Въздушна тревога в Тел Авив, Алена Бербок и делегацията ѝ се скриха в бомбоубежище

Въздушна тревога в Тел Авив, Алена Бербок и делегацията ѝ се скриха в бомбоубежище

Ракети, изстреляни по Тел Авив, задействаха израелската система противоракетна отбрана "Железен купол" и принудиха мнозина в крайбрежния мегаполис да се скрият в бомбоубежищата, предаде ДПА.

Сред тях бяха германският външен министър Аналена Бербок и водената от нея делегация. Бербок е един от няколкото водещи световни политици, които посетиха Израел в знак на солидарност.

Тя се скрила в бомбоубежището заедно с роднините на германски граждани, които бяха отвлечени при нападенията на "Хамас" в края на миналата седмица, казаха източници от делегацията ѝ.

Петнайсет минути по-късно тревогата била отменена, добавя БТА.

Ракета порази жилищен район в центъра на град Реховот, намиращ се близо до Тел Авив, съобщиха израелски медии.

Шрапнел от ракета рани жена, която е откарана в болница, заяви спасителната служба "Маген Давид Адом".

В края на миналата седмица палестинското движение "Хамас", което управлява Газа, предприе голяма атака срещу Израел, която на свой ред предизвика масирани израелски удари по гъстонаселения анклав.

 Блинкен от Катар: Израел да вземе всички възможни предпазни мерки, за да избегне цивилни жертви в Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен говори на съвместна пресконференция в Доха с премиера и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, предаде Франс прес.

Катарската столица е поредната спирка от близкоизточната обиколка на държавния секретар на САЩ, който по-рано днес се срещна в Йордания с крал Абдула Втори и след това с палестинския президент Махмуд Абас, добавя БТА.

"Призовахме израелците да вземат всички възможни предпазни мерки, за да не причинят зло на цивилни", подчерта Блинкен на фона на въздушните удари, които Израел нанася в ивицата Газа в отговор на предприетото от палестинското ислямистко движение "Хамас" нападение срещу него в събота.

Държавният секретар на САЩ каза, че е обсъдил още с премиера на Катар как да не бъде позволено на държави или недържавни фактори да разширят конфликта, предаде Ройтерс. Съединените щати работят интензивно за осигуряване освобождаването на заложниците, взети от бойци на "Хамас" в Израел и отведени в ивицата Газа, допълни той.

Катарският премиер заяви, че страната му се стреми да отвори хуманитарен коридор за доставки на хуманитарна помощ в палестинската територия, и призова партньорите, най-вече Съединените щати, да предпазят цивилните.

Катар е ангажиран с прилагането на споразумението между САЩ и Иран за размразяване на ирански активи за 6 милиарда долара в замяна на освобождаването на американци, даде да се разбере шейх Ал Тани.

Блинкен се срещна в Аман с палестинския президент Махмуд Абас

Както вече стана ясно, Блинкен се срещна днес с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас в йорданската столица Аман, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Държавният секретар потвърди категоричното осъждане от страна на Вашингтон на отвратителните терористични атаки на "Хамас" срещу Израел. Той също така изложи подробно усилията на САЩ да координират действията си с партньорите, за да предотвратят разширяването на конфликта.

Американският първи дипломат изрази съболезнования към семействата на палестинските цивилни жертви и отново подчерта, че "Хамас" не защитава законното право на палестинския народ на достойнство, свобода, справедливост и самоопределение, добавя БТА.

Блинкън благодари на Абас и неговия екип за работата им за по-нататъшно успокояване на ситуацията в полза на палестинците, израелците и десетките хиляди американци, които също наричат Западния бряг свой дом.

Той потвърди и ангажимента на Вашингтон за сътрудничество с палестинското ръководство и народ в усилията за обезпечаване на сигурност за всички.

Блънкън и срещата му с йорданския крал в Аман

Преди посещението при президента на Палестинската автономия Махмуд Абас Блинкън се срещна и с йорданския крал Абдула Втори в Аман, предаде Ройтерс.

Израел призова хората, живеещи в северната част на палестинския анклав, да се евакуират.

Това искане от израелска страна, за което ООН заяви, че е невъзможно да бъде изпълнено "без опустошителни хуманитарни последици", бе отправено днес - ден след като Блинкън посети Израел и обсъди конфликта с премиера Бенямин Нетаняху.

Американският президент Джо Байдън изпрати държавния секретар в Близкия изток, който преживява едно от най-големите изостряния на напрежението от години, след като бойци на палестинското движение "Хамас" атакуваха израелскит градове и убиха 1200 израелци.

Блинкен разшири обиколката си в Израел и Йордания със спирки във всички страни от Залива плюс Египет, което я прави най-голямото негово дипломатическо турне в Близкия изток, откакто встъпи в длъжност през януари 2021 г.

"При всеки един от тези контакти ще продължим да настояваме пред тези страни да съдействат да се избегне разрастване на конфликта и да използват влиянието си върху "Хамас" за незабавно и безусловно освобождаване на заложниците", каза по-рано Блинкън на пресконференция в Тел Авив.

"Ще обсъдим и начини как бихме могли да претворим в реалност нашето виждане за изграждането на по-мирен, сигурен, благоденстващ и интегриран регион. Това е правилният избор (за развитието на региона), а действията на "Хамас" в събота донякъде послужиха и като още едно категорично потвърждение на този факт."

Според Вашингтон при нападенията на "Хамас" в Газа са убити най-малко 25 американци, като има и граждани на САЩ, за които се предполага, че са сред десетките заложници, отведени в Газа. Заместник-специалният американски пратеник по заложническите въпроси Стив Гилън пристигна в Израел заедно с Блинкен и ще остане там, за да подпомогне усилията за освобождаването им, посочи държавният секретар.

Вчера Газа още повече се приближи към хуманитарната катастрофа, след като броят на жертвите нарасна, а поради наложената от Израел блокада на анклава се усеща и недостиг на жизненоважни доставки. Еврейската държава заяви, че няма да има хуманитарни паузи в бойните действия, докато не бъдат освободени всички заложници.

Възможно военно нахлуване в ивицата Газа, където живеят около 2,3 милиона души и която в момента на практика е под израелска обсада, е свързано със сериозни рискове, при положение че "Хамас" държи десетки заложници, похитени при нападението, отбелязва Ройтерс.

 

Коментари

  • thenewone

    13 Окт 2023 20:37ч.

    Пунтовете на Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    14 Окт 2023 19:57ч.

    АнаЛена ще е добре приета в Газа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блинкен да не се прави на миротворец,

    13 Окт 2023 20:46ч.

    защото си знае вината - той е сред виновниците и за тази война, той е в сегашната американска администрация защитникът на проекта за "Нова Хазария" - оказва се че този проект, който на пръв поглед изглеждаше доста конспирологичен, се обсъжда официално в политически и дори университетски кръгове в САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    13 Окт 2023 21:01ч.

    бебока е напълнил гащите ... С такива, врагове не ни трябват!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахой

    14 Окт 2023 8:43ч.

    Дааа,Анална със сигурност ги е напълнила!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    13 Окт 2023 21:05ч.

    Ужасът започва...няма да се изненадам ако мигрантите на територията на европата почнат да буйстват по темата...Да се оправят розовобузестите...нас не ни дреме..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Окт 2023 21:06ч.

    Това си струва да се види - какво пише с Голеееми букви над снимката и с мъъънички буковки под нея! Жми сюда: https://politikus.info/events/156376-britanskaya-tayms-kak-zolotoy-standart-zhurnalistiki.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отговори

    13 Окт 2023 21:24ч.

    Изтече видео, показващо сваляне на израелски изтребител Ф-16 над ивицата Газа. Предполага се, че е ударен с американски ПЗРК, контрабандно внесен от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хамас няма как да защитават нещо, което липсва

    13 Окт 2023 21:27ч.

    "Американският първи дипломат изрази съболезнования към семействата на палестинските цивилни жертви и отново подчерта, че "Хамас" не защитава законното право на палестинския народ на достойнство, свобода, справедливост и самоопределение"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, Байдръндрън прат ени шес милярда

    13 Окт 2023 21:37ч.

    ирански мангизи у Катър ут Южна Куреа дет Тръмпи ги беши турил у фризер. Штяъ с тяф да платат за шес миркански зъложника. За шес милярда Катър ша купи бая теруризам не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????(бивш Гост)

    13 Окт 2023 22:31ч.

    Телеведущий Владимир Соловьев отреагировал на критику в адрес президента РФ Владимира Путина, прозвучавшую на фоне атаки ХАМАС на Израиль. На высказывания обратил внимание канал Ксении Собчак "Кровавая барыня". В публикации говорится, что Соловьев "напал на председателя Федерации еврейских общин Боруха Горина, который удивился тому, что Путин не выразил соболезнований народу Израиля". "А вы осудили те 2000 израильских инструкторов, которые воевали на стороне бандеровцев?" - заявил Соловьев. Он призвал Горина обратить внимание на то, "как их ("украинских националистов". - МК) идеология восторжествовала на вашей родине". Также Соловьев задался вопросом, осуждает ли Израиль "те их несколько тысяч инструкторов, которые поехали убивать русских". Канал, помимо прочего, напомнил, что Соловьев по национальности является евреем. Сам он ранее также неоднократно на это указывал. В частности, в 2021 году Соловьев говорил, что воплощает "все то, что (Алексей) Навальный ненавидит на генетическом уровне - я еврей и я антифашист". В эфире своей авторской программы вечером 8 октября, спустя полтора дня после атаки боевиков ХАМАС в Израиле, Соловьев заявил, что он "еврей, но не израильтянин". https://www.mk.ru/politics/2023/10/12/solovev-obyasnil-pochemu-putin-ne-vyrazil-soboleznovaniya-izrailyu.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандера и Жукевич са евреи служили на Хитлер

    13 Окт 2023 23:00ч.

    Владимир Соловьев е изключително високо ниво , ерудиция,ум,познания,култура,професионализъм и т.н. ! Да ,той е евреин и е антифашист ! Има и такива люде. Слава Богу !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи