Великобритания: Не е практично да бъдат изпратени военни самолети на Украйна

Великобритания: Не е практично да бъдат изпратени военни самолети на Украйна

Великобритания смята, че не е практично решение да бъдат изпратени военни самолети в Украйна, заяви днес говорител на премиера Риши Сунак, цитиран от Ройтерс. По-рано Украйна поиска да ѝ бъдат доставени западни изтребители, съобщава БТА.

"Британските изтребители са изключително сложни (машини) и са необходими месеци, за да се научи човек да ги управлява", каза пред репортери говорителят. Той допълни, че Великобритания ще продължи да обсъжда заедно със съюзниците си кой е "правилният подход".

Няма никакво официално обсъждане на темата за евентуалното изпращане в Украйна на полски изтребители Ф-16. Това заяви по-рано днес заместник-министърът на отбраната на Полша, ден след като Съединените щати отказаха да доставят такива машини на Киев, предаде Франс прес. "За момента няма официално обсъждане за трансфера на Ф-16" от Полша в Украйна, заяви за АФП Войчех Скуркевич. "Такава тема няма", добави той.

Броени дни след като си получи обещания за танкове, президентът Володимир Зеленски започна да увещава западните си поддръжници да изпратят още тежко въоръжение в Украйна, и то бързо, пише в. "Ню Йорк таймс". 

"Русия се опитва да протака войната, за да изтощи силите ни", каза Зеленски в редовното си вечерно видеообръщение. "Така че трябва да превърнем времето в свое оръжие. Ние трябва да ускорим събитията, да забързаме доставките и откриването на нови възможности за въоръжение", допълни той.

Вчера президентът Джо Байдън заяви, че САЩ не биха предоставили на Киев изтребители Ф-16. Белият дом отказа коментар дали държавният глава изцяло изключва използването на самолети или само незабавното им прехвърляне. 

Но и що се отнася до оръжията, които Украйна вече успя да си осигури, тя се сблъсква със спешен проблем с логистиката: колко бързо биха могли да пристигнат новите танкове и дали те ще бъдат там навреме, за да помогнат за отблъскването на очакваната руска офанзива, която може да започне още през февруари, пита се в. "Ню Йорк таймс".

Обещаните от Великобритания танкове "Чалънджър 2" няма да пристигнат в Украйна преди края на пролетта, заяви вчера британският министър на отбраната. Германският военен министър Борис Писториус каза, че доставянето на 14 танка "Леопард 2" може да отнеме около три месеца. Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх пък заяви пред журналисти, че на САЩ ще им трябват "месеци", за да доставят 31 танка "Ейбрамс" в Украйна.

Решението на Берлин да изпрати танкове "Леопард" проправи пътя и за други европейски държави да изпратят свои танкове в Украйна. Всяко правителство само ще определи бързината, с която те ще бъдат доставени. Но дори и да пристигнат сравнително бързо, все още не е ясно дали десетките танкове ще бъдат достатъчни, за да отблъснат руската офанзива. Част от проблема не е в доставката, а в обучението, посочва "Ню Йорк таймс". 

Сингх предупреди, че обучението на военните за работа с американските танкове "Ейбрамс" "ще отнеме много дълго време". Освен това украинските власти заявиха, че се нуждаят от около 300 танка, а миналата седмица говорителката на Пентагона намекна за опасенията около наличностите. "Просто нямаме налични тези танкове в излишък в запасите на САЩ", каза тя. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    31 Яну 2023 17:38ч.

    Достатъчни са поне 2 000 000 литра уиски на фронтовата линия и всичко ще приключи.............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ройтерс:

    01 Фев 2023 8:30ч.

    Бившата колониална държава Великобритания( с 52 колонии) смята, че не е практично решение да бъдат изпратени военни самолети в Украйна, за тестване на ПРО на Русия, заяви днес говорител на премиера Риши Сунак !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Великобритания е по практичните работи още от времената на Берлинския конгрес

    31 Яну 2023 17:49ч.

    И други сметки имаме да уреждаме с вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    31 Яну 2023 17:54ч.

    Англичаните са практични - лепят скъсани болтове на атомна подводница със секундно лепило. Практичност английска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    31 Яну 2023 17:55ч.

    Как ще е практично, като ще се наложи да се отдалечават на поне 500 км от базите си, за да се опитат да свършат нещо. А тогава не ще могат да получават данни в пасивен режим - наземната радиолокация е безсилна, а самолетите за ДРЛОУ или ще бъдат прихващани с РЕБ дистанционно, или унищожавани. Ще са лесна плячка, както останалите стари съветски изтребители и щурмовици, които руските Су-шките на ВКС свалят с кеф от голямо разстояние. Изтокът е капан за всеки западен тарикат, включително и на война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    31 Яну 2023 17:59ч.

    Израел и САЩ иначе умеят да се перчат с отделни (провеждани от дъжд на вятър) секретни операции на своите ВВС в Бл. Изток, но да не забравяме, че това не са рутинни фронтови полети - това са ПР медийни фойерверкови акции, използващи момента на еднократната изненада. Ала в сериозната общовойскова война такива артистични изпълнения на ефектите са изключени - там ще трябва да показваш какво наистина можеш, а не как неотразимо ти изглеждало лицето след дълга подготовка и много грим. Изобщо, истинската война не е женска работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изобщо, истинската война не е женска работа.

    31 Яну 2023 18:25ч.

    СЕКСИСТ, що пречиш на жените да се почувстват мъже, бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    31 Яну 2023 19:32ч.

    Защото ние, жените, не искаме да си сменяме пола и да изглеждаме като мъже. Например аз, даже не си падам по офицери, колкото и да е примамлива парадната им униформа.) Ненавиждам и войната. Всяка вечер се моля на иконата ВВП, по-бързо да печели и да се свършва тая мъка на бай Дън.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Просто нямаме налични тези танкове в излишък в запасите на САЩ"

    31 Яну 2023 18:29ч.

    И т'ва ли ви е "великата армия"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • страх от повторение на януари 2020?

    31 Яну 2023 18:29ч.

    Американците превантивно евакуират персонала на някои от военните си бази в близост до Иран - https://topwar.ru/209836-soobschaetsja-o-pribytii-v-izrail-neskolkih-voenno-transportnyh-samoletov-s-baz-ssha-na-fone-obostrenija-situacii-s-iranom.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    31 Яну 2023 19:01ч.

    Британските изтребители са изключително сложни и са необходими месеци, а дори и години за да се научи човек , особено пък ако е славянин да ги управлява", каза пред репортери говорителят на Риши Сунак и даде пример с полския пилот Тадеуш Мастурбакевич. Тадеуш завършва с отличие военновъздушното училище в Лодз. Младият поручик е изпратен във Великобритания Попада в базата в Lossiemouth, където трябва да усвоява пилотаж на изтребител Tornado GR4. Минават пет години. Тадеуш става капитан, но има разрешение само да сяда на пилотското място и то с инструктор. След още три години полякът става майор и вече му разрешават да запуска двигателя и да рулира, но отново в присъствие на инструктор от базата. Неусетно се изнизват 17 години. Мастурбакевич получава пагони на полковник и междувременно се омъжва да заместник командира на базата. Бракът му се оказва изключително щастлив. Въпреки това, Тадеуш име две големи мъки - не може да зачене и няма нито един час полет с британския изтребител Tornado.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има две големи мъки, но е изключително щастлив

    31 Яну 2023 19:08ч.

    Щото жив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как да не им вярваш на тия британци, неслучайно "група английски учени" е пословичен типаж за всеки изискан виц

    31 Яну 2023 19:08ч.

    Това е съвсем действителна история. На тази база, британците днес се похвалиха, че обучили 10 хиляди украинци за фронта (предстояло още 30 хиляди до лятото), с което безспорно ще съдействат на мира с гарантираната им бойна яловост тип "опак човек".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    31 Яну 2023 19:09ч.

    Велиславе, не се колебай! Откажи се от туй пусто министерстване и стани нещо друго. Например стани скулптор или пък капитан на риболовен траулер - брада имаш, остава само да затикнеш една лула в устата и си готов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    31 Яну 2023 21:15ч.

    Значи британски командири, обучаващи, стратези, диверсанти, пехотинци, логистика, пропаганда, комуникации, бойна и друга техника може, пилоти не може. Как така, приятели ли са на Украйна или какво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франки, в съвременните бойни действия

    31 Яну 2023 22:16ч.

    самолетите се оказват оръжие от миналия ден. За ПВО, която сваля летяща ракета, самолетът е прекалено лесна плячка. Руски самолети не летят над Украйна, а е хвръкнал, а са го свалили. Същото се отнася и за ингелизките и всякакви други самолети. Да се питаш, за чий са ни нашите Блокове 70, които евентуално ще получим след десетина години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    31 Яну 2023 22:43ч.

    Ако от UK ви кажат, че навън вали дъжд, вие трябва непременно на отидете до прозореца и да проверите дали е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    31 Яну 2023 23:50ч.

    Не е практично да бъдат изпращани военни самолети на Украйна, да. А е и опасно. И за неспециалистите е ясно, че така може да се получи една преждевременна суперфорация на екстензорния рефлектор и после върви се оправяй.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спас

    01 Фев 2023 12:25ч.

    Като Спасители на Украйна може ли да направим така че наште първи 3 Ф-16 като дойдат направо да ги предадем на Великобритания безвъзмедно и тя практично да ги даде на Украйна, както правим досега зад гърба на НС, разобличени за това от германците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи