Във ведомствените бази са се преместили 22 137 украинци. Около 20 хиляди са по хотели

Във ведомствените бази са се преместили 22 137 украинци. Около 20 хиляди са по хотели

Мариана Тошева Снимка: Държавната агенция за бежанците

Пренастаняването на украински бежанци от хотелите на морето към вътрешността на страната продължава. До до 3 юни в определените бази са преместени 22 137 украинци. Данните за регистрации трябва да се подават към системата на Министерството на туризма и пълната картина се очаква до понеделник. Това съобщи пред "Радио София" председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

В хотелските бази са били настанени 62 хиляди души, бягащи от войната. Около една трета от тях са останали, другите – около 40 хиляди, трябваше да бъдат преразпределени, но всяка ведомствена база е с различен капацитет и това затрудняваше дейността при оформяне на групите, обясни Тошева.

По думите ѝ, не може да се смята за грешка първоначалното настаняване в хотелските бази, защото имаше условия и никой не е очаквал, че военният конфликт ще продължи и ще наложи по-дълъг престой. Много трудно беше да се отворят буферни зони за хиляди, колкото беше потокът в първите дни.

Проведена е анкета, която е трябвало да даде представа кои и колко се нуждаят от близо лечебно или детско заведение. От МОН има уверения, ако се наложи, в бъдеще могат да се ползват училищни автобуси и за украински деца.

При него все още са настанени бежанци, но при новите условия в сумата, заплащана от държавата, не влиза изхранването.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • баба мара

    04 Юни 2022 9:20ч.

    3 месеца на море в хотел 3 месеца на паничище на чист планински въздух с къси панталонки и кученца с каишки българия дава ли си сметка в какъв сценарии е вкарана и никои не се усети че има нещо нередно в зап украина няма бомби защо са тука на морето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "никой не е очаквал, че военният конфликт ще продължи"

    04 Юни 2022 9:46ч.

    Тя и Втората Световна война не е продължила много - има, няма 4-ри години! Кой да предположи, че цялата работа ще трае повече от две промоции в мол-а?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия "бежанци" по хотелите са от Луцк, Лвiв и Киiв, където военни действия няма

    04 Юни 2022 9:48ч.

    и за наша сметка си карат безплатна многомесечна лятна почивка на море, организирана от частна укрофирма. Най-много да са си платили по някоя гривна за осигурения - ежедневен! - автобусен превоз. Само горната госпожа от фотоса явно не е информирана по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    04 Юни 2022 10:07ч.

    А къде ще отдъхват хората, чиито ведомствени почивни бази са заети от украинките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да отдъхват

    04 Юни 2022 15:19ч.

    Така ще покажат съпричастност към "горките" украинци. Щат не щат, никой не ги пита. Поставени са пред свършен факт от продажното ръководство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи