Във Франция и Германия бяха потвърдени случаи на маймунска шарка. 21 са заразените в Испания

Във Франция и Германия бяха потвърдени случаи на маймунска шарка. 21 са заразените в Испания

Във Франция е бил засечен първи случай на болен от маймунска шарка, предаде ДПА. Мъж на 29 години в района на Париж се е заразил с вируса, без да е пътувал до страна, където той циркулира, съобщиха местните власти. Заразеният няма сериозни симптоми и се е изолирал у дома си. Смята се, че ваксините срещу дребна шарка ефективно предпазват и срещу маймунската шарка. Това е първият път, когато болестта изглежда се разпространява сред хора, които не се пътували до Африка. Повечето от случаите са при мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, съобщава БТА.​​​

В Германия също беше засечен първи случай на зараза, предаде ТАСС, позовавайки се на Института по микробиология на германските въоръжени сили. По информация от института вирусът е бил открит вчера при пациент, при когото са били забелязани характерните за болестта кожни изменения.

Регионалните власти в Мадрид съобщиха за 14 потвърдени случая на маймунска шарка днес, с което общият брой на случаите в Испания става 21, предаде Ройтерс. В страната има още 20 случая, за които се подозира, че са на това заболяване - 19 от тях са в централния регион на страната около Мадрид, а един е на Канарските острови, съобщиха здравните власти.

Няколко случая са били засечени и във Великобритания, където властите предлагат на здравните работници и други хора, за които се смята, че може да са били изложени на заразата, да се ваксинират с ваксина срещу дребна шарка. Били са засечени и няколко случая в Португалия. Вчера постъпиха съобщения за открити единични случаи на заразата в Италия и Швеция.

Властите в канадския град Монреал съобщиха за 17 случая на предполагаема зараза с маймунска шарка. Здравните власти в американския щат Масачузетс вчера съобщиха за случай на заразата, като става дума за мъж, който наскоро се е завърнал в САЩ от Канада. За случай на човек, заразен с маймунска шарка, съобщиха и властите в австралийския щат Нов Южен Уелс.

Маймунската шарка е вирус, предаващ се сред диви животни като гризачи и примати, който понякога инфектира и хора, обяснява Асошиейтед прес. Повечето случаи на заразени хора са в Централна и Западна Африка, където болестта е ендемична. За първи път тя е описана от науката през 1958 г., когато са открити две огнища на "подобна на шарката" болест при лабораторни маймуни - оттам идва и името на болестта. Първият известен случай на заразен човек е от 1970 г.  и това е 9-годишно момче в отдалечена част на Конго.

Маймунската шарка е от същото семейство вируси като дребната шарка, но причинява по-леки симптоми. При повечето пациенти тя протича само с треска, болки в тялото, втрисане и умора. При хора с по-тежки симптоми може да се появят обриви по лицето и ръцете, които могат да се разпространят и до други части на тялото. Инкубационният период на заболяването е от пет дни до три седмици. Повечето заболели се възстановяват в рамките на около две до четири седмици, без да става необходимо да бъдат хоспитализирани. Маймунската шарка може да доведе до фатален изход в до един на всеки десет случая и се смята, че тя се прекарва по-тежко от децата. Смята се, че ваксините срещу дребна шарка ефективно предпазват и срещу маймунската шарка. Това е първият път, когато болестта изглежда се разпространява сред хора, които не се пътували до Африка. Повечето от случаите са при мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

 • Повечето от случаите са при мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, съобщава БТА.​​​

  20 Май 2022 16:40ч.

  Хахахахахахаха... Природата се самопочиства?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор Ох Боли

  20 Май 2022 16:44ч.

  Тва са срамни въшки и ходи само по маймуни и джендъри. Не се притеснявайте, в България този бизнес няма как да потръгне, защото тук не приехме 'стамбулската конфекция. Иначе на запад яко ше ги ваксинират пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  20 Май 2022 16:54ч.

  От чия ли братска лаборатория, се появи и тая синергия ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  20 Май 2022 17:17ч.

  Щом ходи по приматите значи Израждане трябва да се тръшнат всички!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Май 2022 18:09ч.

  някои контролира ли лабораториите в украина каква работа вършат има ли изобщо някакъв контрол след спина идва ново поколение неизвестни болести

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  20 Май 2022 18:41ч.

  Следете отговори по ред въпроси: 1. Имало ли е намеса в днк на вируса; 2. Програми на тайни биолаб имат ли макар косвено връзка с този вид, семейство; 3.Какъв вид е ваксината, пак ли ще има рнк + спец. добавки; 4.Кой я произвежда? 5. Ще започне ли псих.обработка тип: кой се не боцка е червен и проЗ!; 6.Дребни хитрости и маркетинг фатки с тестове, предпазни с-ва, хапчета и спринцовки?!? Още

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скоро и в БЮРМ

  20 Май 2022 20:54ч.

  Никой няма да забележи, защото всички македонци са (не)човекоподобни маймуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи