Вече официално еврото се отлага. Какви изводи трябва да си направим

Вече официално еврото се отлага. Какви изводи трябва да си направим

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България няма да приеме еврото от първи януари 2024 година. Това съобщи финансовият министър Росица Велкова. Причините са очевдини за всички, с изключение на тези, които виждаха в евроинтеграцията шанс да прикрият некомпетентността си по каквито и да било вътрешнополитически въпроси. 

Не сме подготвени – еврозоната не е за нас и ние не сме за еврозоната. 

 

Че не сме подготвени като икономика се вижда, защото не покриваме един от номиналните критерии – този за ценова стабилност. Тя се мери чрез сравняване на инфлацията с тази в най-стабилните в тово отношение държави. Като приключи 2023 година няма да покриваме и критерия за бюджетен дефицит под 3% от БВП. 

Заради приключването на програмния период по еврофондовете, тази година страната ни ще трябва да направи значителни инвестиционни разходи за да изпълни задължителното национално самоучастие. Двата милиарда лева, спестени инвестиции през миналата година, заради които дефицитът за 2022 г. е 2.9% вече ще трябва да се направят. Освен това, вдигането на пенсиите, заплати и други трансфери, които се заложиха в актуализацията на „Бюджет 2022“ (бюджетът действащ и към момента) социалните разходи се очаква да нараснат с повече от два милиарда лева и това няма как да не ни вкара в свръхдефицит. 

Някой ще омаловажи ставащото, наричайки го дреболия, с която Европейската централна банка и страните от еврозоната биха направили компромис. Ще посочи, че липсата на поправки в Кодекса за застраховането, са истинската причина. Както и липсата на съвременно законодателство срещу прането на пари и модерна рамка за корпоративните фалити.

Това обаче ще е смешен плач, като онзи който ни сервира Симеон Дянков през април 2010 година. Тогава за първи път байрактар на евроинтеграцията трябваше да си признае, че е водил държавата в грешна посока. „Геният от Вашингтон“, когото Световната банка посочи като главен организатор на манипулациите в световния индекс Doing Business, обясни, че дефицитът светкавично се бил раздул след откриването на договори, крити в чекмеджета, носещи задължения за още и още разходи. Те останали неразплатени и незабелязани от националната методика за бюджетно отчитане, но трябвало да се сметнат при докладване и преизчисляване на бюджета по европейска методика. 

Заради опитите на Дянков да свие дефицита с орязване на разходи на икономика, която има дълг към БВП от едва 15%, в България се настани депресия, продължила чак докато правителството на Пламен Орешарски не започна да налива гориво и да задвижва машината. Новият растеж дойде при 280 хиляди работни места по-малко – пенсионирани, или напуснали страната българи в активна възраст. 
Ако партиите на войната твърдят, че някой саботира работата им по приемане на еврото, като не приема нужните закони, те трябва да отговорят какво точно не мина. Актуализация на Търговския закон в частта за търговската несъстоятелност, включваща 111 промени, разписани в 35 страници, предложени между първо и второ четене, в преходните и заключителни разпоредби на друг закон. 

Промени в Закона против изпирането на пари, които в сегашния си вид приравняват адвокатите до техните клиенти и ги задължават да докладват ако смятат, че някой превод е съмнителен, или биха отговаряли като съучастници с клиентите си. 

Така се получава, когато първата ти работа след сформирането на Народно събрание е да уредиш проблем на чужда държава – военните доставки за Украйна. Не ти остава време да подготвиш и прокараш реформи, които да сложат ред в собствената ти страна. 

Някой да чу да се работи за овладяване на инфлацията по линия на неефективните пазари? Дали се пази монопола на български производител на пилешко през агенцията по безопасност на храните, която възпрепятства вноса на конкурентни продукти. Дали млякото ни е скъпо заради неадекватно орязване на субсидиите за животновъдите? Дали те ще оцелеят при сегашния режим. Ссъщото не важи и за производителите на други животински продукти, които са следствие от факта, че огромна част от субсидиите в България отиват за зърнопроизводители? Това е поле за работа, което може да реши както проблеми с качеството на живот на домакинствата, така и да ни подготви малко повече за приемане на еврото по линия на ефективните пазари и понижаване на инфлацията. 

Изисква обаче компетентност и истинска смелост, която партиите на така наречената промяна не притежават. Отговорност на същите партии е, че не можаха да излъчат нов управител на Българска народна банка. Заради тях в момента ЕЦБ не си общуват с Димитър Радев, който освен че принизи БНБ и я превърна в лакей на изпълнителната власт, просто е нерелевантен със задържането си на поста повече от година с изтекъл мандат. 

Признанието, че няма да приемем еврото от 2024 година беше важно за банките, които иначе биха с принудили на да направят разходи за десетки милиони по пренастройване на информационните си системи. Придобиването на бронирани инкасови автомобили, които да обслужват замяната на левове с евро е процес, който в Хърватия отне две години, а у нас не е заочнал. 

Дори да си затворим очите, че замяна на лева с евро е неизгодно на този етап от развитието на България, както правят партиите на т. нар. промяна, всичко гореизброено показва, че не сме подготвени, нито икономически, нито технически.
Реалност, за която най-гласовитите политици като Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, генерал Атанасов и Ивайло Мирчев си затварят очите, защото са разбрали, че шумните външнополитически инициативи са добър параван за прикриване на некомпетентността и безидейността им при решаването на далеч по-непосредствени проблеми на обществото. 

 

 

 

Коментари

  • Трябва да си направим извода, че не трябва да отлагаме излизането си от ЕС

    17 Фев 2023 15:17ч.

    Също и от НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Излезем ли от НАТО...

    17 Фев 2023 15:27ч.

    ... американците ще ни организират земетресение, а може и по-лоши работи. Затова номерът е да запазим формално членство, но да не им изпълняваме пъклените планове ! Политиката на Унгария !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой уби лара от пийкса

    17 Фев 2023 17:11ч.

    Ти сериозно ли вярваш в ХААРП-ове? Че те ако ги владееха тези магии досега Урал щеше да е падина, а Москва - езеро. Хайде, по-сериозно, моля ви се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седем

    17 Фев 2023 20:14ч.

    Отиди в Афера. Там един от седмината сектанти във форума ще ти обясни как янките нагрявали стратосферата до 5000 градуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой уби лара от пийкса

    17 Фев 2023 21:31ч.

    Много ти благодаря за съвета, разсмя ме от сърце! Имаш 100+ от мен за коментара

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хфйфугуфуфур

    17 Фев 2023 15:25ч.

    Най-после добра новина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dam

    17 Фев 2023 16:25ч.

    притесних се за бурканите с пари как да ги обърна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добра новина, но дали е новина

    17 Фев 2023 21:16ч.

    След някой месец може да има друго правителство еднодневка, колкото да изпълни мръсните поръчки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    17 Фев 2023 15:26ч.

    Разумно решение, разумен коментар, дай боже повече от тези.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    17 Фев 2023 15:30ч.

    SAVAGE, както се казва ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпреки това

    17 Фев 2023 15:30ч.

    Референдум!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Задължително!

    17 Фев 2023 18:36ч.

    Референдум!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    17 Фев 2023 18:46ч.

    На такъв етап сме и с такъв политически "елит", че за всяко решение касаещо нац. сигурност и въобще бъдещето на България трябва да има референдум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, не бива да се забавя или спира подписката за референдума!

    17 Фев 2023 22:02ч.

    Дори подозирам, че това 'мнение' се публикува в момента точно с такава цел! Датата да се съберат достатъчно подписи е 15 март за да започне "проверката за валидност" а след нея, до 10 април - каквото още се събере ще е от полза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова пък ЕС ще катурва Путин като му спре вноса на гуми, ноооооо се оказва, че Русия е основен производител на синтетичен каучук за гумите...

    17 Фев 2023 15:33ч.

    Затова му спират вноса на тоалетни чинии и бидета. Ей сега вече руснаците го втасаха! "Гласове" - спите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, без ВНОСНИ бидета

    17 Фев 2023 22:03ч.

    накъде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не вярваме, докато не видим черно на бяло Постановление на МС, с което България уведомява, че няма да заличава Лева!

    17 Фев 2023 15:36ч.

    Иначе госпожата си е направила ПИАР на гърба на Възраждане, чиято подписка вече достига 300 000 гласа, а вероятно и много повече. ............ По-скоро звучи като страх от набиращата подкрепа за Възраждане и загрижеността им за ЗАПАЗВАНЕ на националната валута. ........... Така че министърката да покаже ГЛАСУВАНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА МС!, с което се отлага замяната на Лева с Еврото за период от колко години ТОЧНО И ЯСНО НАПИСАНО, че България няма да приема евро за период от 10-15 години?!. ........ Иначе не вярваме на нито дума, понеже едно говорите - друго правите зад гърба на народа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    17 Фев 2023 15:39ч.

    Евро след 10-15 години? Хахахаха! Ще го закачат за друга валута. Аз лично съм за дигитален лев покрит с ракия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пич Винету - това е примерно 10-15 години

    17 Фев 2023 15:47ч.

    Важно е да има документ официален от МС. Защото през октомври 2022 г. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ГЛАСУВА РЕШЕНИЕ.... Парламентът възложи на правителството да ускори процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лв. за 1 евро, съобщи БТА. Със 157 гласа "за", 28 - "против" и 23- "въздържали се", Народното събрание (НС) прие предложеното от ГЕРБ-СДС решение. ............. С решението НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ВЪЗЛАГА на Министерския съвет (МС) в координация с БНБ да ускори консултациите и преговорите с европейските институции, държавите-членки, чиято парична единица е еврото, и с държавите, участващи в механизма зa oбменните курсове (ЕRM II), с оглед приемане на еврото в Република България с целева дата 1 януари 2024 г. ................ Правителството в координация с БНБ и другите отговорни институции да ускори и процеса на техническата подготовка за приемане на еврото, съгласно Националния план за въвеждане на еврото, приет от МС на 27 май 2022 г., гласуваха депутатите. ...... СЪГЛАСНО НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО приет от кабинета КИРО ПЕТКОВ на 27 май 2022 г. !!!! ........ ЩЕ ОТМЕНЯТ ЛИ ТОВА РЕШЕНИЕ НА МС - Киропетковия кабинет?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Босилсковски

    17 Фев 2023 18:35ч.

    Много сте прав. "Не вярваме на нито една дума, понеже едно говорите - друго правите зад гърба на народа!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    17 Фев 2023 18:53ч.

    Аз по принцип ще си отдъхна, когато Германия и Франция приемат рублата, а Гълфстрийма леко е изменил маршрута си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до Винету

    17 Фев 2023 21:10ч.

    Подкрепям предложението за дигитален лев покрит с ракия! На здраве!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    17 Фев 2023 15:37ч.

    Ех, жалко. Отново се отлага окончателното ни приобщаване към истинските европейци. Друго си е да плащаме с евро в ежедневието ни, и самочувствието ни ще е по-европейско. А и европейските парички са толкова пъстри, радват окото ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    17 Фев 2023 15:49ч.

    ...пък и свити на фунийка или на масурче вършат чудеса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    17 Фев 2023 18:48ч.

    Ти циганка ли си, че се радваш на шареничко??? Помисли за децата и внуците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минор

    17 Фев 2023 20:16ч.

    Фъркат, хвани се хуя на баща си и се радвай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа ФЪРКАТИЧКО е права!

    18 Фев 2023 12:58ч.

    Госпожа Нинова ще е новият ПРЕЗИДЕНТ на Република България! След добре подготвения импийчмънт на Радев. Това съгласувахме с Господин Калоян Методиев и с топ коментатор в БСТВ Госпожа Павлова. Бъдете щастливи с тази новина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    17 Фев 2023 15:37ч.

    Да питам?..Кога тия дето за 6 месеца натрупаха гигантски дългове ще им се търси сметка.А на тиквата за кражбите.А за дивия капитализъм където да ровиш в кофите е нормална гледка.А за милиардите за оръжие дето не е нужно.Че почти никой няма да воюва за тоя кочина е ясно.Да мра за чужди интереси, та дори и за колониални? Никога!Отзад щяло да има команди да стрелят по неискащите. ОК.Значи ще се стреляме взаимно.Ненавиждам кочината.Мразя я.Мръсна гадна фашизирана кочина.Никакво гласуване за никого.И ....емигрирайте, докато не е късно.По добре в чужбина отколкото мачкан и унижаван в колонията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    17 Фев 2023 15:39ч.

    "еврото се отлага" - слава богу! да се отмени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • путлер

    17 Фев 2023 15:39ч.

    Егати у прасето....ААААА, АААААА, ААААААА.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    17 Фев 2023 15:40ч.

    Въпреки това трябва да има референдум за еврото. Причините за отказа от него трябва ясно да бъдат заявени като политически, а не технически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dam

    17 Фев 2023 16:30ч.

    неее нетря има Еврото ще стават дигитални и няма да имаш контрол над тях ако си неудобен на държавата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вината

    17 Фев 2023 15:45ч.

    Изказването на министър Велкова изглежда заядливо, но дълбоко в себи си то е щадящо и срамежливо. В думите и откривам податки, че тази жена знае и разбира действителното състояние на нещата, но умишлено предпочита да не влиза прекалено дълбоко. Нали видяхте случилото се по повод на доклада на БНБ. Отговарящите оперативно за него се опитах сравнително коректно да опишат истинската ситуация, но това беше направено отново щадящо, с типичния за централните банкери иносказателен и езоповски език. И после какво стана - излязоха хора от Управителния съвет - Д. Радев, Ил. Лингорски и се опитаха едва ли не да кажат, че това не е докладът. Плюха си на долните, продажни, соросоидни мутри! Обаче, не посмяха да вкарат за гласуване подобрена и ревизирана версия на доклада, защото знаеха, че всичко написано вътре е самата грозна истина, дори скромно назована. Да знаете само какви нещо още мога да ви кажа! Но ... няма смисъл, Сарийски ги изговори почти всичките (за някои и той мълчи!!), пък какво стана?! Мълчат факторите, мълчат разбиращите, мълчат и идиотите като пукнати гайди и го игнорират. Не само това - ами вече е почти сигурно, че са оказали натиск в/у БАН да не публикува техния доклад. Сарийски каза още през НОЕМВРИ 2022 г., че е готов и е за подпис при ръководството! Тук министър Велкова со позволява да назове поименно само някои смехотворни и отвратителни персони, други са просто групирани в долните кохорти на продажната соросоидна и либерална пасмина. Велкова снизходително ги назовава "експерти", прикривайки тъжната истина, че те се борят за интересите на една тънка, финансова прослойка, а също отделни представители на едрия бизнес. След като през 1997 г. левът беше вързан драстично подценен към марката, даде се възможност на определени групи да изградят империи на основата на подценения и недоплатен труд на народа, но освен да напълнят ненаситните си тръбуси, тези хора построиха един ПАМЕТНИК НА ПРОВАЛЕНИЯ ДЕМОКРАТИЧНО-ПАЗАРЕН СТРОЙ, иначе проявил се като криминален и недъгав капитализъм от уродлив български тип. Сега си мечтаят да заметат следите. Няма да мине! Горчивата чаша трябва да се изпие до дъно, още колко чудеса ще ни видят очите. Няма невинни! След като дори в момента за първите две места се борят откровено и тотално дискредитирани партии и лица, които заедно с една директно антибългарска партия могат дори да достигнат конституционно мнозинство, значи всички носим на гърба си част от срама и вината. За тях се плаща и така е редно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления!

    17 Фев 2023 18:48ч.

    Продължавайте с референдума!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    17 Фев 2023 15:46ч.

    Нали има уж валутен борд? За коя валута е свързан левът?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за шапката на Гаус

    17 Фев 2023 15:47ч.

    за западногерманската марка е вързан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    17 Фев 2023 15:47ч.

    Независимо какво говорят, се подписвайте в подписките за референдумите. Нека да имаме двойно и тройно подсигуряване, че българският лъв няма да бъде затворен в еврозоологическата градина, където повечето карат с дългове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, и аз мисля, че това е опит да се обезмисли референдума и да се спре! Не се вързваме! Утре ще кажат, че това е лично мнение на министърката.

    17 Фев 2023 16:01ч.

    Не щем европейските дългове върху и без това "пробитият" ни джоб! Вижте Гърция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отдалеч

    17 Фев 2023 15:51ч.

    Това е политически финт за да не се съберат нужните 400 000 подписа за референдума. Идва точно ден след като Костя обяви, че са над половината събрани вече. Ще изчакат една година и пак ще почне същото, а Костя да ходи да събира пак. Много плосък сценарий.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето още - защо НЕ ВЯРВАМЕ за декларативното отлагане на Еврото

    17 Фев 2023 15:59ч.

    Зам.-председателят на ЕК ВАЛДИС ДОМБРОВСКИС 5 февруари 2023 ....... ЕК: Логичната стъпка за България е да се присъедини към еврозоната! ..... "ЛЕВЪТ ВЕЧЕ Е СВЪРЗАН С ЕВРОТО, но страната ви не се възползва от ползите му. Инфлацията не е свързана с единната валута, а в държавите извън еврозоната тя е по-висока, каза зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. ................... От 2020 година България е част от Валутния механизъм ERM II, наричан "чакалнята на еврозоната". Следващата логична стъпка е да се присъедини към еврозоната. Това заяви в интервю за bTV изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от БТА. ............ Той отбеляза, че българската валута вече е свързана с еврото, тоест България ВЕЧЕ ВНАСЯ ПАРИЧНА ПОЛИТИКА от ЕВРОЗОНАТА, но същевременно не се възползва от ползите от еврото." ........... ........... И питаме: щом Левът ни вече е свързан с Еврото ЗАЩО ДА ЗАЛИЧАВАМЕ НАЦИОНАЛНАТА СИ ВАЛУТА? Ми нека си продължаваме така, както досега - банките са в съюза от 2020 г. значи няма проблем да си запазим Лева!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А дано ама надали

    17 Фев 2023 16:01ч.

    Толкова не вярвам на това, което прави кохортата на Радев, че дори се съмнявам дали това не са хвърлени в ефира думи с цел да се тушира общественото напрежение относно еврото. А самото приемане да се извърши бързо и в последния момент, за да немогат хората да реагират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трик, за да ни приспат

    17 Фев 2023 16:02ч.

    и да не отидем на Референдум

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    17 Фев 2023 16:05ч.

    Защо не се поставя въпросът кога ще излезем от опекунството на МВФ? Или някой си мисли, че чрез приема на евро това автоматично се отменя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    17 Фев 2023 16:06ч.

    Мъка ми е... И за Левон. И за десетте мильона €, дето бяха за просвещение, а можехме да ги дарим на хохлите... Мъка ми е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 240 милиона

    17 Фев 2023 16:10ч.

    са им вече дадени, тихомълком

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На тази въдица няма да хванем

    17 Фев 2023 16:13ч.

    бб напира за евроатлантическо правителство заедно с ДБ + ПППП +ДПС. След изборите набързо ще приемат законите за Еврото и ще обърнат палачинката. Както за Македония. Събираме подписи и Референдум ще има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    17 Фев 2023 16:15ч.

    Уплашиха се от референдума, така поставиха нещата: като няма да има евро, защо да се подписваме за референдума. Но там въпросът е: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България се отдалечава от ЕС завинаги...

    17 Фев 2023 16:19ч.

    С такава внезапна твърдост да говори наш политик е пак външно решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    17 Фев 2023 16:21ч.

    Програмата трябва да е ЯСНА! 1. Решително и мобилизирано участие в подписката, независимо от днешните речи. Това са просто приказки - изречени думи на едни брифинг за медиите. Официално нищо не е документирано, няма и правителствено решение! А дори и да има, след април идиотите могат да изтърбушат всичко отново в обратна посока! 2. Граждански натиск за свикване на Референдум! Най-удачно би било той да се състои заедно с общинските избори, но тук има някои юридически детайли, които трябва да се проверят и прецизират. 3. Масово участие на Референдума. Верният отговор е "ДА" - ние искаме запазване на лева за поне още 20 години. Не трябва да има илюзии, всяко решително действие носи след себе си последици, но другото ще бъде скок в бездна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Фев 2023 16:35ч.

    Koце, това е измама... продължавайте с референдума!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да обезсмислят референдума е игричката

    17 Фев 2023 16:38ч.

    Тук говорят за това, че не сме готови за еврото, а не че не искаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То било много лесно

    17 Фев 2023 16:41ч.

    Излиза една кака и прави изявление. За да спре подписката срещу еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВНИМАВАЙТЕ! ТОВА ПРИЛИЧА НА ПЕРФЕКТНО ПЛАНИРАН ХОД ДА СЕ ДЕМОТИВИРАТ ХОРАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ!

    17 Фев 2023 16:41ч.

    След като изпотрепаха и инвалидизираха милиарди хора по света и сега се опитват да обяснят многото умрели с хапчета и прахчета за настинка, трябва да очакваме всичко от тези измамници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не са просто измамници!

    17 Фев 2023 17:19ч.

    Това са рогати измамници!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вила вилекула

    17 Фев 2023 16:54ч.

    Аа, не - референдум ще има,, ако се изпълнят идиотските условия за провеждането на народно допитване. Това са вързалки хората да спрат да се подписват! На управляващите никаква вяра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Фев 2023 17:02ч.

    Правите ли разлика от коментарите, какво е да вярваш на някого и да се съмняваш в него? Когато вече си загубил доверие, трудно могат вече да те излъжат - точно така ни съсипаха, чрез доверито към Румен Радев, който предаде цяла България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма да дадем на шайката магураджии да ни обере пладнешки за пореден път

    17 Фев 2023 17:10ч.

    Никакво евро, в противен случай вкарвате България и българите в дяволска прокоба. Никой няма право да краде от залъка на тоя беден и отруден народ и да дава откраднатото за оръжие на хунтата в Киев. Проклятието ще действа така, както не сте и сънували!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долна мастия

    17 Фев 2023 17:12ч.

    Лъжат долните изроди лъжат. Продължавайте с подписката и без това в тая страна референдум никога не е провеждън. Ей така ходими се на референдум. Ние да си проведем референдума пък то еврото нека се отлага за когато ще. После да не викаме амааа нали казахтеее..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сори

    17 Фев 2023 17:17ч.

    Тази вечер, около полунощ, в столичен тих квартал на седмия етаж, на чаша червено вино с марули и курабийки от скакалци, младо гейче с фамилия Пеканов нежно ще плаче на рамото на бивш химик от Кремиковци с гола глава и несбъднат финансист. Защо така стана, Левон, нали ми обещахте...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    17 Фев 2023 18:29ч.

    Димка, за да омаломощи подписката за референдума

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прос като матрос

    17 Фев 2023 19:16ч.

    Леле колко ми е смешно. Още в края на миналата година астролози го казаха категорично, че евро няма да се приеме. Казаха и други работи за войната в Украйна. Пълен ужасТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама вече напълно "последно" ли? За официално се приема поне декларация на народното събрание или закон! другото са журналистически глупости.

    17 Фев 2023 19:47ч.

    Утре ще кажат - шегувахме се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно говорите,а друго вършите

    17 Фев 2023 20:06ч.

    то и оръжие за Украйна не изнесохте според Нинова "нито един патрон",а според К.Петков тайно от народа и без решение на народното събрание са изнесли оръжие,а пък и Р.Радев ни чул ни видял ни разбрал ,къде беше през това време,че и гък не каза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Атанасов

    17 Фев 2023 20:10ч.

    Какво и стана на колониалната ни администрация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костадинов:

    17 Фев 2023 20:12ч.

    Събрахме още 46 000 подписа за българския лев, не броим тези от чужбина 247 000 е общият брой на всички събрани до момента

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛЪЖАТ! Не им вярвайте!

    17 Фев 2023 20:15ч.

    От 30 години лъжат, не ви ли писна да ви правят на будали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дидор

    17 Фев 2023 20:25ч.

    Дачкофф трие напълно легитимни коментари с пяна на уста. Споко бе, ще вземеш да получиш инфаркт. С евро или без евро сте еднакво бедни. Както с евро или без евро Дачкофф няма да вземе Пулицър. Най-много Ванко Църното да го похвали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България няма да приеме еврото от първи януари 2024 година. Това съобщи финансовият министър ..........???

    17 Фев 2023 21:06ч.

    Това е само приказки пред журналисти, които го тиражират после. Нищо повече! Нищо сигурно и наистина твърдо. Просто думи пред микрофоните. Нищо не значат, никаква твърдост нямат. Нищо! Искат да спрат референдума, прозрачно е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянец

    17 Фев 2023 21:34ч.

    Подписката за референдума трябва да продължи! Задължително трябва да има референдум, за да се гарантираме, че няма да ни прецакат ни 1 януари 2025 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 111

    18 Фев 2023 7:28ч.

    Няма да го приемат на първи януари 2024 и го отлагат за първи февруари 2024г. Не ви вярваме продължаваме с референдума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • успиват ви

    18 Фев 2023 8:48ч.

    Не вярвайте на данайците, дори когато подаряват отсрочки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъвица

    18 Фев 2023 8:53ч.

    Левоне, къде си? Ела кажи пак нещо за простилюдието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светослав

    18 Фев 2023 15:05ч.

    Правят опит да се въведат изцяло цифрови парични единици без да има пари в брой. Имено затова натискат за приемане на еврото, защото самото евро е предвидено догодина да стане само цифрова валута или иначе казано крипто евро. Успеем ли да си запазим българският лев, валутата ни ще остане такава каквато е, а именно пари в брой и ще предотвратим цифровия концлагер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи