Великобритания ще достави на Украйна ракети с голям обсег на действие

Великобритания ще достави на Украйна ракети с голям обсег на действие

Великобритания ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън М270, с обхват 80 км, за да помогне на силите на Киев срещу руската офанзива, обяви британското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Системите М270 "ще подобрят значително възможностите на украинските сили", се подчертава в изявлението на министерството. Решението е било взето "в тясна координация" със САЩ, след като Вашингтон обяви миналата седмица, че ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън с обхват 80 км, монтирани на леки бронирани машини.

Киев иска реактивни системи за залпов огън, позволяващи нанасяне на удари в дълбочина по руските позиции, докато неговите оръжия остават по-далеч от фронтовата линия, припомня АФП. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче отказа да достави на украинската страна системи, които могат да достигнат до територията на Русия.

"Ако международната общност продължава подкрепата си, Украйна може да спечели", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. "Руската стратегия се променя и нашата подкрепа също трябва да се промени", добави той. Според него новите оръжия ще помогнат на украинските сили "да се защитят по-добре от бруталното използване на артилерия с голям обхват, която силите на Путин използваха безразборно, за да разрушават градове".

Вчера руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще си направи изводите, ако в Киев бъдат доставени ракети с голям обсег, предаде Газета.ру.

"Тогава са необходими ракети, да. Да, но ако те са и ще бъдат доставени, ние ще направим подходящите изводи от това и ще използваме нашите оръжия, каквито имаме достатъчно", каза президентът в ефира на програмата "Москва. Кремъл. Путин" по телевизионния канал "Русия 1".

Путин уточни, че ще бъдат нанесени удари по обекти, които руската армия все още не е докоснала.

 Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е посетил два града, намиращи се близо до фронтовата линия в сблъсъците с руската армия, след като се срещна с войски в Запорожка област, предаде Ройтерс.

"След това отидох на изток с началника на канцеларията (ми). Бяхме в Лисичанск и Соледар", заяви украинският президент във вечерния си видеозапис. "Горд съм с всички, с които се срещнах, с всички, с които се ръкувах, с всички, с които контактувах и изразих своята подкрепа", добави той.

Лисичанск е част от Луганска област, а Соледар - от Донецка област. Заедно двете области са известни като Донбас, фокусът на руското настъпление в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

По-рано днес Киев заяви, че неговите сили са си върнали половината от ключовия град Северодонецк, припомня Франс прес.

 

 

Коментари

  • топ 10

    06 Юни 2022 8:30ч.

    И колко толкоз е "голям" този обсег, след като Украйна има съветски системи за залпов огън "Смерч", които могат да бият на 120 км? Или май пропагандната пушилка спрямо вехтото западно оръжие, дежурно представяно за "модерно", е истинската цел на занятието...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рогозин

    06 Юни 2022 10:09ч.

    Русия ще ДОСТАВИ в малобритания две ракети Сармат и няколко Посейдона за гарнитура, и то БЕЗПЛАТНО !!! И тогава светът ще стане едно по – хубава място за живеене !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Юни 2022 8:30ч.

    Мноо добре.Тъкмо РУСКИЯТ ВОДАЧ ще има оправдание за предстоящото сриване на Киев със земята.Киев ще заприлича на Мосул и Рака . Тва е студен анализ. :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Юни 2022 8:34ч.

    Бомбардировките на Киев от тази събота ще бъдат детска игра с това, което се задава... https://m.youtube.com/watch?v=xflRwtqHm4w

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    06 Юни 2022 8:50ч.

    Съдбата на тези доставки ще е същата, каквато и на останалите - ще унищожат чрез пряк контакт руски ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    06 Юни 2022 9:15ч.

    Пияндетата си мислят-ние сме далеч.Но около островът им има руски подводници и ракетите им ще ги ударят за 100 секунди.А дано и да се свършва с тая пасмина. Ядрената война вече е факт.Честито.Аз съм готов-а вие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който трябва господ ще го вземе от тоя свят

    06 Юни 2022 9:30ч.

    Давайте руснаци, изтрийте острова и кравария от картата на света. Когото господ иска да погуби, първо му взима разума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    06 Юни 2022 9:31ч.

    Хммм. Смерчь има максимална далекобойност от 120 км, с ракета 9М528 окол0 90 км. Украйна е имала около 80 системи. Яено Украйна е разглеждана като полигон в реални условия. Толкоз по-зле за украйнците, ако не разбират това. Че Зеленски се гаври с народа си, е ясно, ама народът.... Също като нашия... С тази разлика, че са много, ами трижди по- от нас...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    06 Юни 2022 9:31ч.

    ще ядат хурката англетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    06 Юни 2022 9:31ч.

    За инфо - САш обявиха, че предоставят системИ.. но по неофиц инфо - предоставят ЕДНА система с 6 изстрела и ще се управлява от техни оператори.... ако оставят това в ръцете на наркос... ще пламне целия свят.. после обяснявай каквото си искаш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киев БЕШЕ хубав град...

    06 Юни 2022 9:35ч.

    Мда...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нагличани

    06 Юни 2022 9:37ч.

    Путин ще изяде англетата алангле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опс

    06 Юни 2022 11:25ч.

    е,време е вече нашият преЦедент да си привика всички нашия сънародници от Албиона,тук в България.Че като гледам скоро островчето няма да е в" наличност",а подводен риф за водолазите от други страни.Жал ми е само за дъртата кралица,че не можа да опита някои черен ...банан от пришълците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    06 Юни 2022 11:27ч.

    И Русия може да достави на Великобритания ракети с голям обсег, за да й върне жеста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    06 Юни 2022 11:35ч.

    80км? Хохлите разполагат с ракети с по-голям обхват и това никак не им помага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    06 Юни 2022 11:45ч.

    Британия посява ветрове и ще пожъне бури! Прехвалената укро армия в отбрана с 3 пъти повече войска отстъпват бавно но сигурно под натиска на руските сили! И тези оръжия ще бъдат унищожени! А укрите не само в Азовстал, на още 3 места са изградили непревземаеми крепости, които една по една се превземат от 3 пъти по малко руски войски! Русия има поставена от Бог мисия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Британците са принудени да играят "ва банк", защото са на път да изпаднат от лигата на великите сили

    06 Юни 2022 11:55ч.

    Голям купон е да ги наблюдаваш как разглобяват Европа чрез демонтиране на Германия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    06 Юни 2022 11:52ч.

    Рижата празна тиква,може да посрещне тези ракети на острова в определена ситуация.Що за идиоти сте бе свине свински,да стоварвате оръжие на оня обезумял клоун,който е причина за дереджето на Украйна днес.Не предизвикайте трета световна атомна война.Острова идиоти,днес е много близо до руската граница. Само за 5-ет минути,една гостенка може да се предвижи до удобния за нея остров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи