Великобритания доставя на Киев крилати ракети с голям обсег

Великобритания доставя на Киев крилати ракети с голям обсег

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Британският министър на отбраната потвърди появилата се по-рано днес информация, че Великобритания снабдява Украйна с крилати ракети с голям обсег "Сторм шадоу" (Storm Shadow), предаде Ройтерс.

Новите оръжия ще позволят на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да нанасят удари по руски военни части, боеприпаси и депа за гориво, които са отдалечени значително от фронтовата линия.

От месеци насам Киев настоява за ракети с голям обсег, но подкрепата, оказвана от Великобритания и други съюзници като САЩ, досега беше ограничена до оръжия с по-малък обсег.

"Просто не искаме да стоим със скръстени ръце, докато Русия убива цивилни", каза Уолъс пред британския парламент. "Русия трябва да признае, че самите ѝ действия доведоха до това въпросните системи да бъдат предоставени на Украйна", допълни той.

Британският министър на отбраната посочи, че Лондон предоставя тези оръжия, за да могат да бъдат използвани от украинците в рамките на суверенната им територия, а не във вътрешността на Русия.

По-рано Кремъл предупреди, че ако Великобритания изпрати на Украйна подобни ракети, това ще наложи "адекватен отговор от руската армия".

Обединеното кралство и западните страни тази година увеличиха военната си подкрепа за Киев. През последните седмици Уолъс и британският външен министър Джеймс Клевърли проведоха разговори със САЩ за допълнителна помощ за Украйна.

Войната се намира в повратна точка, като се очаква Киев да разгърне новата си контраофанзива, след като в продължение на шест месеца държеше войските си в отбранителна позиция, а през зимата Русия проведе голяма офанзива и завладя значителни територии, отбелязва Ройтерс.

Белият дом не планира да последва примера на Великобритания и да изпрати ракети с голям обсег на Украйна, съобщи вчера "Политико". Според изданието, причината за това е, че САЩ имат опасения, че нямат достатъчно в своя арсенал.

"От военна гледна точка имаме сравнително малко ATACMS и трябва да сме сигурни, че поддържаме собствените си запаси от боеприпаси", каза председателят на Обединения комитет на началник щабовете Марк Мили пред "Дифенс уан" през март.

САЩ ще предоставят още 1,2 милиарда долара дългосрочна военна помощ на Украйна за по-нататъшно укрепване на нейната противовъздушна отбрана. Пентагонът заяви, че ще финансира изпращането на боеприпаси и дронове за противовъздушна отбрана и ще предостави оборудване, което да помогне да бъдат модифицирани западните противовъздушни пускови установки, ракети и радари, така че те да могат да се използват с украинските системи. Ще бъдат закупени също артилерийски снаряди, боеприпаси за гаубици, ще бъде оказана и помощ при сателитното заснемане, като ще бъдат отпуснати и средства за текущата поддръжка и осигуряване на резервни части за различни системи. Официални представители на САЩ съобщиха, че оръжията включват и системи за противовъздушна отбрана със среден обсег ХОК (HAWK). Те пожелаха да запазят анонимност, тъй като това не е още официално обявено.

Великобритания и други западни страни увеличиха своята военна помощ за Украйна тази година, като Лондон заяви през януари, че ще изпрати 14 от своите основни бойни танкове "Чалънджър 2" на Украйна - обещание, което бе последвано и от други държави, включително от САЩ и Германия.

Миналата седмица ръководена от Великобритания група европейски държави поиска от компании да декларират дали имат интерес за доставка на ракети с обсег на действие до 300 километра на Украйна, но Лондон заяви във вторник, че не е взето окончателно решение за доставката на оръжията.

Ракетите "Сторм шадоу", произвеждани от европейския производител на ракети "Ем Би Ди Ей" (MBDA), са изстрелвани от въздуха крилати ракети с голям обсег, предназначени за атаки срещу укрепени бункери и ключова инфраструктура. Те са с обсег на действие от над 250 километра, според сайта на компанията.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Това ще е началото на война

    11 Май 2023 17:32ч.

    До сега беше СВО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    11 Май 2023 17:54ч.

    Съгласен съм, че това е истинска ескалация на конфликта. Всичките песимистични прогнози се сбъдват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    11 Май 2023 18:01ч.

    Изстрелват се от въздуха. Следователно... И ако това не е участие във войната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това са ракети, пускани от самолет

    11 Май 2023 18:03ч.

    и не от всеки самолет, а от Торнадо, Грипен, Мираж и Рафал. Каквито покрайнината няма?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Юрофайтър.

    11 Май 2023 18:09ч.

    В Сирия 2018 са използвани и са се представили зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    11 Май 2023 19:45ч.

    Говорят за Мираж. От месеци жабарите обучават укрите на тези самолети. А бомбите са съвместна разработка на англичани и французи. Разделили са си по равно отговорностите и задълженията - едните дават бомбите, другите самолетите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    11 Май 2023 18:04ч.

    Цитат: "Ракетите "Сторм шадоу" са изстрелвани от въздуха крилати ракети с голям обсег" - Нали ВСУ вече нямат самолети, кой ще ги изстрелва? Вероятно следващата стъпка на Запада ще бъде да им дадат самолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да върви търговията

    11 Май 2023 18:20ч.

    Украйна е задлъжняла за векове напред на западняци и на американци. Войната е бизнес, уви, факт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ескалация е

    11 Май 2023 18:04ч.

    Нали не си вярвате, че с тия ракети ще стрелят украинци? Ще ги изстрелват британците. Ето затова Русия ще се наложи да бъде безмилостна именно спрямо изстрелващата страна, в противен случай тия ще спечелят, прикривайки се хитро и самолегитимирайки подлостта си. Това е една много неудобно асиметрична война - когато хуманни хора воюват с човешки въплъщения на сатани и рептили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    11 Май 2023 18:06ч.

    Това ще да е началото на края. И за бавноразвиващ се е ясно, че такива ракети няма да дадат предимство на Украйна в конфликта, а ще доведат до сериозна ескалация. Надявам Великобритания да е първата, която ще получи руски крилати ракети с голям обсег.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно!

    11 Май 2023 18:19ч.

    Крайно време е да си получат частица от това, което заслужават !!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как обикновения украинец не разбра, че го ползват като мърша

    11 Май 2023 18:17ч.

    Една украинка ми се пени, Русия това, Русия онова! Питам я, а кой учеше децата да крещят, московците на въжето? Кой? И защо? Тя ме гледа като озлобено извънземно! ......... Сърдете се на политиците си и на Зеленски изрода! Че цял свят ще завлечете във война за американските интереси и петродолара! ...... те не са свикнали да им се опоинира. И ако имаш здрави нерви, пробвай да си кажеш мнението!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А да не би българинът да разбира?

    11 Май 2023 18:58ч.

    Тук е същото. Ако не съберем критична маса, кято да се противопостави на войната с всички сили, ще ни замесят и нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние вече сме замесени

    12 Май 2023 6:55ч.

    Пращаме оръжия за милиарди на Хунтата, изпратили сме тайно около 600 български военни ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    11 Май 2023 18:27ч.

    Като че ли англичаните са още по-нахъсани от американците в това да унищожат Русия. Това е лош признак защото конфликта тепърва ще ескалира. Американците винаги са били подвластни на ингилизите- не обратно. Англичаните в едно с юдеомасоните дърпат всички конци в тоя свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    11 Май 2023 20:00ч.

    Британците не могат да преглътнат факта, че тяхното величие остана в миналото. Сега просто повтарят епизод от борбата, която не са преставали да водят на континента - да не допуснат създаването на силна европейска държава, която да оспори тяхната власт. Тази игра се играе от векове! Още Хрушчов ги предупреди колко бомби му трябва на островчето, за да мине в небитието. Днес нещата са още по-прозаични, но наследниците на пирати не могат да променят поведението си. Чакаме отговора на Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войната откъм Русия все още не е отечествена и хитрият Запад използва тази също неблагоприятна конюнктура

    11 Май 2023 20:15ч.

    Русия, от хуманна гледна точка, почти не разполага с опции за отговор. Виж, от неконвенционална, би могла да изпари островчето им за няколко минути, но това би предизвикало цивилизационен катаклизъм дори само заради кармичната основа. Т.е. Русия би могла да действа без угризения само ако нещо мощно в самата Русия бъде разрушено с тия ракети. Тогава вече кармата за богосиновната страна, която поначало си е ограничена в злите действия, ще отпадне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бойкотьор

    11 Май 2023 18:39ч.

    Англичаните имат да си го връщат и на американците за сговора на последните с Хрушчов от 1956 г. (Суецката криза), с което бе срината Британската колониална империя. Затова и Бай Пън (доколкото разбрах) демонстративно не посети коронацията и на посещението си в Ирландия направи някои неприятни за короната намеци. Т.е. британците имат сметка на конфронтират руснаци и американци, защото в противен случай те никак и никъде не се вписват в събитията и бавно умират от нищетата на самозадушаването, понеже не са никакъв фактор, освен жежко конфронтационен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    11 Май 2023 18:43ч.

    Ех, как искам да ви бият, майка ви ракривена. Ама да ви сринат и после да излязат и да обяснят, че вие с действията си сте си довлекли това до главите си. Ех, само ако на руснаците им се искаше толкова, колкото на мене...от вас щеше да остане само Стоунхендж и оная свинска ферма на 300 метра от него от другата страна на пътя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имам емоционален ангажимент към това ти желание

    11 Май 2023 19:18ч.

    Роднини на майка ми –цяло семейство – са загинали под руините на безсмислено бомбардираната София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    11 Май 2023 19:44ч.

    Мисля, че САЩ имат "червени линии" до къде могат безрезервно да подкрепят Англия в този конфликт, т.е. ако съществуването на самата американска държава е поставена под въпрос заради действия на съюзници, та били те и англичани, то я един момент ще оставят на англичаните само да се оправят с Баба Меца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    11 Май 2023 19:44ч.

    Мъглявината в атлантика ще си получи каквото заслужава.Относно тия ракети не се палете толкова. Нека да помислим,ако далекобойността е 250 км. и целите за поразяване са в тактическата и оперативната дълбочина,точката на изстрелване ще бъде приблизително на 30 до 70 км.зад линията на съприкосновение.Данните на С-400 са широко известни,което ще рече,че сбиването на изтрелващите самолети е напълно възможно. Нека също така да не забравяме един от любимите приьоми на руските летци от ВСВ,свободния лов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Британия влиза ли в обсега?

    11 Май 2023 19:44ч.

    Още една стъпка към милиони, а може и милиарди избити хора...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    11 Май 2023 19:51ч.

    Не стана ли време Сититу да изяде 2-3 Сармата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рогатия

    11 Май 2023 19:53ч.

    Поддържайте населението до 500 мил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи