"Възраждане": Правителството лъже, че Русия ни е спряла газа, за да го купува през посредник. Оставка!

"Възраждане": Правителството лъже, че Русия ни е спряла газа, за да го купува през посредник. Оставка!

Декларация на "Възраждане":

Вчера европейската комисия отново уведоми държавите-членки, че компаниите могат да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите на ЕС срещу Руската Федерация. Санкциите НЕ пречат на компаниите да откриват сметка в определена банка, вкл. "Газпромбанк", и могат да плащат за руски газ - стига да го правят във валутата, договорена в техните съществуващи договори.

Оставяме настрана васалното положение, в което ЕК спуска нареждания към държавата ни и министерски съвет ги гласува единодушно, включително представителите на БСП, които иначе държат коренно различна реторика в публичното пространство, но възниква друг въпрос. Способен ли е уж българският МС дори да разбира тези команди по същество.

Още когато "Газпром" обяви новата схема на разплащане, реакцията на правителството беше, че ще остане на общата позиция на ЕС и ще се грижи за общностните ни ангажименти, колкото и според нас от "Възраждане" да е изпразнена от съдържание тази фраза. А самият министър-председател Петков каза, че спирането на газа е проблем между ЕС и "Газпром" и България няма нищо общо.

Новото правителство на уж промяната хвърли България в хаос с поредица от кризи. След критичните за българския бизнес месеци с рекордно високите цени на тока, въпреки че у нас се произвежда евтина електроенергия от тец и аец, която отново общностните ангажименти не ни позволиха да ползваме, дойде кризата с газа, за която ние предупредихме още през февруари. Сега предстои и криза с петрола.

От 27 април Кирил Петков и министрите му обикалят телевизиите и обясняват, лъжейки без скрупули, как Русия е спряла доставките на газ за България и то без предупреждение в рамките на 24 часа. Изредиха се куп оправдания защо България отказва да отвори сметка в Газпромбанк и да продължи да плаща във валутата по договора си и нито едно от тези оправдания не беше нито убедително, нито адекватно.

И докато европейските компании вече предприемат действия да поддържат газовите си доставки, българското правителство договаря покупки на същия този газ, но през посредник и на далеч по-висока цена. Как това е в интерес на нас българите остава загадка.

По данни от Bloomberg вече 20 европейски компании имат сметки в "Газпромбанк" и още толкова са подали заявка.  Компании като Италианската Eni  и ОМV ще преминат към откриване на сметки в рубли и евро в Газпромбанк, докато Кирил Петков заявява гордо, че няма да се поддадем на този шантаж. До него г-н Василев гръмко обяви, че „ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар“.

А ответният удар на тези двама господа е насочен не към Русия или който и да е друг , а към българските граждани.

Българският народ обеднява с всеки ден:

Газът е поскъпнал със 138 % за година, а бензинът и дизелът с близо 45%.

Цената на тока за бизнеса достигна рекордни нива.

Повишението на цените на храните е с над 21%, рекордно за последните 14 години.

Олиото се покачи с 43.6%.

Хлябът с 23.8%.

Млечните продукти с 21.2%.

Зеленчуците с 32.4%.

Цените в земеделието скочиха с над 70%, от които торовете с рекордните 153%.

Инфлацията достига 14.4% според НСИ.

До момента! Прогнозите са, че до края на годината е възможно да поскъпнат още толкова.

И докато трудно разбиращите и възпроизвеждащи смислена реч уж български министри очакват дългосрочните решения за справяне с проблемите да им бъдат издиктувани от  ЕК или САЩ, то може и да не ни остане България.

От "Възраждане" свалихме доверие от това неадекватно и вредно правителство. Вярваме, че най-добрият техен ход е да подадат оставка незабавно.

Още днес. А за спасението на България трябва да управлява "Възраждане."

 

Коментари

  • forsvaret

    18 Май 2022 13:07ч.

    Така е, дори Копейкин казва истината. Ползваме същия руски газ, по същата тръба, същите количества..... но го плащаме през посредник, който м. Май ще прибере 110 млн лв, а за м. Юни обещавада ни окраде само 100 млн лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    18 Май 2022 13:52ч.

    Хм! Самите руснаци признават, че са ни спрели доставките, но обвиняват ЕС! https://www.pravda.ru/news/world/1710079-rostislav_ischenko_bolgarija_polsha_zapad/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно е, спряха ги.

    18 Май 2022 17:17ч.

    Защото не плащаме по начина по който те, продавачите, изискват това (за да могат изобщо да работят). Но ние няма да се оставим ТЕ да ни определят курса на долара/еврото към рублата. Това е. Освен това нямаме нужда нито от руска енергия, нито от руски туристи. И имоти няма да им продаваме. СВОБОДНИ сме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ляв Нежен Демократ

    18 Май 2022 13:16ч.

    А ние проамериканските пудели с пагубната ни евроатлантическа ориентация нищо „не разбираме“ и скоро ще гушнем букета от радост!!! Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава и АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОСТАВКА, НЕЗАБАВНО!

    18 Май 2022 13:18ч.

    Всеки ден това продажно и антибългарско правителство все повече и повече закопава България. ОСТАВКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигурно доста хора се хващат на тази лъжа,

    18 Май 2022 13:20ч.

    пуделите просто отказаха да открият сметка в Газпромбанк, за разлика от други европейски страни. И някой може ли да проясни кой точно газ, като изключим "демократичния" американски, не идва от Русия? А азерският откъде е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Май 2022 13:21ч.

    Само наште се оказаха неизлечимо тъпи, за да разберат, че нищо не се променя във валутата на плащане за газа (долари или евро), освен сметката да е в Газпробанк, а не кой в каква европейска или американска банка му е скимнало, щото после санкции и конфискация ! Толкова е просто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивия Запад

    18 Май 2022 13:31ч.

    Заповедите за България идват не от ЕК, а от по-друго място, тъй като плановете за България и за Балканите са по-други. Икономическата логика тука не заема първо място, а има по-важни съображения. ОТКАЗВАМЕ да откриваме сметки в тая гнусна банка, БЕ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • големи тайни!

    18 Май 2022 13:35ч.

    Да не се забравя, че инициаторите на кризата в Украйна трябва да финансират мероприятието, иначе то ще се спихне. Формите на финансиране могат да бъдат доста сложни, тия дето по произход умеят да работят с пари го знаят добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак е вирнал глава

    18 Май 2022 13:21ч.

    Като някакъв фюрер

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веднаж бръмбар, цял живот бръмбар!

    18 Май 2022 17:03ч.

    Прегърбени хора ли ти харесват, или приведени от тежестите на живота?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо Кирчо, Кокорчо и Шашко не възобновят вноса на евтин газ от Газпром?

    18 Май 2022 13:25ч.

    Защото няма далавера за тях. И защото изпълняват заповед на САЩ да се грижат за американския интерес, който е в противоречие с българския интерес за евтин, надежден и дългосрочен газ, какъвто е единствено договореният руски и азерски газ. Но азерският газ е под 1/3 от необходимия ни газ. Кото бонус за послушание към САЩ получават корупционни печалби от брокерска дейност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото си имат принципи!

    18 Май 2022 17:06ч.

    И няма да се оставят да им извива ръцете една ... бензиностанция с ракети! Тя щяла да им определя курса на долара и еврото! Амчи 0.1- 0.2 ст. разлика в курса на такива суми знаете ли колко голяма сума се получава? Стотици лв.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Особенности на българското ибрикчийство

    18 Май 2022 13:42ч.

    Костадин Костадинов Свети неистиник.. Една лъжа повторена сто пъти ставала истина. Не е вярно това господин Костадинов.хиляда пъти да се изрече лъжата все е лъжа.Отвратителната помия и ожесточено храчене по правителството е доказателство за правилният подход към проблемите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И коя е лъжата?

    18 Май 2022 13:51ч.

    Ти самият лъжеш като въшлив циганин. Не Костадинов. Вярваш ли си поне?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никола Петров

    20 Май 2022 15:07ч.

    Лъжлив помяр си точно ти, гадно краварче-предателче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако не подадат оставка - решението е едно.

    18 Май 2022 14:40ч.

    Народът ще ги принуди да се разкарат. И ако е по мирен начин, продажниците направо ще са благодарни, че са се отървали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    18 Май 2022 16:31ч.

    Не знам друга държава в която руски агент е депутат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна,

    20 Май 2022 15:08ч.

    ти си малоумен. Какво общо има К. Костадинов с Русия? Ебати простия тъпан си, папагал без собствено мнение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дедо

    18 Май 2022 16:57ч.

    Какъвто и да е Костадинов, по същество е прав. Затова го плюят...А предателите винаги, рано или късно, отиват на боклука!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой ликвидира България

    18 Май 2022 18:41ч.

    Русия не ни е спряла газа. Протежетата на Радев не искат да открият втора сметка в рубли,не искат да открият еврова или доларова сметка в руска банка в Русия ,просто не искат. В това е цялата работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политик любител.

    18 Май 2022 18:57ч.

    Да живей К. Костадинов! Най-мудрейший и най-велики булгарский политиканин. Первий водач на народу. Вив льо Костадин. Вив льо гений булгарски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костадинов не казва нищо ново

    18 Май 2022 19:00ч.

    колко пъти коментирахме същото тук? Сумите за плащане на газа в евро или долари остават СЪЩИТЕ както е по договор. Единствено трябва да се платят в нова сметка, не тази по договора, а в нова открита в Газпромбанк. Толкова е просто! Какво прави Газпромбанк с тези суми с нищо не ангажира купувача на газ, това винаги е работа единствено на продавача, тези пари са си негови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама като не разбират от интелигентно говорене

    18 Май 2022 19:05ч.

    идва времето на такива като Костадинов, оратори и водачи на тълпите. Вечният проблем на управляващите в България е да игнорират мнението на интелигентните хора, защото те разбират само от дебелия край който ще им покажат костадиновците по улиците и площадите. Не рушете социалния мир в България заради американските интереси! Ние тук друго нямаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи