Велев: Отказът за Шенген означава нелоялна конкуренция и оскъпяване за бизнеса ни

Велев: Отказът за Шенген означава нелоялна конкуренция и оскъпяване за бизнеса ни

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Отказът за приемането ни в Шенген означава нелоялна конкуренция за различни отрасли и ще оскъпи българския бизнес. Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Членството на България в еврозоната, Шенген и ОИСР са национална кауза и голям приоритет, около който трябва да се обедини обществото. Готовността ни за Шенген беше потвърдена компетентните европейски институции – при това на извънредни проверки. ЕП и ЕК призоваха за нашето членство”, припомни Велев. 

По думите му, сме свидетели на една „политическа корупция”, на решаване на вътрешни проблеми за сметка на развитието на един народ и на една страна. „България трябва да използва всички възможни лостове и канали за влияние. Можем да бойкотираме техните стоки, можем да не купуваме горива в техните бензиностанции. Можем да не изпращаме децата си в нидерландските университети”, посочи Васил Велев.

И допълни:”Можем да осуетим нидерландски инициативи, когато не е накърнен българският интерес. Ние апелираме към това обществото да се обедини около тези цели и партиите да спрат да се замерят с обвинения кой е виновен за случилото се. Това, че не сме в Шенген, за бизнеса означава нелоялна конкуренция за различни отрасли. Поставени сме при различни условия и това допълнително оскъпява и затруднява българския бизнес". 

Целия разговор гледайте във видеото

Източник: Нова телевизия

 

 

Коментари

 • Потъвайте

  07 Дек 2022 10:37ч.

  Разграбваш или унищожаваш натрупаното през годините на соца,превръщаш обществото в оскотяла маса, но когато накрая стане трудно за теб апелираш за обединение. oIo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  07 Дек 2022 11:30ч.

  Защо само за Холандия говорят, а не споменават и Австрия!? Нали и от там също ни порязват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Пеев

  07 Дек 2022 13:30ч.

  Елементарно, прекратяваме бизнеса с фирми от ЕС. Но тогава? Колко и кои български "бизнесмени" ще останат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ббббб

  07 Дек 2022 14:15ч.

  Не се сещам да има влиятелен бизнесмен/и, да имат някаква реакция или пък да са проявили недоволство от ситуацията у нас. Явно биизнесът е доволен от съдебната система, от наличието на корупция, от неадекватните ни политици, като всичко това ги устройва идеално да си въртят далаверите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • John

  07 Дек 2022 14:43ч.

  за бизнеса си милеят, а че ще се напълним с оскотяли афро-азиатски орди за това нищо не казват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джеймс

  07 Дек 2022 15:41ч.

  Много тъпи и хейтърски коментари. Разбира се, че това е удар по конкурентоспособността ни. За лузърите хейтъри, които май си нямат представа какво произвеждаме и търгуваме, по-добре да си траят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи