"Възраждане": Рисковете от приемането на еврото са много, но основният е загубата на суверенитет

"Възраждане": Рисковете от приемането на еврото са много, но основният е загубата на суверенитет

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

"Възраждане" покани световно признати експерти да направят анализ за ползите и рисковете от въвеждане на еврото в България.

От  "Възраждане" призоваха експерти и общественици на публичен дебат за въвеждането на еврото в България. Българският лев не може да бъде премахнат под масата, подчертаха от партията на Костадин Костадинов.

На пресконференция в БТА - София Костадинов заяви, че влизането на България в еврозоната ще унищожи държавата, тя ще фалира и ще ни вкарат в дългова спирала, което ще ни довърши като народ и държава. "Еврото потъва със скоростта на котва, хвърлена във водата", отсече той.

Когато от "Възраждане" са оборвали клишетата и лъжите за еврото, са били обвинявани като "безумци" от "случайно преминаващия в политиката Кирил Петков". Затова от политическата организация са  решили да изкарат разговора извън България и да се допитат до световни авторитети, чиито мнения са признати от всички - включително тези, които харесват, и тези, които не харесват еврото и еврозоната, обясни Костадинов.

От "Възраждане" са се свързали със световноизвестния икономист проф. Стив Ханке, който е приел да изготви за България напълно безплатно анализ за ползите и рисковете от въвеждането на еврото у нас. Ако проф. Ханке не бъде поканен от държавата, за да направи анализ, тогава ние от парламента ще се обърнем към него, за да призовем за помощ. България и нашият народ имат нужда от помощ, подчерта Костадинов.

Ако "Възраждане" управлява и спечелят изборите на 2 октомври първото нещо, което ще направят, е да хвърлят "Плана за въвеждането на еврото" в кошчето за боклук, където му е мястото.

 

Подмяната на българския лев с еврото не трябва да става под масата, настоя от своя страна  секретарят на структурата на "Възраждане"  в София Деян Николов. "Възраждане" очаква широк обществен дебат с участието на всички експерти, които смятат, че България трябва да влезе в еврозоната, и такива, които смятат че трябва да запазим българския лев, за да се види от обществото какви са ползите и какви са рисковете от това. Рисковете, особено в този момент България да влезе в Еврозоната, са прекалено големи, предупреди Николов.

Рисковете от приемането на еврото са много, но основният е загубата на суверенитет. В момента държавата трудно намира кой да финансира държавен дълг, което ни предпазва от неразумна фискална политика, но влизането в еврозоната ще отвори вратата за Европейската Централна банка (ЕЦБ) да финансира дефицит в бюджета, каквато практика има с Италия, Гърция и други страни. Ако започнем да теглим по 10-12 млрд. на година за текущи разходи в бюджета, България ще дължи около 100 млрд. лв. само след 6-7 години, с което ще се поробят бъдещите поколения и няма да имат право на собствена монетарна и фискална политика, предупреди Николов.

Никой не казва, че ако влезем в еврозоната, влизаме и в европейския механизъм за стабилност, в който ще трябва да внесем нашият солидарен дял от няколко милиарда в продължение на 7-8 години. Този фонд финансира държавите с най-голям дълг спрямо БВП като Италия и Гърция. Парадоксално, ще се окаже, че най-бедната държава в Европейския съюз  ще финансира закъсалите икономики на много по-богати държави, посочи Николов.

При евентуално влизане на България в клуба на богатите не е ясно какво ще се случи с валутния курс и цялостното превалутиране. Голяма част от спестяванията на българите ще бъдат обезценени, ако не защитим интереса на хората по време на преговорите с Европейската централна банка (ЕЦБ). Тук е важно да се отбележи, че правителство на ГЕРБ в края на своя мандат 2020 година внесе поправка в закона за БНБ, с която отмени ролята на парламента в определянето на този курс и сега неговото договаряне ще бъде изцяло в ръцете на министъра на финансите и управителя на БНБ, което има реален риск да не успеят да защитят българските интереси и курса за превалутиране да бъде договорен в ущърб на българските граждани и бизнес, изтъкна Деян Николов.

Поканата към международните експерти  е първата инициатива от кампанията на „Възраждане“ за запазване на българския лев, в която те привличат  световно признати икономисти да помагнат с опита си на България.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Време е за Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

 

Коментари

 • Рисковете от приемането на еврото са много, но основният е загубата на суверенитет

  29 Sep 2022 15:51ч.

  Именно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От пълния суверенитет относно националната валута се отказахме с въвеждането на валутния борд.

  29 Sep 2022 15:54ч.

  Приемането на еврото носи други рискове, но няма отношение към националния суверенитет. Точно обратното. Като членове на Еврозоната ще получим трохичка от "властта над еврото", тъй като ще имаме глас в борда на ЕЦБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бедни ми глупако, колко си нещастен

  29 Sep 2022 16:44ч.

  Няма надежда за увредените от демокрацията и евроатлантическото образование

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото вие от много акъл

  29 Sep 2022 17:05ч.

  се възхищавате на азиатската кочина, от която през последните дни всеки нормален се опитва да избяга, за да не го изпратят на смърт за кефа на шайка крадци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умнокрасивитета пак кърти логически мивки

  29 Sep 2022 17:25ч.

  Къде видя възхищение от азиатската кочина.. Иде реч за доброволен отказ от суверинитет.. Или не можеш да спиш ако не си изокаш опорките..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При вас

  29 Sep 2022 18:55ч.

  копейкаджиите пенсиите ще се плащат в рупли, за да имате топла връзка с Матушката. Къде ще ги обменяте е друг въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой какво говори, той за матушката си

  29 Sep 2022 20:34ч.

  ама бе, сега за спасяването на лева български е приказката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  29 Sep 2022 16:18ч.

  До всички, които все още не са наясно за позициите на "Възраждане", моля вижте това актуално интервю с К. Костадинов! Студиото е на "Епицентър", задаващата въпроси журналистка е Валерия Велева.** https://www.youtube.com/watch?v=IjPVCfKERDs ** Имате ли съмнения КОЙ е единственият държавник в момента? :-))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  30 Sep 2022 8:06ч.

  Подкрепям мнението. Ясни позиции, реалистичен поглед върху вътрешната и международната обстановка, висока политическа грамотност, забележителни знания за уроците на историята – световната и на България. Отлична ориентация и в текущите драматични събития – например уместното упоменаване на Бисмарк, с когото впрочем са родени в един и същи ден. Време е за Възраждане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не може да загубим туй дето принципно го нямаме

  29 Sep 2022 16:40ч.

  Възраждане да не си правят реклама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ти си доволен от нямането?

  29 Sep 2022 16:45ч.

  От европейското робство и американската окупация!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За акъла си прав

  29 Sep 2022 20:36ч.

  никой не може да мисли заради вас,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без да се заяждам,

  29 Sep 2022 16:46ч.

  искам да отбележа, че интелектуалното ниво във "Възраждане" е доста скромно в сравнение с това на Волен Сидеров и "Атака".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  29 Sep 2022 18:40ч.

  Точно така. И като отчетем, че нивото на Сидеров съвсем не беше високо....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някакво примерче за високо ниво в политиката

  29 Sep 2022 19:42ч.

  Дали бихте посочили, та да направим сравнение?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аа, много му беше високо нивото на Сидеров

  29 Sep 2022 20:41ч.

  и оттам на всите атакаджии. Заради тази пуста височина разви Наполеоновия комплекс. Да не повярваш колко важен е ръста за някои хора, а аз дори не се сещам колко съм висок, а може и да съм по-нисък от Сидеров. За единия комплекс, отиде у ряката народната кола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тотален разпад

  29 Sep 2022 16:49ч.

  Всъщност, доста логичен мисловен процес. Какво искате от човека?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 17:29ч.

  Ех, момчета! Днес много се подразних от обстоятелството, че излъчването на пресконференцията можело да се гледа само във Фейса. Що за политика е това - главният ви комуникационен канал върви по тази презряна, воайорска и шпионска, боклучава платформа. Да знаете, че и вие сте инфектирани! Махайте се оттам, крайно време е! Повече лекции тук няма да изнасям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кара

  29 Sep 2022 17:47ч.

  То и валутния борд е загуба на суверинитет. Да вземе да се освободим от него? Да се върнем във времената на суверенната БНБ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 17:54ч.

  Мила Кара, в общи линии казаното от теб НЕ Е ВЯРНО! Бордът не е равносилен на отмяна на суверенитет. Всички решения по него се вземат в София. Дори опасните и глупавите, но и те биха се взели в София. При еврото ще бъдем просто едни прости слушатели. Мястото в борда на ЕЦБ ще ни отреди роля на прости слушатели и послушни изпълнители, без право на лично мнение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 17:57ч.

  Миналото може да бъде познавано, но не и да бъде отменяно. Фактите са факти. Бг го докара до неплатежоспособност. Кой и как го направи, защо се случи и т.н. е тема, която не е за тук. Нееднократно с болка съм констатирал, че Бг няма експертния и морален капацитет да има една истинска емисионна НБанка, кредитор от последна инстанция. Това наистина е проблем. Голям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Би било чудесно да се върнем в годините когато БНБ

  29 Sep 2022 19:45ч.

  Обезпечаваше със злато всеки отпечатан лев. За съжаление няма почти никакви шансове това отново да се случи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  29 Sep 2022 17:53ч.

  да се стяга и да ходи към фронта. С еднопосочен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 18:03ч.

  И доколкото действително се ядосах, особено на фона на материала за Сърбия, пък и тук ме довършиха :((( още няколко думи. Поели сме абстрактен ангажимент, необвързан със срок, че някога ще вземем евро. Не мога да знам, доколко преговарящи и подписващи са си давали с/ка, че то е вредно - особено за страна като Бг. Генералното теорет. обяснение не е просто, не е за тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 18:05ч.

  Адептите на приемане не са нищо друго освен едни геостратегически и платени емисари, които посочват действителни плюсове и ползи, но те са толкова постни и скромни, че са направо несериозни в сравнение с негативите. Еврото ни обрича на вечна бедност. Окончателно се отрязва възможност за догонване. Е, то на практика се оказа, че нашето об-во няма ресурс, но това е окончателна присъда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 18:09ч.

  Прочетете внимателно материала за Сърбия - санкциите. Няма да изнасям лекции, вие хването модела на действие, безпринципността, едностранно променяне на правилата на играта. И после -извиване на ръце и прилагане на меко, ама НАСИЛИЕ. Да го илюстрирам по темата: когато Бг се е съгласила по еврото, имала ли е представа, че някой ден зорлем ще я натикат в Банковия съюз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 18:12ч.

  А те го направиха! С блага усмивка! И елегантни подсказки - иначе ще гледате еврото през крив макарон! А елитът, който решава, е така или иначе на каишка, пък и е толкова напред с материала (собственост, ресурс и власт в/у територията), че ми е все тая. И подписва. Това коства пари и държавни гаранции! Обаче, при необходимост наши банки няма да се спасяват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 18:16ч.

  Същото е положението и с Пакта за Стабилност! Имала ли е хабер България, че може да ни принудят с наш ресурс да се спасяват ЗАКЪСАЛИ СТРАНИ. Когато сме се съгласили за евро, това било ли е в играта. Няма такова нещо, някъде по пътя на практика е дадено разпореждане - ще дадете тук едни пари и купите едни ценни книжа, щото сме решили за един фонд 500 млрд. Е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 18:21ч.

  Това се превръща в епидемия! Оказа се, че сме в един съюз, където на практика няма твърди правила! На този етап принудата е мека, но вече обясних, че големите и важни хора в Бг, са или обикновени глупаци и йесмени, или тотално контролирани отвън. И те приемат всичко, което се поиска от тях! Ама на онези оттатък вече и това не им стига. Убеждаването ги уморява!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 18:25ч.

  Вече открито говорят за практическо федерализиране, което на първо време ще функционира на някакъв "демократичен" принцип - чрез мнозинства. Плюс това туй ще се отнася за уж "големите" решения. В еврозоната пратически никога не е имало "парично еединогласие". Тези обстоятелства налагат нов разговор, дори нов договор. Ние вече не сме членове на онзи съюз, в който влязохме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи можем и трябва да излезем

  29 Sep 2022 18:42ч.

  Щото е на път да се срути върху главите ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  29 Sep 2022 18:42ч.

  А "Гласове " се оформя като пропаганден агент на Копейкин. Жалко, Дачков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След края на войната

  29 Sep 2022 18:43ч.

  Гласове ще е най-жалката медия в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иди в "Дневник"

  29 Sep 2022 18:44ч.

  Там има статия с умопомрачително демократичното заглавие "Може ли да има референдуми за членството в еврозоната, ЕС и НАТО" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След войната някои от вас може да са в Белене

  29 Sep 2022 18:45ч.

  Надявам се го осъзнавате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Sep 2022 18:49ч.

  Браво Ваньо, Браво Костов! Ти си голям специалист по политикономия. Е, вярно на социализма, но няма необходимост да скромничиш. Кажи си милите за еврото, поне една мисла кажи. Ще я чуя внимателно! Дачков не е никакъв агент на Възраждане. На мен постоянно ми боде в очите, че тук БХ има ежедневно трибуна и ни облъчва с неговите лакърдии. Не се трае!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  29 Sep 2022 18:56ч.

  А ти вече си подал документи за надзирател! Камшик, палка? какво влиза в оборудването?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много медийна помия се излива към Костадинов

  29 Sep 2022 19:08ч.

  И Възраждане, само лъжи и измами. И че били патерица на ГЕРБ. Ако са патерица, защо направо герберите не гласуват за Костадинов? Тъкмо няма да имат нужда от патерица?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По отношение на еврото

  29 Sep 2022 19:13ч.

  Струва си да се намерят всички главни преговарящи и висши държавни лица от 1990 до този момент, къде са? Къде са децата им? Имат ли бизнес, къде плащат данъци и т.н. Защо не проверите медиите кой за какво се е борил и постигнал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Харно бе, да видим сравнимите с нас държави без прибалтийските лилипути.

  29 Sep 2022 20:53ч.

  Дания приела ли е еврото? Не е. Отворила ли е пазара на земята си за чужденци? Не е. Плаща ли като нас глоба за това? Плаща. Защо го прави? Защото големите пари и доходи са в големите страни в ЕС, ако им дадат право всичко ще изкупят. А пък датчаните искат да изчакат докато техните доходи също станат сравними с техните и едвам тогава да се отварят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи