Великобритания дава танкове на Украйна

Великобритания дава танкове на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Британският премиер Риши Сунак уведоми украинския президент Володимир Зеленски за намерението си да достави на Киев танкове „Чалънджър 2”, както и допълнителни артилерийски системи. Това се казва в съобщение на премиерския кабинет след телефонен разговор със Зеленски. Точният брой на танковете не се съобщава.

"Двамата се съгласиха с необходимостта от възползване от сегашния момент за увеличаване на глобалната военна и дипломатическа подкрепа за Украйна", каза говорител на британския премиер. "Министър-председателят очерта амбицията на Великобритания да увеличим нашата подкрепа за Украйна, включително чрез предоставянето на танкове "Чалънджър 2" и още артилерийски системи."

Както съобщи вестник The Sun, британското правителство възнамерява незабавно да прехвърли първите четири танка в Украйна, а скоро след това още осем.

На свой ред украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Обединеното кралство да предостави танкове на страната му.

По-рано в медиите се появиха редица съобщения, в които се твърдеше, че Великобритания обсъжда с Украйна възможността да я подпомогне с чалънджърите - основния боен танк в британската армия - във войната с Русия.

Но правителството в Лондон многократно заяви, че все още не е взето окончателно решение.

"Министър-председателят и президентът Зеленски приветстваха и другите международни ангажименти в тази връзка като предложението на Полша да осигури рота танкове "Леопард", каза говорителят на Сунак. "Премиерът подчерта, че той и цялото британско правителство ще работят усилено с международните партньори за бързото предоставяне на Украйна на такава помощ, която да ѝ позволи да се възползва от преимуществото си, да спечели войната и да си осигури траен мир."

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на Зеленски, благодари на Великобритания за новия отбранителен пакет.

"Това е важен принос към отбраната на свободата и демокрацията в Европа. Благодарни сме на Риши Сунак и (британския) народ за тяхната помощ", заяви той в Туитър.

 

Източник: БТА, dariknews.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Иван Пеев

    14 Яну 2023 16:33ч.

    Не нравится "Чебурашка"? Получите "ЧВКашку".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остави железото бащице!

    14 Яну 2023 17:08ч.

    Честит Бангу Васил, бай Сунак и на цялата империя честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фръц

    14 Яну 2023 16:50ч.

    ....четири танка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Върло лепо

    14 Яну 2023 17:13ч.

    Знам много отдавна, че на мястото на Чичо Томовата колиба ( Белия дом ) ще бъде построен магазин БЕРЮЗКА, с много високи цени / например ВОДКА СИБИР / с 100 килотона тротилов еквивалент !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алелеее! страх в Русия ! И като дадат още 8 ще стане на всеки 100км от активния фронт по един английски танк...

    14 Яну 2023 17:33ч.

    Само дето не е ясно - тези танкове, като мечка на панаир ли ще ги радвеждат цза показване или ще се опитват да правят нещо друго с тяй??? То верно, могат да ги използват и за валаци при строителство на нови пътища - все пак 60 тона джулезу !!! Само украинските манговци да не ги подушат и за една нош не ги предадат на тамошните вторични суровини - колко ичкия може да се купи за парете на туй джулезу...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sion

    14 Яну 2023 16:57ч.

    Великобритания има общо 270 танка...Това е като вица за македонците дето спорили да дадат един танк и в края на дискусията се изправил един и казал " Ами аз предлагам да им дадем и другият"...Та така..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    14 Яну 2023 17:04ч.

    Аз не си представям украинци да подкарват всякакви танкове каквито им дадат. Британците пращат танкове на своите хора на място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а-ха

    14 Яну 2023 17:40ч.

    Както американците ще пращат "Пейтриът" за своите в Украйна, нямат намерение да обучават украинци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    14 Яну 2023 17:41ч.

    Дааа, и добрата стара Англия оглупя заедно с европейските съюзници на Града на Хълма.... На Украинския фронт трябват не 12 , а поне 1200 танка, за да се имитира някаква борба с Русия. Дори да включим и 12те Леопарда от Полша и почти 60те АМХ10 от Френско, - всичко остава само фокуси за пред публика и смях както в Московския Генерален щаб, така и в Пивточката вечер след работа при зазделянето на половинката водка на три гърла...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полша не получи разрешение от Германия

    14 Яну 2023 21:07ч.

    да дава "Леопард"-и на Украйна! И самата Германия няма да им даде нищо на укрите... само 38% от населението там било "за" да продължи подкрепата за Украйна - останалите са "Против"... и отпада въпроса с танковете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    14 Яну 2023 18:08ч.

    Англичаните държат все пак да напомнят, че са първи в списъка с цели на руските стратегически ракети в Европа и не желаят да отстъпят челното си място!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Падам Ставам

    14 Яну 2023 18:14ч.

    Английските танкове са като единствената им ракета, която не можа да излети преди дни. А рашките имат едни има-няма 10000 танка в резерв. Баси смеха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПанАм

    14 Яну 2023 18:16ч.

    Тоя от снимката прилича на брат'чет на Ванко Църното от Драгалевци. Упс, сега Дачкофф-костовиста ще хване диария от това сравнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    14 Яну 2023 18:53ч.

    четири танка...е, добре! ама първо разузнаването да разбере на кой завой ще ги посрещнат руските ракети, че келтите няма да им дадат повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гейанглия

    14 Яну 2023 20:29ч.

    гейанглия дава ли и лъгъбътъ "ценности" на усрайна?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нискочел циганин

    15 Яну 2023 0:13ч.

    - подходящ за лице на държавата, на която е начело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо

    15 Яну 2023 7:48ч.

    На тая земя немски танкове са горели бол! И пак ще горят... Но сега с притурка и ингилизки... Да ароматизират украинската степ с британска воня...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи