"Възраждане": Липсват контрол и прозрачност как ще се броят гласовете в неделя

"Възраждане": Липсват контрол и прозрачност как ще се броят гласовете в неделя

Следвайте Гласове в Телеграм

ЦИК и „Информационно обслужване“ АД не предоставят хеш код за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете

Позиция на „Възраждане“ относно нуждата да се гарантира честността на вота

Министерството на електронното управление предостави  възможност за преглед на изходния код на машините за гласуване. Не се предостави обаче за преглед  изходния код, който обработва данните и разпределя гласовете, подготвян от „Информационно обслужване“ АД. 

Представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) публично коментираха, че ще се осигури прозрачност и контрол на изборния процес. Това се случи само за дейностите, свързани с машините за гласуване. 

Нека припомним, че в чл. 213а от Изборния кодекс пише достъп до изходния код, т.е. целият такъв. От Информационно обслужване явно отказват да го предоставят хеш код  за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете

Дни  преди вота, според публични източници „Информационно обслужване“ АД  все още нямат обявен договор с ЦИК за обработване на данните. Нещо повече - последните години всички проверяват машините, софтуера на машините, но никой не се интересува където, с какъв софтуер и как се отчитат резултатите. 

Преговорите между ЦИК и „Информационно обслужване“ АД очевидно боксуват поради пълния отказ на изпълнителния директор Ивайло Филипов да допусне каквито и да е мерки за реален контрол и преглед на работата на дружеството. 

Ние от „Възраждане“ задаваме въпросите  си към изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД - Ивайло Филипов, той ли е гаранта за честността на вота при положение, че той и екип от трима, четирима  човека правят изборите от 2003 г. 

„Възраждане“ основателно  подозира, че се правят опити  да се избегне контрола на вота и отговорността по него. Без смисъл е  проверяването на машините, ако не  се интересуваме - как , кой и къде изчислява резултатите от работата им. Защо няма единен хеш код и за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете?  Как може да сме сигурни, че  вътре не се залагат  гласове и така някоя определена партия получава гласове, които реално не са нейни, и по този начин се наливат няколко мандата в "правилната" посока. 

Няма никаква информация за контрола и прозрачността по отношение на броенето на гласовете и изчисленията, осъществявани от „Информационно обслужване“ АД. Тук е мястото да се добави, че тази част от изборния процес никога не е проверявана и контролирана досега, но затова пък независимо дали е вот с машини или бюлетини, „Информационно обслужване“ АД използва същия софтуер и модел на работа. Защо ЦИК не иска или не може да контролира и наблюдава работата му?

Зададените въпроси остават без отговор и са удостоени с пълно мълчание, което провокира „Възраждане“ да постави въпроса пред ЦИК и „Информационно обслужване“ АД. 
Според закона:  
(3) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2021 г., в сила от 01.05.2021 г.) В процеса на удостоверяването по ал. 2 може да участват и представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели за съответния вид избор, и на Българската академия на науките, като на лицата се предоставя достъп до устройствата, документацията и изходния код по ред, определен от Централната избирателна комисия. 

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!  
Възраждане за България!
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 


 

Коментари

 • Градски Либераст

  30 Sep 2022 10:28ч.

  Прозрачност липсваше и по времето на миналият вот. ПППП, дето дори не бяха партия изведнъж в 18 и 30 станаха от 5 та политическа сила в първа. И никой не брои разписките ! Що ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • здравно осигурен

  30 Sep 2022 10:36ч.

  Скъпото ни Информационно обслужване има достъп и до чувствителната медицинска информация за всеки здравно осигурен, когато се опитах да дам в една лаборатория декларация, че не желая данните ми да бъдат изпращани на Информационно обслужване, ми обясниха, че това може да стане, ако си ги платя. Оказва се, че Информационно обслужване коли и беси в България, а ние имаме право само да плащаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  30 Sep 2022 10:49ч.

  Въпрос от първостепенна важност! Поставен ли е на вниманието на Радев, на служебния премиер и на ресорния министър, под чието ръководство е „Информационно обслужване“ АД? Да не забравяме, че провеждането на честни и прозрачни избори е тяхно основно задължение и носят отговорността за това. Имат два дни, натиснете ги, да направят необходимото вместо да разхождат брюкселската дилърка на ваксини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  30 Sep 2022 10:58ч.

  Голяма е вероятността да стане като в САЩ на последните избори за президент. Итам и тук управляват байдънисти-троцкисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-после някой вдяна!

  30 Sep 2022 11:32ч.

  Откога е ясно, че се проверява цялата система, а не отделните й компоненти! Това го учи всеки първокурсник! А системата е машините+софтуера им, ръчните бюлетини и софтуера, който ги обработва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достоевски

  30 Sep 2022 14:24ч.

  Изборите не следва да се признават, ако не се осигури пълен контрол. Обсада на ИО и линч за престъпление срещу републиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не бъде осигурен такъв достъп

  30 Sep 2022 15:02ч.

  От Възраждане не трябва да приемат резултатите от изборите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  30 Sep 2022 18:56ч.

  Всъщнотс не машинния код е важен, а данните и сборните протоколи - по всички нива. Само ако те бъдат публикувани, ще има видимост на изборното броене. При това няма да е важно какъв е машинния код, защото сборовете ще могат да се повторят от всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи