Вдигат лихвите по потребителските заеми

Вдигат лихвите по потребителските заеми

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Банките започнаха да вдигат лихвите по потребителските заеми. Но лихвите по жилищните кредити остават без промяна и продължават да са изключително ниски, показват данните на БНБ.

През декември лихвите по новите левови потребителски кредити са средно 9,65%. Това представлява съществен ръст с 0,86% само в рамките на един месец. През ноември лихвите по потребителските кредити бяха 8,79%, показват данните на БНБ.

Годишният процент на разходите (ГПР) по потребителските заеми, който освен лихвите включва и всички такси на банките, за декември е средно 10,16%. Това е увеличение с 0,87% спрямо предходния месец. Такъв голям ръст само в рамките на месец не сме виждали от много години.

Успоредно с вдигането на лихвите намалява обемът на отпуснатите от банките потребителски заеми. През декември новите потребителски кредити за домакинствата с в размер на 506,5 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е със 7,6% по-малко от отпуснатите суми през същия месец на предходната година и спад с 20% спрямо миналия месец ноември. Явно вдигането на лихвите оказва влияние върху желанието на хората да взимат кредити.

За разлика от потребителските, жилищните кредити продължават да са изключително евтини. Пред декември лихвите по новите заеми за покупка на къщи и апартаменти са средно 2,6%, показват данните на БНБ. Това е с незначителните 0,05% повече спрямо предходния месец, а спрямо декември от предходната 2021 г. реално няма никаква промяна. Ако към лихвите прибавим и таксите на банките, се оказва, че годишният процент на разходите по новите жилищни кредити през декември е 2,87%. Като отново реално няма промяна спрямо месец декември на предходната година.

На фона на продължаващата висока инфлация лихвите по ипотечните кредити са изключително ниски. Затова много хора купуват имоти с инвестиционна цел. Домакинствата влагат парите си в имоти, а ако наличните им пари не стигат за покупка на апартамент или къща, взимат и банков кредит. Само през декември отпуснатите жилищни кредити са за над 625 млн. лв., което е с 5,9% повече спрямо миналия месец и ръст с 8,9% спрямо същия месец на предходната година.


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Чакащ повиквателната запасняк

  27 Яну 2023 18:54ч.

  Когото утрепят на фронта в Донбас, няма ли да му опрощават заема ? Или викате - това да не ви е Путин !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  28 Яну 2023 9:49ч.

  Е, започна се, укротяването на инфлацията! Пазарът се саморегулирал и кризите на либералния капитализъм се оправяли с още повече либерален капитализъм... за които останат живи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво не искат да ни кажат

  28 Яну 2023 11:10ч.

  Банков риск със заемите на физически лица не може да има, предвид присъщата им обезпеченост с реални активи, бъдещи доходи, солидарна отговорност и най-вече бруталната саморазправа от страна на колекторите. За разлика от тях, фирмените кредити превъзхождат по обеми, необезпеченост и риск от общоевропейска икономическа депресия. Банките у нас са чужди. Какво ли ще стане, когато майките им се почувстват като парти балони, закичени на розов храст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи