Великобритания замрази активите на Абрамович и на още шест руски олигарси

Великобритания замрази активите на Абрамович и на още шест руски олигарси

Британският външен министър Лиз Тръс обяви в четвъртък, че Обединеното кралство налага санкции и замразява активите на собственика на футболния клуб Челси Роман Абрамович и на Игор Сечин, главен изпълнителен директор на руската петролна група "Роснефт", плюс на още петима други руски олигарси, предаде Ройтерс.

 

Седемте лица, добавени към списъка със санкции заради връзките им с руския президент Владимир Путин, имат общо нетно състояние от 15 милиарда паунда (около 19,74 млрд. долара).

 

"Не може да има сигурни убежища за онези, които подкрепиха жестокото нападение на Путин срещу Украйна“, заяви британският премиер Борис Джонсън.

 

"Днешните санкции са последната стъпка в непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за украинския народ. Ще бъдем безмилостни в преследването на онези, които позволяват убийството на цивилни, унищожаването на болници и незаконната окупация на суверенни съюзници".

 

Ройтерс напомня, че имаше нарастващи призиви от британските законодатели за предприемане на действия срещу Абрамович и други руски олигарси, с критики, че правителството на Джонсън не се движи достатъчно бързо в сравнение със санкции, налагани от Европейския съюз и Съединените щати.

 

Другите добавени към списъка лица са Олег Дерипаска, който има дялове в En+ Group, Дмитрий Лебедев, председател на "Банка Россия", Алексей Милър, главен изпълнителен директор на енергийната компания 'Газпром", и Николай Токарев, президент на руската държавна тръбопроводна компания "Транснефт".

 

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    10 Март 2022 12:16ч.

    Тези от "свободният" Свят, каквото и да правят, все е в полза на Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    10 Март 2022 12:36ч.

    Абрамович хубаво се сети да продаде Челси, преди да му го замразят, но дали успя? Хем щеше да дарява парите на украинците. Всъщност точно това се оказа. Челси няма право да продава билети, сувенири, сигурно и футболисти също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    10 Март 2022 12:45ч.

    хайдуци, сър ! Обичкат да гепят. На персийците им държат замразени паричките 40 години .... кражбата е чиста печалба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    10 Март 2022 12:49ч.

    Я пак, я пак? "незаконната окупация на суверенни съюзници"? Кои с кого е съюзник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи