Вътев: МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

Вътев: МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерството на земеделието и храните и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество. За това се договориха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и директорът на Бюрото за международно сътрудничество в института Филип Аме по време на среща на изложението по животновъдство в Клермон-Феран, съобщиха от земеделското министерство.

Целта на меморандума е да се улесни обмяната на опит в сферата на селекцията и репродукцията в животновъдния сектор и да бъдат представени пред производителите нови възможности за иновации, за да се подобри пазарното им присъствие и да се увеличи произведената продукция.

Министър Вътев отправи покана френски експерти да посетят България с цел анализ на производството и пазара, за да се очертаят възможности за увеличаване на доходите на българските животновъди. Той подчерта колко е важно в страната да бъде изградена голяма модерна кланица и да се въведе система за класифициране, базирана на качеството, която да замени сегашната практика в месодайното животновъдство да се заплаща за килограм живо тегло. Паралелно трябва да структурираме цялата система за селекция и репродукция, заяви министърът на земеделието и храните.

Той представи уникалните качества на българските автохтонни породи и тяхната устойчивост, но подчерта, че трябва да се развива тяхната продуктивност.

От своя страна Филип Аме коментира колко е важно да се подобри икономическата ефективност на сектора, за да може той да прави инвестиции, и междувременно да разчита на съвети от опитни експерти.

„Ние предоставяме експертиза и има кадри в института, които са отдадени на каузата да помагат на животновъдите“, заяви той.

По време на изложението министър Вътев получи плакет от Interlim Genetique Service, обединение на 15-те френски развъдни организации на породата Лимузин за това, че е направил първото стадо от животни от породата Лимузин в България.

В рамките на визитата министър Вътев посети млечна говедовъдна ферма в региона на Клермон-Феран.

Източник: mzh.government.bg

 

 

 

Коментари

  • БЕЗУМЦИ, ПОДПИШЕТЕ МЕМОРАНДУМ СЪС СТ.Н.С. ЙОРДАН МАЛДЖАНСКИ

    05 Окт 2023 19:47ч.

    Имате ги все още хората, които са правили и могат да направшт отново животновъдството ни водещо. Но чужденците винаги ви изглеждат по-добри. Безумни комплексари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Окт 2023 19:49ч.

    Иновации... да отглеждаме крави с дупка в стомаха ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Окт 2023 19:51ч.

    Гледайте за какви иновации иде реч https://www.facebook.com/watch/?v=772134664234525

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ехей

    06 Окт 2023 0:58ч.

    Какви измишльотини. Бил е на изложение, да предложи роби. И още нещо, което да подарим, за едно браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Позитивен репортаж

    06 Окт 2023 8:21ч.

    Рядко изключение на фона на потока от гнъсни новини. И все пак възниква въпроса. Защо България се докара до това положение, да търси съвети и научна помощ в сектор, в който имахме всичко ? Кога ще се потърси сметка на седерастията, загробила селското стопанство ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • max772

    06 Окт 2023 11:14ч.

    Нов фармацевтичен продукт: уникално лекарство, което е в пъти по-добро от Виагра и е напълно безопасно за всяка възраст. С него ще имате силна и продължителна ерекция, и тестостеронът ще се повиши, което ще доведе до растеж на косата и загуба на тегло. Съветвам всички да опитат, прочетете сами:------ https://301.link/bioko

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    06 Окт 2023 12:04ч.

    Като гледам на заден фон, какво генно модифицирано говедо има ... Ясно е защо този далавераджия е подписал с института във Франция - сякаш ние нямаме институти и специалисти! Ще има да им сърбаме попарата на тия тепърва!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи