"Възраждане" внася утре жалба в КС за референдума за лева

"Възраждане" внася утре жалба в КС за референдума за лева

От „Възраждане“ нямаме намерение да спрем борбата за запазване на българския лев, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов. 

Партия "Възраждане" ще внесе утре жалба в Конституционния съд във връзка с референдума за запазване на българския лев. Това става ясно в изявление на лидера на партията Костадин Костадинов във видео в неговата фейсбук страница. Той уточнява, че жалбата ще бъде от две части.

Предложениетото за свикване на референдум беше отхвърлено от Народното събрание в петък. По-рано днес президентът Румен Радев също коментира темата и обясни, че няма как да насрочи дата за референдум, защото има решение на Народното събрание. 

Първо ние ще зададем въпроса дали решението, което в петък беше взето, на практика представлява приемане или отхвърляне на референдума или е нито едното, нито другото, посочи Костадинов относно предстоящата жалба до КС. На следващо място ще зададем въпроса, който всъщност трябваше да бъде зададен от нашите опоненти – отговаря ли нашият въпрос на референдума на Конституцията и на изискванията на закона, отбеляза той. И ако се окаже, че отговаря, Народното събрание трябва да прегласува решението и след това вече да отидем на референдум, допълни Костадинов. По думите му оттук насетне вече всичко остава в ръцете на Конституционния съд. 

"За наша голяма изненада и разочарование президентът отказа да изпълни закона, по подобие на това, което направиха от управляващото мнозинство - "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС и ГЕРБ, коментира Костадинов. Той посочи, че думите на Радев, че все пак българските политици трябва да се съобразят с мнението на тези повече от половин милион души, които са подписали подписката за свикване на този референдум, не са утешение. Според Костадинов в тази ситуация българският президент е имал пълното право да свика референдум и, за да може да оправдае свикването му, да сезира КС, който решава като последна инстанция дали един въпрос е законен или не.

Нашите опоненти многократно заявиха в хода на дискусиите в пленарната зала и в правната комисия, че въпросът е незаконен, но така и не успяха да ни обяснят точно кой международен договор и кой точно член нарушаваме, коментира той. 

От „Възраждане“ нямаме намерение да спрем борбата за запазване на българския лев, заяви още Костадин Костадинов. 

Според Конституцията Конституцияонният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители (48 депутати), президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Парламентарната група на „Възраждане“ е от 37 народни представители. Предложението за произвеждане на референдум за запазване на българския лев обаче беше подкрепено в зала и от „БСП за България“ и “Има такъв народ“.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Sin

    10 Юли 2023 19:22ч.

    Путин държи на лева в България много повече от Еврото ! Но за наша радост, той е зает с Хага и Пригожин, а и Америка вече е взела решение по въпроса. Бахмут е почти в ръцете на ВСУ, така че Окончателното решение също е близо !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както е казал народа

    10 Юли 2023 19:24ч.

    Гладна кокшка просо сънува

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    10 Юли 2023 19:31ч.

    Нямат край евроатлантическите блянове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик

    10 Юли 2023 19:36ч.

    Колкото и да сънувате "братушки" на Дунав, няма да дойдат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дрОгар интернационалист, вечен почитател на чужда валута

    10 Юли 2023 20:05ч.

    Тежка е дрогата, затуй и лек е погледът на евроатлантика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въвеждането на € в България е най-сигурния начин да стигнем до членство в Евразийския съюз и рублата или някаква нова обща валута там

    10 Юли 2023 23:28ч.

    Ако не го разбирате, язък ви за високата евроатлантическа интелигентност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За твоя радост

    11 Юли 2023 0:05ч.

    Путин е зает да унишожи джендър съюза .Това му е голямата цел . И ше го направи . то и без това рецесията вече вилнее във педераският съюз .Масови фалити на фабрики и заводи и космически цени на стоките от първа необходимост . Миналата година европедерасите успяха що годе да се запасят със евтиния руски газ .Ама сега нанай .Та леж ти на тая кълка за съда във хага . когато ми пораснат косми на дланта тогава европедалите ще съдят Путин .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Мрежата призоваха фон дер Лайен да бъде вкарана в затвора след думите й за Украйна

    11 Юли 2023 0:08ч.

    Потребителите на Twitter призоваха главата на ЕК фон дер Лайен да бъде вкарана в затвора за подкрепата й за КиевПотребителите на Twitter разкритикуваха изявлението на главата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за продължаване на дългосрочната подкрепа за Украйна. „Твоето място е в затвора“, коментира realHeleneGarly. Отлично. ЕС ще падне заедно с Украйна. Това ще бъде облекчение за всички народи на Европа», отбелязва Society Is a Team Effort. „Пропаганден разпалвач на война“, добавя Blair Fraser. По-рано фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз е готов да предоставя надеждна и редовна финансова подкрепа на Украйна за години напред, във връзка с което ЕС ще преразгледа бюджета на организацията. https://bgr.news-front.info/2023/07/09/v-mrezhata-prizovaha-fon-der-lajen-da-bde-vkarana-v-zatvora-sled-dumite-j-za-ukrajna/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Започна бърз растеж“: руските производители въздишат след напускането на западните компании

    11 Юли 2023 0:13ч.

    Русия не загуби нищо от изтеглянето на западни компании от страната, а дори спечели. Това съобщи днес на форума „Силни идеи за новата ера“ руският президент Владимир Путин, съобщава кореспондентът на ПолитНавигатор. Вече казах, че дълго време големите чуждестранни компании всъщност изместиха нашите местни продукти и не винаги поради качество и цена, а поради агресивна реклама и, разбира се, субсидиране на стоките, които притежават. произведени у дома, а там, в някои области, субсидиите са просто луди. СТО по правило не забелязва това или забелязва, но не може да направи нищо, защото нашите чуждестранни колеги, особено в Европа, са се научили много добре как да заобикалят всички тези изисквания на СТО. И, разбира се, бяха инвестирани огромни средства в рекламата. Някои дори превърнаха заминаването си от страната ни в нашумяла пиар акция. Не знам дали една PR кампания ще помогне в техния бизнес или не - съмнявам се, че е малко вероятно. Заради санкциите, заради напускането на западните компании светът не се срина. Напротив, освен това възможностите за руските предприемачи се разшириха многократно. Те активно заемат свободни ниши на пазара, разработват нови, включително експортни дестинации. В резултат на това цялата икономика върви напред“, каза Путин. Според него през петте месеца на тази година руските предприемачи са подали повече от 43 000 заявки за регистрация на търговски марки, което е с 35% повече от миналата година. Броят на регистрациите на местни марки непрекъснато нараства. В същото време БВП на Русия през май - за годината, от май до май - е нараснал с 5,4%. Това е достоен показател. Що се отнася до преработващата промишленост, там ръстът се измерва с двуцифрени цифри - 12,8 на сто. Производствената индустрия се разви, страхотно. Това не е само за сметка на отбранителната индустрия, не само, свързаните с нас индустрии също растат. И това на фона на най-ниската безработица в новата история и ниската инфлация. Това е добра работа, това е добър резултат“, подчерта Путин. https://www.politnavigator.net/poshjol-bystryjj-rost-rossijjskie-proizvoditeli-vzdokhnuli-posle-ukhoda-zapadnykh-kompanijj.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германците се оплакват, че антируските санкции струват твърде скъпо

    11 Юли 2023 0:20ч.

    Въпреки санкциите руската икономика бележи растеж. Това съобщи кореспондентът на "ПолитНавигатор", съобщи евродепутатът, член на партията "Алтернатива за Германия" Маркус Буххайт. Той смята, че забраната за внос на петрол и петролни продукти от Русия през северния клон на нефтопровода "Дружба", предвидена в 11-ия пакет от санкции на ЕС, струва скъпо на германската икономика. Рязкото покачване на цената на енергията, разбира се, ще продължи. Ако сравним с 2019 г., ще видим неблагоприятно развитие. По това време Германия внесе енергийни ресурси - като газ, нефт, въглища и електричество - за €69 млрд. Три години по-късно, през 2022 г., вносът на суровини възлиза на €156 млрд. Фактът, че Международният валутен фонд през април тази година оцени растежа на руската икономика на 0,7 и 1,3% през тази и следващата година, показва, че нашата позиция е правилна. Досега политиката на санкции удари преди всичко Германия“, подчерта евродепутатът. https://www.politnavigator.net/v-germanii-zhaluyutsya-chto-antirossijjskie-sankcii-oboshlis-slishkom-dorogo.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НА ВНИМАНИЕТО НА ВЪЗРАЖДАНЕ!

    10 Юли 2023 20:17ч.

    ЕДИНСТВЕН ПРАВИЛЕН ХОД ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ Е ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД, СЛЕД НАДЛЕЖНИ КОНСУЛТАЦИИ С ЮРИСТИ ПО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО - КАТО ПРОФЕСОР ПЛАМЕН КИРОВ И ДР. - С ПИТАНЕ ЗА ТЪЛКОВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ. >>>> Например: >>>> ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ЛИ Е ДА СЕ НАРУШАВА ЧЛ.1(3) НА КОНСТИТУЦИЯТА НА Р. БЪЛГАРИЯ: "Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет", т.е. Народното събрание държавна институция лие и дали се изключва от "никоя държавна институция", и дали стои над народния суверенитет? >>> Горното във връзка с преамбюла на Конституцията на Р. България, в който създателите на Конституцията заявяват: "Ние, народните представители от Седмото Велико народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази КОНСТИТУЦИЯ". >>> А също и във връзка с чл.1(2) на Конституцията: "Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция." и чл.84, т.5 на Конституцията "приема решение за произвеждане на национален референдум;" (но не приема решение за отказ от провеждане на национален референдум при изпълнено законово изискване по чл.10(2) на ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ: "Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на ограниченията по чл. 9, ал. 2, 3 и 4."). >>>>> Защото отговорността за провеждане на въпросния Референдум беше поета от ПП ВЪЗРАЖДАНЕ, с което ВЪЗРАЖДАНЕ стана солидарно отговорна с Инициативния комитет за провеждането на този Референдум пред всички, които се подписахме за неговото провеждане, пред своите привърженици и пред всички български граждани!!!! >>> ПП ВЪЗРАЖДАНЕ вече няма никакво морално право да прехвърля въпроса към президента или към който и да било, освен ако не е предателска партия на американското посолство в София!!!!>>> Да се надяваме, че ПП ВЪЗРАЖДАНЕ няма да избяга от полесражението на правното поле за питане към Конституционния съд, примерно така, както съм го описал по-горе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    10 Юли 2023 20:35ч.

    Костадиноов днес каза, че ще се обърнат към КС ( във FB).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За наша голяма изненада и разочарование президентът отказа да изпълни закона

    10 Юли 2023 20:54ч.

    Радев има за чистене в собствената къща, в такива казуси се оценява компетентността и морала на съветниците към Президента. Петното е голямо и някой бушон в президентството трябва да изгори. Все още в голяма степен Президентът е длъжник на общественото мнение в аспекта, дали не е скрит родител или съучастник на новата вълна компрадорски лъжеполитици, които Той обозначи като "шарлатани", а народът квалифицира като "кирчовци и кокорчовци", срещу които народната борба тепърва предстои с всички исторически доказани средства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "когато за това има решение на Народното събрание;"

    10 Юли 2023 21:32ч.

    КОНСТИТУЦИЯ. Чл. 98. Президентът на републиката: "1. насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание;" >>>>> ХАЙДЕ ВЪЗРАЖДАНЕ ДА СПРАТ ДА СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМА ВЪРХУ ПРЕЗИДЕНТА! СПАСЯВАНЕТО НА РЕФЕРЕНДУМА И НА ВЪЗРАЖДАНЕ Е ДЕЛО НА САМОТО ВЪЗРАЖДАНЕ. ДА НЕ СЕ СПИХНЕТЕ КАТО АТАКА?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има разлика между Възраждане и Атака

    11 Юли 2023 7:07ч.

    Идеите са им близки, но поне лидерите им са доста различни и много се надявам, че Костадинов няма да повтори грешките на Сидеров и със субстанциите, и със златнните пръсти... Но и двете организации срещат колективания отпор на феновете за западно-европейците и мало-азиатците в Парламента... А целта е свята и чиста, независима БЪЛГАРИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    10 Юли 2023 22:12ч.

    ликвидацията на българския лев носи ползи само за ШАЙКАТА! за обикновените хора прецакването е тройно: ако хлябът струва 2 лв, автоматично става €2; но ако заплатата му е 1000 лв, тя автоматично става €490; и ако човек има 10 000 лв спестявания, те автоматично стават €4900... тези майкопродавци и унищожители на страната ни са абсолютно неадекватни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военнопрестъпниците от ГЕРБ ,ДПС ,ПП ,ДБ

    11 Юли 2023 0:28ч.

    Бързат да приемат еврото ,щото продажникът Борисов и цялата либерална кохорта от изменници на родината ,пак ще си взима пенсия от 3000 евро . А българските пенсионери пак ще си останат на 300 -400 евра пенсии .Това ги чака и за във бъдеще пуделите дето защитават бандата предатели от така нареченият ни елит .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи