„Възраждане“ издигна Любомир Христов за управител на БНБ

„Възраждане“ издигна Любомир Христов за управител на БНБ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Парламентарната група на„Възраждане“ издига свой кандидат за управител на БНБ. Това е д-р Любомир Христов, обяви на брифинг лидерът на партията Костадин Костадинов.

Политическта организация е избрала да издигне кандидаурата на д-р Любомир Христов. Той е с над 30 години опит в сферата на икономиката, финансите и банковото дело. Завършил е висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър“ в УНСС – София и е с придобита специалност „Планиране и прогнозиране на икономически системи“.
През 1990 г. д-р Христов придобива докторска степен по „Макроикономика“, а през 2005 г. професионална квалификация по финансово планиране, застраховане, инвестиции, пенсионни системи, данъчно и наследствено планиране, пари и капиталови пазари в Американския колеж в „Bryn Mawr“, Пенсилвания.

Притежава допълнителни специализации по макроикономическо финансово програмиране и политика от Института на Международния валутен фонд и квалификационен курс към Японската импорт-експорт банка.

Професионалният му опит започва през 1980 г. като главен асистент в Университета за национално и световно стопанство. от 1991 г. до 1994 г. работи като главен икономист и член на Управителния съвет на БНБ. От 1995 г. е съветник на изпълнителния директор на Световната банка, а от 2007 г. до 2008г. е изпълнителен директор на Централен депозитар АД, София. През 2008 г. става член на експертна група по финансово образование към Европейската комисия, като през 2011 г. става член на банковата консултативна група към Европейския банков орган. От 2014 г. до днес е член на консултативна група по ценни книжа и пазари към Европейския орган по ценни книжа и пазари.

"За нас като трета политическа сила е огромна чест, че доктор Христов прие да бъде наша номинация", заяви Костадинов.

Самият Любомир Христов заяви, че ако получи подкрепата на народните представители, смята да работи стриктно, следвайки законите така, че БНБ да остане "българска и народна".

За него референдума за защита на българския лев е много смислен и го подкрепя.

Преди дни от ГЕРБ заявиха, че искат Димитър Радев да остане управител на БНБ, а от "Продължаваме промяната" посочиха, че също ще имат свой кандидат.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Sin

    30 Юни 2023 13:57ч.

    Щом подкрепяш т.н. референдум срещу Еврото, значи си банкер малоумник. Или руски измекяр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ти не си родолюбив българин Сайне

    30 Юни 2023 14:02ч.

    щом искаш заличаване на националната валута на България, последния стожер на националния суверенитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за _ Sin 30 Юни 2023 10:57ч.

    30 Юни 2023 14:26ч.

    Ти къде се слагаш! Разбирам да си от тия, дето ще краднат едни милиарди приемайки еврото, а то си от хлебарките, дето щъкат из кухните на ресторантите! И как свърза нашия лев с Русия, неведоми са пътищата господни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богата професионална биография, че и малце политическа - кандидат вицепрезидент на Меглена Кунева през 2011 г.!

    30 Юни 2023 14:01ч.

    Любомир Христов роден на 3 май 1955 г. е бил председател на Института на дипломираните финансови консултанти, член на Експертната група по финансово образование към ЕК (Брюксел) и на Групата съветници към Европейския Банков Регулатор (Лондон). Той е доктор по икономика и преподавател в УНСС. Бил е главен икономист на БНБ, съветник на изпълнителния директор на Световната банка и изпълнителен директор на Централния депозитар. ............. 68-годишният Любомир Христов е по-млад с две години от бившата шефка на Световната банка и настоящ председател на МВФ, Кристалина Георгиева, р. 1953 г., която на 13 агуст ще навърши 70 години, тоест дългогодишното "банкиране" предполага комуникация на високо професионално ниво между двамата. ............ п.с. Няма начин най-върлия опонент на Възраждане Настимир Ан. да не подкрепи партньора на любимата си политичка Меглена Кунева, пред техния кандидат на ППДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    30 Юни 2023 14:14ч.

    Как този може да си мери биографията с тази на видния финансист Лорер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лорел само гинеколог не е бил

    30 Юни 2023 14:28ч.

    Всестранно развит екземпляр!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    30 Юни 2023 14:51ч.

    "Лорел само гинеколог не е бил" Кой ти каза?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако ще трябва

    30 Юни 2023 19:26ч.

    да замести Урсула, и такъв ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    30 Юни 2023 14:23ч.

    Тоя беше при костоваците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички бяхме при костовиците

    30 Юни 2023 14:29ч.

    За съжаление! То и нямаше здрави сили тогава, всичко беше на юруш! Докато все още имаше кеш пари в българина. Сега всичко е заеми, да забравим за времето на кеша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинските

    30 Юни 2023 14:37ч.

    Само Възраждане да направи списък за тяхно правителство и са занулени като Слави-итн буклуците. НЯМА НЯМА, и еди в която и да било телевизия, радио, в партия, НПО, унивирситет професор доцент, експертизантин, да не евреин ЕРЕИН, и да не е от семейство от номенклатурата на Живков. НЯМА?!!! КОЙ?? Всички тръмписти-русофили-консерватори са платени от същият дявол който спуска дневният ред на либералите. Дачков, Волгин, Вацев, Карбовски, Сивилов...., всички такива и те, са платени евреи и от семейства на живковата номенклатура, за да се правят на опозиция на либералите. Може би техен пряк началник е Андрей Райчев.. НЕ, НЯМА, ТАКЪВ КОЙТО ДА СТЕ ЧУВАЛИ И ДА НЕ Е ЕВРЕИН ОТ ЖИВКОВИСТКО СЕМЕЙСТВО, служещи на планът на Алън Дълес. Не си ли евреин и от семейство от живковата номенклатура. НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    30 Юни 2023 14:55ч.

    истинските, успокой се, изпий си лекарствата и върни устроуството на лекаря

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до мария евреиката

    30 Юни 2023 15:48ч.

    Само така се рита срещу обективната реалност - ВЗЕМИ СИ ХАПЧЕТО. Напий се, забрави... Няма опровержение няма оборване с факти и логика....... типично!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    30 Юни 2023 16:10ч.

    до мария евреиката 30 Юни 2023 12:48ч. Там е работата, че няма логика, факти също липсват така, че няма какво да оборвам.. Да, "Мария" е еврейско има и това не е тайна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаете ли че

    30 Юни 2023 14:41ч.

    Любомир Христов: България трябва да се присъедини към еврозоната, когато е готова публикувано на 24.02.23

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    30 Юни 2023 15:12ч.

    нищо притеснително в това твърдение. "готова" значи готова във всеки един аспект, включително съгласие на популацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    30 Юни 2023 15:13ч.

    p.s. а ако популацията държи да се затрие с ускорени темпове, никой не може да ѝ помогне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОГАТО ТЕ СА НА ВЛАСТ

    30 Юни 2023 15:44ч.

    Да усвоят, ТЕ, от Възраждане и Тракторът, парите от резервът на валутният борд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да има изобщо € за приемане

    30 Юни 2023 16:31ч.

    Борда ще векува

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждане нищо не са издигнали, а само са предложили

    30 Юни 2023 16:34ч.

    И естествено няма да стане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кандидат за председател на УС

    30 Юни 2023 18:07ч.

    Преди 4-5 години съм бил свидетел на професионални изяви на Христов. Тогава човекът беше в топ кондиция и демонстрира високо равнище на познаване на материята. За мое голямо съжаление, в момента физическото му състояние не ми изглежда стабилно. Дано и той, пък и номиниралите го да са се съобразили с този фоктор. Христов е човешки и като финансова компетентност значително над нивото на Гюров и Каримански. Очакванията ми са, че герб, пп/дб и дпс ще извадят кандидат/и, които англосаксонолюбци и предани евроатлантици, левофоби и еврофили, поради което въобще не ме интересува тяхната професионална ковмпетентност. Извод: Д-р Любомир Христов не е идеалната, но е напълно възможна и подходяща кандидатура. Левът има значително повече позитиви, но има и отделни негативи. Евроатлантическите левофоби са посветени участници в една грозна, мръсна и тайна завера, която има за цел да ликвидира националната валута, с перспектива да ликвидира националния ни суверенитет и идентичност. Те са от лебералната, глобалистка пасмина, които имат само кастови и лични интереси! Готови са предадат Родина, Род и Майка без да им мигне окото. Крайно съм подозрителен към техните аргументи. Станах свидетел на грозното и унизително извиване като настъпани червеи на лицата Д. Радев и И. Лингорски в парламента, които бяха принудени да мънкат и да патъртват на незначителни и второстепенни позитиви на еврото, бидейки слепи са огромните му слабости. В мига на прочитане на пасажи от АНАЛИЗА НА СПЕЦИАЛИСТИ ОТ САМАТА БНБ, мълчаха и гледаха втренчено като отсъстващи. Нямаше с какво да възразят! Цялата отвратителна сган взе крути мерки, смачка ръководството на Ик. институт на БАНи им забрани да публикуват тяхното Изследване-Анализ, подготвено със съдействието на доц. Сарийски, защото вътре еврото беше размазано. Не забравяйте и вчерашната статия на Е. Тод. Еврото е валута на страни, които в преобладаващата си част са в несъстоятелност. Те се държат на повръхността доколкото ЕЦБ изпълнява изкуствени програви за изкупиване на емисии дълг и поддържане на смъртници в формално живо състояние. Страните, които се очертават да поемат новото лидерство на Европа - политическо и военнотехническо доминиране, след неизбежното )полу)оттегляне на САЩ - Великобритания, Полша, значителна ч(аст от Скандинавия - те всички нямат евро и никога няма да го приемат, при това формалният ангажимент за примане или неприемане е без стойност, доколкото никъде не е предвиден обвързващ срок. Дания е в механизма ЕРМ2 нече 24 години, но и дума не позволява да се спомене за приемане на евро. Същата тенденция се очертава и за опорни страни от Източна Европа - Унгария, Чехия, Румъния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • tri_chal

    01 Юли 2023 9:00ч.

    Аргументиран и интелегентен коментар. С приемането на еврото си вкарваме последния автогол-първият беше с "демократичната лудост" - вече повечето от онова време разбраха за каква илюзия става дума, ама мандалото хлопна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1980 г. като главен асистент в УНСС?

    30 Юни 2023 20:44ч.

    Моля? Май беше ВИИ "Карл Маркс" по това време. Тогава се учеше истинската икономическа наука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манипулация

    30 Юни 2023 21:03ч.

    Има нещо гнусно всяка партия да вади едни хора които ги развява като рекламни банери. Има си обективни начини за разглеждане на кандидатите, и след това нега ги представят. Но тук се играе с моментите на оповестяване, с отзивите на хората, и най-вече да се разпалват настроения в обществото в една или друга посока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    30 Юни 2023 22:24ч.

    Вие сте пример за манипулация. Какво гнусно има да се знае предварително кой за какво се кандидатира? Така може да се обсъдят качествата и недостатъците му. Или по стар герберски маниер - в последния момент се вади кандидат от ръкава на фокусника и раята го одобрява и гласува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи