"Велт": Украйна се отказва от участъци от фронта поради недостиг на военни

"Велт": Украйна се отказва от участъци от фронта поради недостиг на военни

Снимка: архив

Киев изпитва недостиг на войници в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), поради което трябва да предаде някои участъци от фронта. Това съобщи в събота журналистът Кристоф Ванер в ефира на телевизионния канал "Велт", предаде ТАСС.

"Руснаците знаят, че украинците в момента имат проблеми с боеприпасите. Киев също така няма толкова войници, колкото си представя", каза журналистът. Той отбеляза, че поради това украинските въоръжени сили трябва да се откажат от малки участъци от фронта, за да прехвърлят войските си на „по-слаби места“.

От февруари 2022 г. в Украйна е обявена и многократно удължавана обща мобилизация. Властите на страната са изправени пред много трудности, свързани с набирането на граждани в армията. В края на ноември 2023 г. секретарят на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада Роман Костенко заяви, че мобилизацията е неуспешна. Според него проблемът с попълването на армията е още по-остър от проблема с недостига на снаряди, посочва ТАСС.

На 18 януари украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че украинските въоръжени сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и снаряди. Той помоли западните партньори да помогнат на Киев да разреши този проблем, като нарече укрепването на артилерийския потенциал една от основните нужди на Въоръжените сили на Украйна.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Да загинеш на родна земя, заради американски интереси

    21 Яну 2024 9:45ч.

    Стар приказка: - "Ако двама съседи се скарат, значи единият от тях е имал англичанин на гости"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    21 Яну 2024 9:56ч.

    "Според него проблемът с попълването на армията е още по-остър ..." - защо не го пишат така, както си е: близо милион укронацисти са ликвидирани?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лека корекция, не Украйна се отказва, а поробителят й, ПЕНТАГОНа.

    21 Яну 2024 9:56ч.

    Казвайте имената им , а не фасадите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янките май джиросаха Източна Европа и войната на ингилизите

    21 Яну 2024 10:02ч.

    И нас в това число.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пентагонът не знае какво да прави

    21 Яну 2024 10:04ч.

    А Украйна, коя Украйна! Обикновеният човек е наясно какво става, кой иска да умира за нищото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    21 Яну 2024 10:17ч.

    Мобилизацията била неуспешна, вика. Да разбираме - половината население се изнесе с парцалите, останалите отказват да умрат за каузата. Както реват за куршуми и снаряди, скоро ще ревнат да им се пращат доброволци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щабаджия

    21 Яну 2024 10:49ч.

    Интересно, след като ВСУ "се отказва от участъци от фронта поради недостиг на военни" , какво става с тези "участъци от фронта" ? Не само според военната наука, но и според елементарната логика, тези участъци трябва да рухнат и там да видим пробиви на руските сили. Руснаците да нахлуят в оперативна дълбочина ! Да започне всеобщо отстъпление на ВСУ поради перманентни заплахи от обкръжения ! Това казва военната наука. А какво виждаме на практика ? Има ли такива събития на фронтовете ? НЯМА. Фронтът е замръзнал и например Авдеевка се "щурмува" половин година без почти никакви резултати. Дори от последните дни има сведения /от руски блогери!/ ,че обявените зони от южната и западната част, около Первомайское, които уж бяха завзети от ВС РФ , всъщност си са под контрол на ВСУ ! И тогава хипотезите са две. Или това което разправя журналиста Ванер просто не е вярно. Или пък е вярно, но руснаците УМИШЛЕНО не напредват, не пробиват отслабените зони, стоят на место. И понеже това не може да бъде "инициатива" на полевите руски командири, значи е ЗАПОВЕД ОТГОРЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • легенда-лиана

    21 Яну 2024 11:00ч.

    От юли 2022 г. тая война, поне от руска страна, повече не е оставена на инициативата на военната наука. Защо е така, нямам отговор откъм чисто военната логика и аз. Но отговори са възможни от други парадигми и гледни точки, при това убедителни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки е голем разбирач

    21 Яну 2024 11:31ч.

    Легенда, посочвам ти, че един боец е компетентен само от това , което става пред окопа му. Един генерал, само от това, което става пред фронта му. Редникът си мисли, че генерала е идиот и нищо не разбира . Обикновения кибик също. Всеки е на неговото си ниво на компетенция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами аз да не би да съм имал предвид нещо друго?

    21 Яну 2024 11:37ч.

    Затова в армията има единоначалие, а в държавното управление по време на война - се въвежда такова. Най-добре вижда стратегът, понеже обозримостите му са незаменими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенионерски лакардии,

    21 Яну 2024 11:13ч.

    Утре ще станат 700 дни от началото на войната. Резултати - никакви, рубладжийски лозунги - колкото щеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • другарю пенсионер, резултатите ги четем по другите новини, макар да са уж косвени

    21 Яну 2024 11:19ч.

    Даже не знаеш за къде и защо бързаш? Може Отгоре да не ти дадат да доживееш до утре, така че какво си се разбързал кат пърле пред майка си?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Яну 2024 11:31ч.

    "Резултати - никакви" го обяснявай на онези, които наляха в Украйна общо 230 милиарда долара, от които 100 милиарда долара за "чудодейните" западни оръжия, за да нанесат "стратегическо поражение" на Русия, но вече 700 дни нещо не им се получава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имааа, има резултати!

    21 Яну 2024 12:12ч.

    Погледни в ютуб клипове с украински гробища и ще се убедиш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви "чудодейни" оръжия не е налял Запада в Украйна

    21 Яну 2024 14:12ч.

    Отново куци декларации. Западът досега само чисти СТАРИ оръжия и системи - примери. Танковете "Леопард" са машини от 70-те и 80-те години на миналия век. Другата европейска бронетехника също. "Чаланджър" е спрян от производство и поддръжка от много години. Ракетите Хаймърс и АТАКМС са системи от 20-30 години ! "Пейтриът" е същият ЗРК който спираше ракетите "СКЪД" на Саддам Хюсеин при войната в Залива от 1991. В Украйна няма дори редови сегашни американски оръжия като танкове "Абраамс" , хеликоптери "Апачи" , а фалконите Ф 16 които са генерация 1975 /макар и лифтнати версии/ все още не са дадени на хохолите. ВСУ воюва с абсолютен западен боклук, ШКАРТО. Затова и до сегашният момент основно разчитат на съветската техника, или това което им остана от нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Яну 2024 14:37ч.

    Именно затова и "чудодейни" е в кавички. В статия тук от вчера: "Чудодейните оръжия на НАТО - HIMARS и Leopard - не можаха да доведат до ефективно контранастъпление на Украйна." В западните медии наричаха споменатите от вас (американски) оръжия и "game changer", но те нищо не промениха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но не се отказва да изтребва целенасочено мирни жители.

    21 Яну 2024 11:20ч.

    мръсни бандеровци, мръсни западняци и мръсни псевдо-българи фашисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Яну 2024 11:31ч.

    "отказване от участъци от фронта" - нов термин във военното дело за "загуба на позиции от врага", защото той надделява. Или западните пропагандатори спокойно могат да издадат речник "Как да изкараме поражението гениален наш тактически ход". Бай дъ уей, при едно руско "отказване от участъци от фронта" есента на 2022 г., и то без влизане в тежки боеве с врага, отеглилите се руснаци бяха наричани "страхливи мишоци", а западните и украински медии го раздухваха като велика украинска победа и тежко руско поражение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Темата за примитивната укро-западняшка пропаганда е толкова банална, но…

    21 Яну 2024 11:53ч.

    но БОЛЕЗНЕНО примитивна: кой им дава право да ни третират като безмозъчни идиоти. (Не че няма и такива.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и къде е поражението ?

    21 Яну 2024 14:15ч.

    Погледни фронтовата линия. Сравни с една година назад ! КЪДЕ го виждаш това "поражение" ? Фронтът е замръзнал и си върви с пълна сила ДОГОВОРНЯКЪТ ! Руско-американският.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Яну 2024 14:41ч.

    Смляха състава и "чудодейната" западна техника на ВСУ и ги принуждават да се "откажат от участъци от фронта", преминавайки в настъпление. А защо бързат толкова бавно, е друг въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какъв "друг въпрос" ?

    21 Яну 2024 14:49ч.

    Това е въпросът на въпросите ! Не "бързат бавно" , а изобщо не бързат. Нито напредват ! И докато фронтът е на 15 километра от центъра на Донецк, продължават да загиват цивилни руснаци като от този удар ! КОЙ Е ОТГОВОРЕН ??? Кой "не бърза" докато загиват още и още цивилни руснаци ??? За какво говорим изобщо ? Това не е войната за която претендира Кремъл, това е договорка с врага в ущърб на собственото ти население, ФАКТИ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Яну 2024 16:01ч.

    Моите уважения към мнението ви, но това са "предположения", а не "факти". За да бъде "факт" договорнякът, ви трябват доказателства - изтекли секретни документи или някой whistleblower ала Сноудън, присъствал на договорките, който да "пропее" публично. В тезата ви има много резон, но пък изпускате и друга, по-проста причина - обикновената (бездушна) бюрокрация, некадърност и корупция, които провалят държавите и в мирно време. Когато от над 20 години живееш в дворец, заобиколен от лакеи, може да изгубиш връзка с реалността извън стените на двореца. Или другояче казано заобикалянето с доверени, но некадърни и/или корумпирани хора си има последствия. Бездушността (непукизма) им също убива. И други политици по света убиват с бездействието (и некадърността) си собствените си цивилни граждани, и то без "договорняци". Иначе и аз, както един друг коментиращ по-горе, от есента на миналата година, след нелепото оттегляне от Херсон, съм "отписал" руснаците и военната им логика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и Хитлер така рупаше

    21 Яну 2024 11:55ч.

    Ами то и Хитлер след 1943г. след всяко поредно отстъпление е казвал,че чисто и просто рационализира и изправя фронтовата линия за по-успешно водене на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Млад нацюга

    21 Яну 2024 15:36ч.

    Точният термин, използван от нацистите е "скъсяване на фронта"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Яну 2024 13:30ч.

    Що ровите Хитлер? Самата РФ се изтегли от Киев, Харков и Херсон преди година и мина в отбрана. Въпрос на ресурси, целеуказване...стратегия, с думи прости. Реалността коригира желанията според възможностите, инак идва разгром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Яну 2024 13:38ч.

    Никой няма обяснение що похарчиха повече от половината техника от Запада в безсмислената(освен като пропаганда) битка за Бахмут. Вкарваха бригада след бригада, без да съберат резерв, в месомелачката, след което почнаха безумна офанзива, обречена на неуспех щото попиляха хората , техниката и боеприпасите Зе да си играе на Главнокомандващ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Яну 2024 13:51ч.

    Зелински в Давос заяви, че наредил да възобновят производството на съветските калибри 122 и 152(в статията някакъв идиот превел несъществуващ, освен за танкови оръдия, 125, ) .И това десет години след пъпа, на втората година от "своя", при цялата просия за джепане, при все че имаха производствена база повече от целокупното НАТО. Е туй е карагьозчия за маршал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Яну 2024 13:54ч.

    Да ти и правописният коректор! СВУ, пуч. Последното последно поправи на "пич'. ИИ сериозно се надценява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Яну 2024 13:55ч.

    СВО...кво е сву?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Яну 2024 14:32ч.

    "Союз освобождения Украины", което някой е добавил наскоро в руската Уикипедия. Иначе на български - "Самоделно взривно устройство" https://frazite.com/a/СВУ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинците се спасяват от мобилизация

    21 Яну 2024 15:13ч.

    по най-различни способи. Едни не излизат от домовете си. Други си набавят силиконови маски за женско лице и си слагат изкуствени бюстове, за да стигнат до хранителните магазини. Трети през декември 2013 г. се спуснаха да преплуват р. Днестър, за да емигрират в Молдова. Четвърти се осакатяват, за да бъдат негодни за военна служба. Пети дават по 5000 евро подкуп, за да бъдат освидетелствани за негодни. Навсякъде по граничните пунктове и селища има засилени патрули, които да ловят мъжете за фронта, като не им позволяват да емигрират. Навсякъде на изходите на градовете има блок-постове, на които се проверява дали има пътуващи годни за военна служба и годните ги ловят за пушечно месо за фронта. Това ни чака и нас с Тагарев начело на МО и с еничарското ни НС и МС. Всичко в подготвяната за военна кланица България е Е СИНЕРГИЯ С ДНЕВНИЯ РЕД НА САЩ. ТАКА НИ КАЗА ТРИМОРСКИЯТ НИ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ В ПРАВ ТЕКСТ. НИКОЙ ДА НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВА, ЧЕ КЛАНИЦАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ НИ СЕ РАЗМИНЕ С ПРОДАЖНИЦИ И ЕНИЧАРИ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагарев да си води записки.

    21 Яну 2024 15:35ч.

    А пък вече е време за партизанска война в Аляска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Михайлов Константинов

    21 Яну 2024 17:51ч.

    Това някой като почне да изравнява фронта ми напомня за ВСВ. Не че не може, таковата, но накрая всичко свършва в бункера. Досега, де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    21 Яну 2024 22:58ч.

    е като няма достъчно укр. войници и нямат достатъчно боеприпаси, защо руските окупатори не са вече в Киев??? Превзели някакво село, радост голяма, рашистките недоносчета направо се подмокрят от оргазъма, а то превзетото прилича на археологически обект-само основи на къщи се виждат, за да знае човек, че хора са живели там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    21 Яну 2024 23:06ч.

    25 мм скорострелно оръдие на Брадли срещу "безаналоговия" руски танк Т-90М https://twitter.com/DefenceU/status/1747917243416244608

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • танкист

    22 Яну 2024 8:50ч.

    Тъпунгер, дали схващаш какво показва пропагандния Туитър ? Показва следното - "Брадли" е издебнало от засада Т 90 и стреля от упор от много близка дистанция. 25 мм зрелищно взривява по ТЕРМОПЛОЧИТЕ , докато Т 90 продължава да се движи ! Капичи ? 25 мм не може да пробие танка дори от упор, и не го пробива ! Дори не го извежда от движение. Бас ловим че екипажът е оцелял, щото нали ? Ако танка беше подбит видеото трябваше да има продължение. Кьор фишеци !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи