Вътев: Правим анализ на цените на млечни продукти по обратен ред - от рафта към полето

Вътев: Правим анализ на цените на млечни продукти по обратен ред - от рафта към полето

Следвайте "Гласове" в Телеграм

“Правим анализ на агрохранителната верига по обратна проследимост - от рафта към полето. Тя ще премине през производителите, преработвателите, животновъдите и дори производителите на фураж. Трябва да е ясно къде и как се разпределя добавената стойност”, заяви земеделският министър Кирил Вътев на брифинг след проведеното заседание на Консултативния съвет по млякото.

Министърът смята, че така ще стане ясно кой е виновен за високите цени в магазина. НАП и БАБХ правят проверки по веригите, като продуктите внос от чужбина също ще бъдат проверявани, добави той.

Поканени за участие бяха всички заинтересовани браншови организации по цялата продуктова верига на млякото. Участие взе и зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев.

Преди два дни се проведе първият Консултативен съвет по поземлените отношения, където Вътев посочи, че ще се търсят решения за дългосрочно и устойчиво ползване на земите, а следващата седмица ще се проведе съвет по месото.

Вътев определи преминалата среща като бурна. 

“Още е трудно да се възприеме новия подход, че работим за агрохранителна верига, не работим отделно нито за животновъдството, нито за зърнопроизводството, нито за преработка отделно, а всичко е едно цяло, за да има повече български продукти на нашата трапеза. Има много оплаквания от страна на животновъди и преработватели, и това е нормално, но се надявам с времето и следващите срещи, повече хора да разберат, че сме едно неразделимо цяло от една агрохранителна верига“, заяви министърът. 

Зам.-министърът Йоцев подчерта, че на следващото заседание ще бъде даден отговор какво всъщност се случва по веригата, защото в момента никой не бил доволен от случващото се. 

“Цената на крайния пазар на дребно не се определя нито от министъра, нито от производителите, а от търговеца. Когато има кой да плаща, той я държи”, смята Вътев и заяви, че нямаме достатъчно конкуренция, защото пазарът у нас вече се доминира от определен тип търговски обекти на дребно.

“Когато конкуренцията там предполага понижаване на цената, тя ще бъде намалена”, категорично посочи той. 

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • Анализирайте.

    10 Авг 2023 23:03ч.

    Ако трябва още 30 години нанализирайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sus domesticus

    10 Авг 2023 23:11ч.

    Ще бъдат част от една друга хранителна верига скоро май....Да дава Господ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PARAGRAF22

    10 Авг 2023 23:36ч.

    "Вътев: Правим анализ на цените на млечни продукти по обратен ред - от рафта към полето" О полето - към вимето на жена ти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    11 Авг 2023 0:04ч.

    Този ми се струва най-свестния от всичкия Министерски съвет. Човекът май знае за какво става дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    11 Авг 2023 3:05ч.

    С други думи казано министърът Ви обясни, "че ще Ви купи колело, но друг път"! Навремето скачахте по площадите и искахте капитализъм и ето желанието Ви се сбъдна! Ето това е капитализма! При него цените не се определят от министъра нито от президента, а от търговците. В случая търговците са едни големи монополни вериги дошли в бедна България от Запад ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ. Разберете го най-сетне! Капитализма е система, която гони МАКСИМАЛНА ПЕЧАЛБА, а не все по-пълно задоволяване на потребностите на народа! Така, че драги ми сънародници се сърдете на себе си! Просто ви подлъгаха 1990 г да скачате срещу себе си! Честито на печелившите-реститути, едри собственици и търговци. За съжаление всички не можем да бъдем такива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи