Великобритания започва да обучава украински пилоти да управляват изтребители от западен тип

Великобритания започва да обучава украински пилоти да управляват изтребители от западен тип

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Лондон, където ще се срещне с британския премиер Риши Сунак (той го посрещна на летището), ще говори пред британския парламент, и ще отиде на прием при крал Чарлз Трети.

Освен това, по време на второто си пътуване в чужбина след началото на руската агресия преди почти година, украинският държавен глава ще се срещне с украински войници, които понастоящем са на обучение във Великобритания.

Утре Зеленски ще бъде в Брюксел за среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

"Посещението на президента Зеленски в Обединеното кралство е свидетелство за смелостта, решителността и борбата на неговата страна, както и доказателство за нерушимото приятелство между нашите две страни", заяви Сунак.

Лондон обяви също, че Великобритания ще започне да обучава украински пилоти да управляват изтребители от западен тип.

Това решение може да е сигнал за промяна в позицията на Великобритания по отношение на доставката на западни изтребители за Украйна. По-рано Сунак нарече подобни доставки "непрактични", като обясни, че британските военни самолети са много сложни и обучението за пилотирането им може да отнеме няколко месеца.

Великобритания възнамерява да разшири програмата за обучение на украинските военни и да обучи още 20 000 души за участие в бойни операции. Съобщава се, че британски военни специалисти ще обучават украински морски пехотинци и др.

Според канцеларията на Сунак Лондон ще предостави на Киев средства, даващи възможност за нанасяне на удари с голям обсег, за да се попречи на Русия да разрушава украинската критична инфраструктура. Все още не е оповестено за какъв точно вид въоръжение става въпрос.

Великобритания е една от страните, предоставили най-голяма подкрепа на Киев, като отпуснатата досега военна помощ възлиза на 2,5 милиарда паунда.

В деня, в който Зеленски пристигна в Лондон, Обединеното кралство актуализира списъка си със санкции срещу Русия.

Мерките са наложени "в отговор на продължаващите бомбардировки на Украйна от страна на Русия, включително срещу онези, които са помогнали на президента на Русия Владимир Путин да изгради личното си богатство, и срещу компаниите, които печелят от военната машина на Кремъл", се казва в изявление на "Даунинг стрийт".

Например шест компании, които доставят на Русия военно оборудване и безпилотни летателни апарати, бяха подложени на санкции, сред тях са "Ростехкомплект", "Оборонлогистика"и руският разработчик на безпилотни самолети ZALA Aero.

В списъка са включени и осем руснаци, свързани с личната власт и богатство на Путин - бизнес омбудсманът Борис Титов, петролният мениджър Николай Егоров, собственикът на пропагандистка медия Regnum Сергей Руднов, Светлана Кривоногих и още няколко бизнесмени.

Кривоногих е дългогодишна позната на Владимир Путин, която притежава дял в банка "Россия". Руските независими медии я описват като майка на незаконна дъщеря на Путин.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Truman

    08 Фев 2023 14:40ч.

    Най-накрая змията си показа главата...зеления е закъсал яко и сега ще има морков и тояга..бой по гърба с тоягата....а моркова в гъ.а

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посейдон

    08 Фев 2023 14:46ч.

    - Ах, каква шир се проснала пред мен! Почти плосък остров... залегнал съм и чакам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малката друсалка

    08 Фев 2023 14:55ч.

    тоя остров и без посейдони е затънал у тинята и нема измъкване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Великобритания е в цугцванг при остър цайтнот

    08 Фев 2023 16:43ч.

    Не ги виждам да отбележат юбилей през 2027 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бедния винаги е ШАХЕД

    08 Фев 2023 14:50ч.

    обричат ги в Камикадзе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    08 Фев 2023 14:55ч.

    през ВСВ Хитлер беше готов да пожертва целия германски народ, и тъй като не можа да я спечели, прехвърли вината на командването на Вермахта. в лицето на наркоманчето Зеленски Европа получи нов маниак (също като Хитлер) който всячески се опитва да взриви запорожската АЕЦ, без изобщо да го е грижа за украинското население и за народите в европейските страни... а Deutsche Welle твърди, че обстрелването на АЕЦ от украинските нацисти изобщо не противоречи на международното право...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Фев 2023 15:04ч.

    И какви са тия западен тип самолети, сигурно СбитФайър ?! Нашите дарения, отдавна са утилизирани, напълно разоръжени и храбри сме, друго не ни остана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    08 Фев 2023 15:55ч.

    Как мое толкова много да приличаш на шимпанзе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа...

    08 Фев 2023 16:13ч.

    Викам на един зелето и неговата хунта са изроди и запада дето се прехласват по тях са същите, оня ме гледа на кръв, готов да ми скочи. Е видяхме истинското лице на запада при земетресението в понеделник - а то е че това лице не е човешка, а демонско или обсебено от демони. Благодаря ти, ЦЕРН!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пазете се от белязани хора. Тия са увредени

    08 Фев 2023 16:44ч.

    Не знам как ще живеят след година-две

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    08 Фев 2023 16:35ч.

    Оставете ги тези клети украинци, още малко и на Марс ще ги пратите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • buratinob

    08 Фев 2023 18:00ч.

    Наш Кире на снимката в другата новина е по-убав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БРИТАНЦИ, СЪБУДЕТЕ СЕ!

    08 Фев 2023 18:37ч.

    Вече ви показаха видеото с бъдещето на острова ви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    08 Фев 2023 21:54ч.

    От снимката личи, че Сунак омотава около китката си антиуроки гривничка от конци, подобна на тази която носи Негово Високотиквие Боко Първи и придворните му. Апропо, след Лондон Зеленски ше лети до Париж и Брюксел. Навярно над Белгия самолетът му ще се падне, а снимката му със Сунак щесе окаже една от последните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи