай паметника да махнете и ДКЦ-тата, и те са от онази омразна епоха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Окт 2023 14:46ч.

    С други думи, Венецианската комисия им е написала една дебела двойка с 5 минуса. Деба тез юристи, тез енергетици, чучулиги и други дизайнери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    10 Окт 2023 14:56ч.

    Е как така? Преди два дена лицето Атанас Славов, което се явява и министър на правосъдието ни убеждаваше, че Венецианската комисия много харесала промените в Конституцията ни. Струва ми се, че някой послъгва и този някой е в София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!...

    10 Окт 2023 15:21ч.

    Манѝ го тоя плешив пъпеш! Такъв лъжец и малоумник е тоя, че дори е жалък в стремежа си да бъде угодна подлога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    10 Окт 2023 19:11ч.

    В София, да, и не само един! Все що българите са избрали, а пък и тези, които "избраните" са назначили, лъжат. И не можем да кажем, че лъжат като дърт циганин, защото не само лъжат, а и нищо друго, освен лъжа не излиза от устата им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рязана карабина

    11 Окт 2023 7:02ч.

    Този ьоризд, удря КЕП на хартия. За 1 бройка РИК да му наритат задника на предни избори в Ст. Загора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя амбасадата

    11 Окт 2023 13:16ч.

    Насо е син на бившия шеф на ВАС и бивш конституционен съдия Владислав Славов! БКП-непотизмът и шуробаджанащината водят до този, пореден, кадрови ПРОВАЛ на Хаити Мертен! Нужна е изцяло нова Конституция, която да премахва срастването на партиите (клонинги на БКП+Б3НС+ДС) с държавата! Както и основна промяна в организационната система на държавата, администрацията (държавна и общинска), съда и прокуратурата, милицията, службите и аскера! С оптимизация с 75% съкръщения на партийната тунеядска, рекетьорска и рушветчийска бюрокрация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    10 Окт 2023 15:12ч.

    ...на снимката героите от "Умно село"...Чудят се как и у Венеция плъзнаха рубладжии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    10 Окт 2023 15:19ч.

    Пак се излагаме... Но, така е, когато закони се "коват" от аматьори и пишман политици, които в стремежа си да угодят на Господаря и да изпълнят поредната поръчката, изобщо нямат връзка с главния мозък. С екзалтирана простотия и плоска демагогия, няма как да се получат нещата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • слава на Бога, че не се стигна

    11 Окт 2023 7:29ч.

    Десислава Атанасова да напраска за 1-2 седмици една нова Конституция (когато ГЕРБ изкризиха)... Щяхме да се изложим още повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сериозните да дойдат

    10 Окт 2023 15:21ч.

    Тук има едно дълбоко вътрешно противоречие! Призив от сериозна институция към съмнителни лица да си обяснят мотивите. Те са толкова съмнителни, че дори има основание да бъдат заподозрени в дебилизъм. За кирилчо съмнението може директно да отпадне, той е доказан дебил и жертва на някакъв, вероятно вроден, рядък синдром. Лицето от ДБ е много, много далеч от правото и напъните да се отърка в този проект са жалки и предизвикват просълзяване. Казват, че лицето Славов бил университетски преподавател по коституц. право и преподавал реално на студенти. Приказката му НЕ ИЗДАВА подобни занимания. Странно и интересно е, че той упорито отказа да се признае за (съ)родител на тези текстове.Вероятно ?? за да не обиди някого! Сигурно проектът е пратен за оценка със съпроводително писмо от Посолството, където е стояло: Тези са от наШте, пускайте! Обаче, водещите западни юристи не са съгласни да си плюят на лицето и имената им да се свързват, макар и индиректно, с подобни недомислени уродства! Събаряй! Да се връща БХ, той да привиква Барни Ръбъл и вече сериозно да се подхваща работата! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    10 Окт 2023 16:03ч.

    Без коментар ++++++++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аматьори

    10 Окт 2023 15:23ч.

    и шарлатани...дъното са тез!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, няма лошо, всъщност...

    10 Окт 2023 15:24ч.

    Нищо, нека продължават да се осират и излагат! Така, поне и най-големите тъпаци да им светне, кои и какви са всъщност тия измекяри от Сглобката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Висока класа, висока летва

    10 Окт 2023 15:31ч.

    Съгласен! На което как е отговорил днес академикът! Искате да ни свалите? Ама да знаете, че след нас идват БХ и ДП?! Един вид - добре си помислете! Ние сме обикновени негодници с користни намерения. НАМЕРЕНИЯ! А онези са нарушители, грабители и разрушители от висока класа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    10 Окт 2023 15:37ч.

    толкова мъдри мъже са умували каква да бъде Конституцията, тия вчерашни льольовци ще правят промени - кои сте вие бе? и колко ще ви има?....шапките, и зад океана - там ви е мястото, продажници! България е за българите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????(бивш Гост)

    10 Окт 2023 15:38ч.

    Путин им прави сечено чрез Венецианската комисия. Правосъдният министър преди няколко дни ни убеждаваше в обратното, как комисията ни препоръчывла промените в Конституцията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето един мотив

    10 Окт 2023 15:54ч.

    Доган така пожела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ббббб

    10 Окт 2023 15:55ч.

    Направо са им казали, че са некадърни! А, ма той Путин пак е виновен.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    10 Окт 2023 16:28ч.

    Ресто! О С Т А В К А!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    10 Окт 2023 16:47ч.

    Нека позная! Единственото, което ще кажат от НеКоалицията, е че Венецианската комисия им е крива и ще реформират и нея. Че те са идеалисти и революционери сред "глупци неразбрани", че ни мислят "само доброто", ще реформират всичко, което им пречи да обърнат държавата с хастара навън и не се е родила венецианската комисия, която да ги спре. Ще поживеем и ще видим. Ние сме независими, защото от "от нас нищо не зависи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще чакаме да го видим това довечера по БНТ, БТВ и Нова,

    10 Окт 2023 16:53ч.

    както и изявлението на посланика на Палестина в ОН от онзи ден, което показаха по всички западни телевизии, редом с това на израелския представител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Окт 2023 17:22ч.

    "„Който предлага законопроект, трябва поне да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение...." "Поне"! "Поне да положи"! Тази комисия, наистина е от путиноиди. Та, това и не намирисва на препоръка. Това си е екзекуция! Никва хуманност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • A-a-a-a, има, имa-a-a-a-.....

    10 Окт 2023 18:38ч.

    Наш'те ора са по-почтени от техните ора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво сте се зарадвали като че Матушката ви

    10 Окт 2023 19:08ч.

    е превзела някое село след девет месеца обсада. Венецианския комитет си обсъжда наши демократични работи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Окт 2023 19:34ч.

    " Венецианския комитет си обсъжда" Нищо не обсъжда. Отрязал ви е тиквата, ама нали сте чок акъллии, още не се усещате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    10 Окт 2023 19:28ч.

    Венецианската комисия е установила нещо, което ние си знаем, а именно че ни управляват малоумни продажни свине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    10 Окт 2023 20:13ч.

    Правосъдие за всеки цяло лято ги говори тези неща, но всички бяха глухи за тях, при условие, че преди години бяха заедно рамо до рамо, тея като награбиха властта, забравиха всичко, изпаднали в амок и опиянение, с поведение на луди клоуни терористи, всичко е на коленце и всичко калпаво! Оставка, веднага!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    10 Окт 2023 21:06ч.

    Всички знаем, че павиана е умствено недоразвит! Потвърждава го и въпросната комисия!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има, как да няма,

    10 Окт 2023 22:20ч.

    практическа липса на мотиви карикатурите на снимката да участват в политическия живот на страната ни. Те просто трябва да бъдат прогонени. Иначе, няма никакво зачение дали някаква комисия е казала нещо или не, дали е против или за. Да се има предвид само, че нашите най-добри партньори намагнетизираха едно лице до такава степен, че той напрактика управлява страната ни. Каква Конституция, какви 5 лева. Стачкуващите енергетици са достойни българи. Хвала им, спасяват енергетиката на България от съветите на Галя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дето се казва

    11 Окт 2023 0:08ч.

    Тези са най-големите измамници. Но пък Борисов се крие зад тях, заедно с ДПС. Те са щита по който ще летят куршумите. Понеже са завършили в Харвард, понеже нямат никакви скрупули, си мислят че могат да използват времето за бърза финансова измама. И знаят че заради посолството и чуждите семейни връзки, са защитени и назначени са управляват. Е разбрахме че, демокрацията е, диктат на малцинството над мнозинството. Да видим колко време ще й трябва на "римската империя" да се разпадне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чуждото гражданство се приема

    11 Окт 2023 7:37ч.

    Важното е, че одобряват промените поне за чуждото гражданство... Кирето ще може да си отдъхне най-сетне и да си извади канадския паспорт от кантората на нотариуса, където отлежава заедно с молбата му за отказване от канадското гражданство... И Лорер ще си отдъхне... А за в бъдеще - можем да си докараме съвсем нови харвардци за всички важни длъжности, the sky is the limit...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BACHE KIKI

    11 Окт 2023 8:01ч.

    На снимката - тъп, още по-тъп, най-тъп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи