Великобритания замрази активите на седем руски олигарси

Великобритания замрази активите на седем руски олигарси

Роман Абрамович на мач на "Челси". Снимка: АП

Великобритания замрази активите на седем руски олигарси. Сред тях са собственикът на лондонския футболен отбор "Челси" Роман Абрамович и главните изпълнителни директори на "Роснефт" и "Газпром", Игор Сечин и Алексей Милер, съобщи днес британското правителство, цитирано от Ройтерс.

Седмината руснаци са санкционирани заради връзките си с президента Владимир Путин, се казва в съобщението. Великобритания оценява активите им на общо 15 млрд. лири стерлинги (близо 20 млрд. долара).

"Не може да има сигурни убежища за тези, които подкрепят порочното нападение на Путин срещу Украйна", подчерта британският премиер Борис Джонсън. 

Той определи наложените днес санкции като поредната мярка, отразяваща "непоколебимата подкрепа на Великобритания за украинския народ. Ще сме безмилостни в преследването на тези, които позволяват избиването на цивилни, разрушаването на болници и незаконната окупация на суверенни (държави, които са наши) съюзници."

Британското правителство обяви новите санкции на фона на засилващите се призиви от страна на депутати да бъдат предприети действия срещу Роман Абрамович и други руски олигарси. Великобритания е критикувана, че не е реагирала достатъчно бързо, по-специално в сравнение с Европейския съюз и Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

Освен Абрамович, Сечин и Милер, останалите четирима санкционирани руснаци са бизнесменът Олег Дерипаска, шефът на Транснефт Николай Токарев и банкерите Дмитрий Лебедев и Андрей Костин.

Коментари

  • Свой

    10 Март 2022 17:29ч.

    Няма лошо. То това са все издирвани от руското правосъдие крадци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи