Венецианската комисия не одобри законопроекта на Надежда Йорданова за разследване на главния прокурор, противоречал на Конституцията

Венецианската комисия не одобри законопроекта на Надежда Йорданова за разследване на главния прокурор, противоречал на Конституцията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Венецианската комисия огласи становището си по проекта за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс, изготвен в мандата на предходния правосъден министър Надежда Йорданова и активно подкрепян от политическата й сила - „Демократична България“. Според експертите към Съвета на Европа, законопроектът, който предвижда разследването на обвинител №1 от специално назначен съдия, изпълняващ временно функциите на прокурор, не е достатъчно детайлен. Освен това предложените изменения влизат в колизия с конституционните норми и решения на българския Конституционен съд, иначе казано, ако бъдат приети във вида, в който партията на Христо Иванов настоява, то те ще се окажат противоконституционни.

„Венецианската комисия е на мнение, че целта за подобряване на отчетността на главния прокурор не може да бъде постигната само с промяна на правилата за наказателно разследване“, става ясно от становището, в което се посочва още: „българският законодател ще се изправи пред трудността да намери равновесие между две задачи - да приведе българското право в съответствие с изискванията на Европейската конвенция за правата на човека, тълкувана от Европейски съд по правата на човека, както и да спазва ограниченията по българската Конституция, както е тълкувана от Конституционния съд“.

Освен това от Венецианската комисия препоръчват подробно уточняване на параметрите на самата процедура по евентуалното разследване на обвинител №1, нещо, което екипът на бившия правосъден министър Надежда Йорданова не е направил.

И още един неудобен момент за авторите на законопроекта. В становището на комисията изрично се посочва, приемането на нормативна база за засилване на контрола над главния прокурор, не трябва да дава възможност за политически и какъвто и да е друг нелегитимен натиск над висшия магистрат. От Венецианската комисия препоръчват „да се въведе отсяващ механизъм за разглеждане на явно неоснователни жалби срещу главния прокурор“.

Становището на Венецианската комисия, което е в обем от 14 страници, пресича опитите за монополизиране на темата за реформа на прокуратурата от определени политически и лобистки кръгове у нас, които през последната година твърдяха, че това може да бъде реализирано и изменения на основния закон. Видно от становището, което няма обвързващ характер, а единствено консултативен, промяната единствено на законодателната уредба, с което да се въведе „извънреден контрол“ при разследвания на обвинител №1, не е само противоконституционно, но противоречи и на обявени вече решения на българския Конституционен съд.

Всичко това, приведено към настоящата ситуация у нас, показва единствено, че съдебна реформа, без участието на т.нар. „системни партии“ – ГЕРБ, ДПС, а и БСП, не е възможно, тъй като се изисква изменение на основния закон.


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Майката на костов

  25 Окт 2022 14:13ч.

  ДБ/ЛГБТ не могат да си попълнят документите за изборите, седнали съдебна реформа да бистрят! И те като Кирчо Измамника не чували за конституция и закони!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ни трябва правителство! ИМАМЕ СИ! Наричало се "Венецианската комисия"!

  25 Окт 2022 14:53ч.

  Как е, васали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  25 Окт 2022 15:30ч.

  Н. Йорданова "получи"звучен шамар от Венец. комисия за опитите и като законотворец. Преди това се случи и със съпартиеца и- Хр. Иванов. За мен иронията е, че т.н. "елитни юристи" на ДБ се провалят- не само у нас , но и навън. А отново искат да пишат закони?! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Румен Мутафчиев

  25 Окт 2022 17:57ч.

  е те затова правят такива гумен закони, за да не станат или непреклонно тъпи парчета ... а че министърката е невротичка, няма нужда от много психиатрични познания

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vivigjgivjfufu

  25 Окт 2022 21:24ч.

  Специален съдия ще разследва главния прокурор, а един по-специален съдия ще разследва специалния съдия и т. н. И т. н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никол

  26 Окт 2022 3:48ч.

  Пази Боже! Тази ухилена тъпоглавка ни беше министър . Цялата им партия са не умни и красиви, а прости интересчии. А за красота няма да споменаваме, за да не се излагаме като тях. Достатъчно е да видим Христо, Наско, надежда и кака Цона

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи