Василев: Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите

Василев: Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бюджетът е разчетен при нива на събираемост, които са същите като тази година и малко по-малко от миналогодишните, които бяха събрани, така че от тази гледна точка нямаме проблеми с приходната част. Въпросът е коя част от БВП се събира като данъци. Предвидени са 37,5%, колкото и тази година. Миналата година успяхме да съберем над 38% данъци като процент от БВП, така че там нямаме проблем. Това заяви министърът на финансите Асен Василев.

„Проблемите, според мен, и това, което виждам, са, че се показва вече за трета година, че България може да има 3% дефицит, може да има истинска социална политика – виждате заложеното увеличение на доходите, над 11%, може да има рекордни инвестиции – 12 млрд. заложени като инвестиции, и всичко това да се върже с данъчната политика без да се вдигнат ставките на данъците", каза Василев.

Финансовият министър добави, че тази година ще завършим, както и миналата година, на дефицита, който е заложен в бюджета – 3% на начислена основа. „За догодина пак сме прогнозирали 2,9% на начислена основа", допълни той.

„Повечето критики, които идват, са базирани на философията на „постната пица". Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите на гражданите. Виждате, че задържаме данъчната политика. И работим за инвестиции в държавата", допълни финансовият министър.

Мисля, че българският народ имаше достатъчно постна пица в годините, каза финансовият министър, който е категоричен, че е време да правим модерна икономика, вдигане на доходите за гражданите.

„Виждате, че задържаме данъчната политика, така че не се променят данъчните ставки и другото, което правим, е да има инвестиции в държавата, защото политиката, която провеждаме от 2021 г. досега е, че няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски", отбеляза Василев и допълни, че трябва да се вдигне цената на труда, да станат по-високи заплатите, а в същото време да се инвестира в нови машини, в пътища, в железници, така че държавата да може да дръпне напред.

„Политиката, която провеждаме от 2021 година досега, е, че няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски. Трябва да се вдигне цената на труда, трябва да станат по-високи заплатите. В същото време да инвестираме в нови машини, в пътища, в железници, така че държавата да може да дръпне напред и да се вдигне производителността на труда", каза Василев.

Той каза, че няма да се вдига данък „Сгради". И че общините се дава възможност сами да определят данъчната си основа и ставка.

„Според текста на Сдружението на общините всяка община има да използва статистиката, за да определи за всеки район, а не само за цялата община, ставките", каза Асен Василев.

„Всяка община ще си го преценява, ще си има нейното решение в нейния общински съвет. Нито една стотинка от тези данъци не идва в държавата. Нито път МФ или държавата могат да накарат някой да вдигне каквото и да е данъци. Това предложение, което идва от самите общини. Ние сме технически вносители на това предложение в парламента, защото общините нямат директна парламентарна инициатива. Но това е предложение, което идва от самото Сдружение на общините. Аз съм учуден, че ГЕРБ го атакува, тъй като ръководството на Сдружение на общините са основно хора от ПП ГЕРБ и това е тяхно предложение, което ние само вкарваме в парламента", каза Василев.

Източници: dariknews.bg, "24 часа"

 

 

Коментари

  • Василев: Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите

    14 Ное 2023 19:33ч.

    Както беше казала Вера Мутафчиева: Кой, бе, тия ли????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    14 Ное 2023 22:59ч.

    Правилно Асенчо, закривай Нефтохима и АЕЦА да се оправим най после ! И ток и бензин и газ на пазара колкото щеш. Да не забравиш и ТЕЦовете ,тая отживелица. Вдигай данъците да сме като европейците. Промяна трябва ,истинска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без вино замъглен от Ф-ки и БТР-и

    14 Ное 2023 19:37ч.

    Да оглавси с къв нац.дълг и бюдж.дефицит замисля пропагандата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    14 Ное 2023 19:53ч.

    Дрън-дрън , че пляс. Августовският му бюджет вече е издънен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василев:

    14 Ное 2023 19:58ч.

    Време е да харчим на поразия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време е!

    14 Ное 2023 20:10ч.

    На борба за по-високи постижения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    14 Ное 2023 20:22ч.

    Асене какво разбираш под модерна икономика?! Продукти с висока добавена стойност ли?! Зелена икономика ли?! Биокономика ли?! Кръгова икономика ли?! Щото Николай Василев заяви, че ще удвоиш външния ни дълг. https://epicenter.bg/article/Nikolay-Vasilev--Ako-sglobkata-izdarzhi-tsyal-mandat--dalgat-shte-mine-70-mlrd--Chestito-/332446/2/0. Доста обтекаемо е,....хм "Модерна икономика"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    14 Ное 2023 20:36ч.

    Този е психопат-извратеняк!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    15 Ное 2023 1:58ч.

    Не е само това. Още по лошо е! Ето какво казва датския му съдружник за него. https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/10038499

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    14 Ное 2023 21:34ч.

    Е те тоя пенд2л ще фалира държавата...след него ще е страшно...честито на жълтопаветната сган... Оформя се България на две скорости. Едните "българи" ги е срам, че са българи и получават пари 3к-20к от чужди компании. Другите са българи работещи за България и български фирми и институции...това е конфликта...обязден од ДС , Посолството... Или ние тях или те нас....това е дилемата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ботев

    14 Ное 2023 21:34ч.

    По лесно ще ти е да намалиш цените, примерно на електроенергията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • AGENDA 2030

    14 Ное 2023 21:38ч.

    Трябва да се намали населението, не цените.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, бръчет ма ти си гинялен бе Ъсеншу!

    14 Ное 2023 21:46ч.

    Тос пухчу е чел тлъстити томуви мудернъ мунинитарнъ тиориа. Митът на дифцита и пр. умувтвърдениа нъ постмарксатирическата мисал. Какту речи другиа титанин нъ дифцитити Трудо бижетнити дифцити съ самубълънсират!!! Пичатъй и фъргай ут хилкоптира

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изкам да опъ

    14 Ное 2023 21:56ч.

    василев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    14 Ное 2023 22:09ч.

    Чудесно! Давай да правим модерна икономика и да вдигаме доходите, а не задлъжняваме за да храним раздута администрация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    14 Ное 2023 22:09ч.

    П.......с, сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    14 Ное 2023 23:13ч.

    От време разделно на А.Дончев: . "Време е вече хората не само да действат, а да се оглеждат какво са направили. Време е хората да не повтарят по сто пъти едни и същи грешки и като гледат що стaва наоколо им, да се извиняват и срамуват, че са хора, а да видят делата на други хора, живели преди тях, и да се гордеят, че са човеци!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фани Попова-Мутафова

    14 Ное 2023 23:16ч.

    На кого??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асан "Deep Throat" :

    15 Ное 2023 3:22ч.

    Кой ми скъсА чорапогащите ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денков е гнида

    15 Ное 2023 7:33ч.

    Каква високотехнологична икономика ще правиш, педераст недоклатен, като образованието по математика е трагедия, а физиката, химията и биологията практически са изхвърлени от българското средно образУвание? Особено физиката, а тя е фундамента, върху който стъпват всички високи технологии... Кокорчо когато и да го утрепем все ще е късно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Модерна ще прави, не високотехнологична.

    15 Ное 2023 7:49ч.

    Тоест, модерни дрехи на ишлеме от шивашката индустрия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • някой заговори ли за "производителност на труда"

    15 Ное 2023 10:27ч.

    бъдете сигурни, че халхабер си няма от управление на държава и развитие на национална икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи