„Възраждане“ атакуваха в Конституционния съд стопирането на референдума

„Възраждане“ атакуваха в Конституционния съд стопирането на референдума

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов обяви в парламента, че парламентарната му група е събрала необходимия брой от 48 подписа за жалба в Конституционния съд по решението на 49-ото НС за стопиране на референдума. От “Възраждане са получили подкрепа от депутатите от ИТН, както и от независимия депутат Радостин Василев.

В жалбата си народните представители посочват, че “когато провеждането на национален референдум е поискано от Инициативен комитет, събрал чрез подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права, Народното събрание задължително приема решение за произвеждане на национален референдум”.
В конкретният случай става дума точно за такава хипотеза, заявиха пред “Труд news” юристи.

От “Възраждане” цитират в жалбата си до конституционните съдии точно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС).

И заявяват, че решението на НС за референдума “освен на закона ще противоречи и на Конституцията, ако в качеството си на решаващ държавен орган Народното събрание наруши обвързващите го процедурни правила на ЗПУГДВМС”.
Въпросът от референдума, който събра над необходимите 400 000 подписа, е “Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?”.

От “Възраждане” са категорични в жалбата си до Конституционния съд, че освен противоконституционно, решението на парламента от миналия петък за отхвърлянето на провеждането на референдума е и незаконно.

“Труд news” вече съобщи, че още веднага след гласуването депутати с многогодишен опит видяха проблем в начина, по който отхвърлянето на референдума мина в пленарна зала. И съзряха нарушение на Правилника на Народното събрание, тъй като в пленарна зала се гласува текст, който формално не фигурира в документите, внесени за гласуване, в случая - в доклада и предложението за решение на правната комисия.

Причината бе, че правна комисия предложи проект за решение за отхвърляне на референдума. В същото време председателстващата заседанието Росица Кирова избърза и обяви в края на дебатите, че депутатите гласуват “предложението на “Възраждане”, на организаторите на референдума, което е неподкрепено от комисия. Т. е. който гласува “За”, ще гласува “За” провеждане на референдума, който гласува “Против”, ще бъде против провеждането на референдума”.

“Така изчетеният в пленарна зала, обсъден и гласуван проект на решение не бе приет, заради формираното отрицателно гласуване от мнозинството от народните представители. Такова решение и такъв текст не е било въобще гласувано и приемано от народното събрание и не би следвало да бъде обнародвано в този му вид”, пишат в жалбата до Конституционния съд от “Възраждане”.

“Надяваме се, че поне една институция в държавата не е превзета от американското посолство и ще изпълни разпорежданията на закона и Конституцията, а не на американския посланик”, заяви преди внасянето на жалбата до конституционните съдии Костадин Костадинов. “Фашизмократите твърдят, че въпросът за референдума нарушава Конституцията, защото поставял на обсъждане текст, който вече е гласуван в международен договор, т. е. Договора за членство на България в ЕС. Ние питаме кой точно текст в закона сме нарушили и кой точно член, защото за да твърдиш подобно нещо, трябва да се позоваваш на определен текст. Нямаме отговор и няма да имаме, защото такова нарушение няма”, каза още той пред медиите в парламента.

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • Еврокомисар

    14 Юли 2023 21:41ч.

    За шараните, който хванат. BGN става EUR, няма връщане назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евродрисня, вашата няма да стане

    14 Юли 2023 22:55ч.

    И Еврото ви и Евросъюзът ви ще изчезнат в дебрите на историята, преди да успеете да ни натресете измислените европари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Матушката ви

    15 Юли 2023 2:33ч.

    ще изчезне съвсем скоро, не се притеснявай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние за вас се притесняваме, че ще живеете в лудница до края на живота си

    15 Юли 2023 10:09ч.

    Евроатлантическата психоза не се лекува

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    15 Юли 2023 14:12ч.

    Еврокомисарю, Със същата убеденост в светлото комунистическо бъдеще, сборуваха политкомисарите - та вие да не сте просто преквалифициран?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво!

    14 Юли 2023 21:45ч.

    Продължавайте да се борите, когато е най-мрачно, точно тогава има шанс да победи доброто. Злото е лесно, доброто е трудно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изборите са излишни

    14 Юли 2023 21:54ч.

    Народните представитли в НС не са изобщо народни щом не искат по никакъв начин да чуят гласа на народа, за това да се преименуват на бизнес представители и вече да не гласуваме за откровени лъжци и шарлатани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешев

    15 Юли 2023 11:12ч.

    Точно в десятката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    14 Юли 2023 22:07ч.

    Браво,, Възраждане ", вие засега сте единствената НАДЕЖДА за повечето българи. И затова ще се вдига рейтинга Ви ден, след ден. Другите така наречени партии очевидно не ви харесват защото сте русофили, каквато е по голямата част от българския народ. ПП и ГРОБ/ сателитите им не заслужават споменаване / се скъсаха да лижат краварски ...../, но от това никаква полза, освен грапавите им езици и вкуса в устата им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатанист

    14 Юли 2023 22:48ч.

    Надежда всяка тука оставете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    14 Юли 2023 23:05ч.

    Тия келеши не са русофили.Те са русороби. Безкрайна е разликата. Аз съм русофил, че обичам Пушкин и Чайковски, те обичат путлер, Маша Захарова и мутрофанова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    14 Юли 2023 22:42ч.

    Конституционният съд дълго ще мотка казуса дали референдумът за еврото е неправомерно спрян. Първо съдът трудно ще събере нужното мнозинство за заседание - летни отпуски, сезонни диарии, и т.н. Проблеми с простата ще извадят от строя Пенчев, Димитров и Соня Янкулова - чак до края на ноември. Ще изникне и друг проблем, свързан с обмундираване на съда. Ще се окаже, че при ушиването на новите им съдийски тоги е допусната грешка.Всички размери, дадените от дизайнера, са били в инчове, докато изпълнителят Синодалната шивалня работи по системата Си - използва сантиметри, а числото пи закръглява до втория знак. Веднага след това ще последва и проблем с огърлиците на съдиите. Фабриката-изпънител в Гуанджоу ги е направила от капачки за буркани Омния, докато по заданието те е трябва да бъдат изработени от претопени бирени капачки. Чак около 2 фев. съдът най-после ще се събере. Вниманието му ще бъде привлечено от академичен експертен доклад. В него група професори от СУ и НБУ доказват, че провеждането на референдум за приемане на еврото е лоша полуиба. Те се позовават на конкретен исторически казус от Монголската империя. През 1274 г. Кубилай хан потегля с флота се за да завладее Япония. По време на отсъствието му е проведен референдум за премахване на тугрицата и замяната й с евро. Точно тогава става белята - край японските брегови се извива свещен вятър камикадзе и потопява всичките 1170 военни джонки. Конституционният съд ще заключи, че провеждането на референдум може да доведе до опасни събитие и затова НС съвсем закономерно го е отменил. "Бракът е основната причина за развод" - това ще финалното изречение на съдиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    14 Юли 2023 23:03ч.

    Референдумът на копейките е абсолютно противоконституционен и КС ще им бие шута. Тия келеши искат рублата да ни стане валута, ама ДГД!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поема за бандеровщината

    14 Юли 2023 23:25ч.

    Ето това е моята "бандеровка" - огън жена и евроатлантически пламък заедно! Ляга и става с молитвата за "един свят основан на правила"! Това е една тигрица, която незнайно защо чак пък толкова е заобичала хомосексуалния Чайковски - вероятно ценностите вече се разпространяват на подсъзнателно ниво! Бандеровке, я погледни в гащите! Да не се окаже, че си претъряла онази преформатираща операция и аз напразно се надам! Ех, бандеровке, псуваш като каруцар, ама си страстна като Лукцеция Борджия. Ползваш език на омразата, което безкрайно ме разочарова и по тази причина, въпреки огромния ми мерак, аз избирам Маша Захарова, поне да знам, че съм с истинска, красива и възпитана жена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На нас Българите

    14 Юли 2023 23:09ч.

    Не ни трябват европедераски хартиики ,миришещи на розово либерална фашистка пучина .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На вас цървулите

    15 Юли 2023 2:43ч.

    ходещи по квартири на бетономорието нищо не ви трябва, освободени сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти какъв си бе, екскремент българянски?

    15 Юли 2023 13:28ч.

    Ей, това западната екскрементура много взехте да си позволявате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    15 Юли 2023 0:16ч.

    Не бе, колега. На теб ти трябват хартийки, които се обезценяват три пъти на ден. Спомняш ли си Виденовата зима? Ти кава мислиш, че е идеята ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитанче,

    15 Юли 2023 0:56ч.

    Отчитам, че ти е невъзможно да проумееш мисленето на хората, които предпочитат 142 годишния български лев ПРЕД изкуствената валута "ойро". Това е като да разбереш за какво говори Н. Михалков тук: https://www.youtube.com/watch?v=FUUSB4Zv-Cg . Роденият да пълзи не може да лети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    15 Юли 2023 1:52ч.

    Очевидно си проуснал , че гордият български лев е приключил съществуването си някъде около 1939 година. А от 1997 е просто хартийка, която се разменя при фиксиран курс срещу марка/евро. И слава богу. Иначе ще се чудиш какво стана със сестяванията ти, като през 1997. А иначе идеята е доста прозрачна Отмяна на борда и обезценяване десетина пъти. И да, виденова зима 2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голконда Каракалпакова

    15 Юли 2023 1:24ч.

    Фактът, че госпожа Росица Велкова няма представа какво точно подлага на гласуване, я доближава изключително много до почетния статут на ПВП-проста видинска едикаквоси. Но, за да се издигне от зам.-председател до председател на върховния законодателен орган, трябват още много усилия и старание, все пак народът още помни светлият пример на легендарната си кърджалийска посестрима-ПКП. Няма лошо, ако не е велкова ще е някоя друга, все пак в страната не се усеща дефицит на прости п@тки, и те са разпределени сравнително равномерно по всички области и общини. Фактът, че народните представители нямат и най-малка представа какво са гласували, показва, че те никого всъщност не представляват, а са там само и единствено за да ударят кьоравото. Ерго, повече от скромните 15% доверие към НС от проучването на Калъп Интернешънъл са им гласувани от представителна извадка лумпени и хухавелници, също равномерно разпределени из страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поправка

    15 Юли 2023 14:21ч.

    Г-жа Росица Кирова. Извинения на Росица Велкова, която и да е тя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самата снимка говори много

    15 Юли 2023 3:10ч.

    Всички рамо до рамо, сплотени пред битките, които предстоят. Начело е самият председател, като се очаква от един истински лидер. Погледът му е вперен някъде в бъдещето. Фотографът е снимал отдолу нагоре. Така е постигнато и усещането за извисяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българска трагедия

    15 Юли 2023 3:21ч.

    Малка корекция, не Росица Велкова, а Росица Кирова от Видин, която въпреки бизнесотношенията си с издирвани на международно ниво наркобосове, Тиквата я приюти и даже я постави на председателско място в НС/?!/. Такива профани в НС до сега не е имало и с всяко издание нещата стават все по-трагични и плачевни, но заплатите им на пук прогресивно растат и се оформят като някаква висша каста....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    15 Юли 2023 3:23ч.

    Много думи, много нещо. А каквоще правите с признатите 470 000 подписа? Или те нищо не значат за вас? Четете историята Бацета и Кирета. Да не се изненадате пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Борел

    15 Юли 2023 4:41ч.

    Дано вече не са купили и конституционните съдии, иначе казусът е от лесен, по-лесен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • окупирани сме за векове

    15 Юли 2023 9:40ч.

    ОТ мрачната хегемония на ПЕНТАГОНА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    15 Юли 2023 11:08ч.

    Аз съм един от многото отвратени от прегръдката на киретата и боковците. Загърбили всичките си различия, те дружески се прегърнаха в една коалиция, и присъединиха към тях и ДПС. Излиза, че протестите бяха не да се изчегърта ГЕРБ, а да коронясат Боко и компания. Толкова е отвратително да наблюдаваме как пазят имунитетите си, сякаш остана някой да не знае колко престъпления са извършили и едните, и другите. Единствената надежда е Възраждане. Но престъпниците обединено и в един глас грачат зловещо срещу пробългарската партия. Обвиняват нея и лидера й в каквото се сетят, даже са готови да я забранят. Наистина остана последното препятствие - Конституционния съд и ако съдиите там не са се продали, както е в традициите на родните съдии, ще очакваме провеждане на референдум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи