Василев: Ще бъде огромна грешка да спре техническата подготовка за еврото

Василев: Ще бъде огромна грешка да спре техническата подготовка за еврото

Снимка: БТА, архив

„Според мен ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото, докато чакаме да излезе анализ или докато парламентът проведе обществен дебат”. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на заседанието на ресорната комисия към Народното събрание, съобщава Нова телевизия.

„Причината е проста – това, което поне към Министерство на финансите идва и от страна на БНБ, и от страна на всички банкови институции, както и от страна на институциите в държавната администрация, е, че на тях им трябва време за подготовка. Тази подготовка и как тя да се случва е описана в оперативния план. Ако ние след 6 месеца решим, че искаме да приемем еврото на 1 януари 2024 г., но не сме стартирали оперативните дейности, просто няма да имаме възможност да го приемем", каза Асен Василев.

Депутати от Бюджетната комисия, съвместно с Комисията по въпросите на Европейския съюз, заседават по проект на решение във връзка с прилагането на Националния план за въвеждане на еврото в България, внесен от Любомир Каримански от „Има такъв народ” и група народни представители. Асен Василев предложи да се отхвърли този проект на решение, да продължи работата по оперативния план. „Ако НС иска да вземе решение, с което да изиска допълнителни анализи, дискусии и т.н., нека да вземе такова решение, ние сме готови да го подпомогнем по всички възможни начини, за да се случат тези анализи. Така или иначе ние ще идваме в НС поне стотина пъти за промяна на закони, свързани с изпълнението на работата по приемане на еврото, и спирането на техническата работа”, допълни вицепремиерът.

Пред депутатите той посочи, че стратегическите приоритети на България и това, че приемането на еврото е стратегически приоритет, е заявено и прието от НС още в началото на процеса по присъединяване към ЕС. „Той е залегнал в международния договор, който България е подписала като част от това да стане страна членка на ЕС. Там е ясно записано, че България ще приеме евровалутата и се ангажира с това”, каза Василев. Той подчерта още, че началото на процеса и задаването на датата 1 януари 2024 г. не се е случило сега, не се е случило преди една година, а се е случило през 2017 г. и това е направено не само от правителството, а и от парламента.

„За да може да се спази датата, е необходимо да се извършат редица технически дейности. От пренастройване на софтуера на банките, през закупуването на достатъчно хартия за печатане на евро, до промяната на над 100 закона, които трябва да бъдат променени, в това число и законът за БНБ, за да може българската законодателна рамка да отговаря на законодателната рамка на еврозоната. Тоест, между сега и 1 януари 2024 г., когато еврото трябва да бъде прието, парламентът трябва да се произнесе поне стотина пъти за промяната на тези закони и всяко едно непроизнасяне на НС би стопирало процеса”, каза той.

Източник: Нова телевизия

Коментари

  • ВЪХ, УБИ МЪ

    09 Юни 2022 18:08ч.

    Този дали носи слушалка или са му имплантирали ресивър направо в тиквата?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има си водещ рептил

    09 Юни 2022 18:12ч.

    Оня му нарежда в главата какво да глаголи и му вкарва "правилните мисли". Обладаните са хора без собствени души. Дон Хуан на Карлос Кастанеда ги описва много нагледно. Нормалните хора имат около себе си "сияние" - това е собствената им душа. Когато вървят те светят... Този е само тяло, тъмно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    09 Юни 2022 18:09ч.

    ОСТАВКА, безродник !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краставото магаре в селото не го искат,

    09 Юни 2022 18:11ч.

    той пита за поповата къща. Наглец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    09 Юни 2022 18:12ч.

    Аз не искам евро. Защо този човек, който е временно министър на финансите си мисли, българите или голяма част от тях искат еврото? Всъщност, този министър на финансите излезе много не компетентен и некъдърен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не му слагайте повече суратя

    09 Юни 2022 18:13ч.

    портретя, че ще си строша еърчето, а ми е мило... какво не сме видели

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асен е хомо..сапиенс

    09 Юни 2022 18:36ч.

    Нищо не си разбрал Асенеее.. Няма да спираме техн. подготовка, а ще я отложим за далечното бъдеще. Тва е като да ходиш на гей парад. Днес си там, утре те няма.. но дадеш ли дупето - връщане назад няма. Нещо такова е и с Еврозоната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така нагледно и по народно му обяснено...

    09 Юни 2022 20:14ч.

    ...е ясно дори за СОП-джийчета от Храввард, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    09 Юни 2022 18:44ч.

    Я да изчезваш бе НЕКАДЪРНИК.....МУСТАФАТА ДА ВИ ВЗЕМА И ДА СЕ ВЪРНЕТЕ ТАМ ОТ КЪДЕТО ДОЙДОХТЕ,ПРЕДАТЕЛИ !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    09 Юни 2022 18:46ч.

    Всички алчни,продажни ,предатели в ЗАТВОРА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оцъкленото Офте Мофте

    09 Юни 2022 18:50ч.

    Нема да се докопаш до 18те милиарда дето гарантират валутния борд. Забрави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    09 Юни 2022 18:57ч.

    Този е изключително нагъл. Вън от властта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-голямата грешка е, че ти, и Кирчо сте в изпълнителната власт.

    09 Юни 2022 19:49ч.

    Не се и опитвайте да ни "отваряте" към света, отворковци. Вървете си където си намерите по-благоприятни условия за живот и ни оставете да живеем "заблудени" и "нецивилизовани", неприобщени към големия Reset! Занимавайте се с нещо важно и лично ваше!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чи с ко да са занимава Ъсеншу важну и личну?

    09 Юни 2022 21:52ч.

    Нъл еднъж вечи устай ивиститурти да даржат торбата с ени 9 мильОна паунда, па на Киро Перфида алъшвериша на дребну с кукичинцата и проалабалабиотика за пуследну му изкара 90 илядо лева за ина гудина, колкут ина квъртална бакалиа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василев: Ще бъде огромна грешка да спре техническата подготовка за еврото

    09 Юни 2022 20:11ч.

    Защо? Защото ще трябва да се върне бонуса и да се отговаря на килимчето пред сахибите, защо си се провалил ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    09 Юни 2022 20:25ч.

    "огромна грешка да спре техническата подготовка за еврото" - Ако спрем еврото, няма да можем да откраднем милиардите -гаранция, няма да можем да вземем и комисионите от ликвидацията на златния резерв, изобщо ще е трагедия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    09 Юни 2022 20:41ч.

    Лева е последната българска светска институция и искат да го унищожат, в полза на дигитално "Евро" (разбирай купонна система с лимити и квоти- зелени и ЕКОЛОГИЧНИ)! Новите пари-електронни няма да бъдат като старите, в реално време контрол, над всички пари до последната стотинка! Който не слушка и разсъждава, му се изпразва портофела от дистанция...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Огромна грешка

    09 Юни 2022 20:43ч.

    Ще бъде огромна грешка сега да се набутаме в Еврозоната и да поемем солидарна отговорност в условията на световна криза за високата задлъжнялост на нейните членове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разкарайте го тоя

    09 Юни 2022 20:43ч.

    Наглец. Вместо да мисли как да помогне на народа си да не обеднее двойно и да не загуби още един от символите на суверенитета си, той тръгнал да спасява еврото на масоните, че и други доброволци търси, освен себе си. Бог си знае работата спрямо такива нахалници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    09 Юни 2022 20:49ч.

    Макрон трябва да победи... това може да го напишем на сградата на министерският съвет! А бабата на Макрон може да я изтипосат на някоя паста в сладкарницата на Линда! Асен е някаква форма на извънземно или робот, с Кики са като роботите от СтарУорс- 3PO R2D2 обаче повредени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, ку Ъсеншу и Киро Перфида

    09 Юни 2022 21:47ч.

    не скуласат да ваведат евруту вопреки народната воля ил про100 поради некадърнуст, ша тряъ да им са въздигни паметник насрет Софиа. И те ено дубро да напраят на ползу роду и за майка България ей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Суверенният американски долар (the USD)

    09 Юни 2022 22:28ч.

    Даваме ли си сметка, че САЩ са обявили война на Метрополията, иостинска гореща война, защото King George III е отказал да им разреши (били са им колония) да имат тяхна валута (the USD), и е настоявал да продължат да плащат всичко в британски лири, и да плащат лихви за това! А ние си имаме българския ЛЕВ, и зорлем да се откажем от него, за чий?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още история

    09 Юни 2022 22:39ч.

    През 1496 г, (падането ни под турско робство), населението ни е наброявало около 3 милиона души. Същото население е имал и Британският Остров. След ~ 500 години сме посрещнали Освобождението с непроменено население - 3 милиона. Свободната Британска империя е имала вече - 30 000 000 д. ТОВА Е ресултата от системното "обиране на каймака" на обществото ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Англия е един от основателите на ЕС

    09 Юни 2022 22:51ч.

    Преживяха си през цялото това време от началото на ЕС до 31 януари 2020, когато осъществиха т.н. Brexit, БЕЗ ДА СЕ ОТКАЖАТ от английската лира, и сега продължават да си я ползват... Защо ли? Да не би да обичат "огромни грешки", или са по-глупави от нас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    09 Юни 2022 22:55ч.

    За кого ще бъде грешка ?!? За шепа боклуци, които са приватизирали цялата държава или за народа ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българският лев трябва да живее

    10 Юни 2022 2:43ч.

    Еврото е на чужда нам цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    10 Юни 2022 5:25ч.

    Не е нужно еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    10 Юни 2022 7:20ч.

    Ще бъде огромна грешка оставането ви във властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България е готова отново да получава газ от Русия по настоящия договор, но никога няма да подпише нов. Това коментира в парламентарната комисия по бюджет и финанси ресорният министър и вицепремиер Асен Василев.

    10 Юни 2022 7:31ч.

    HOUSTON, June 9 (Reuters) - Freeport LNG, operator of one of the largest U.S. export plants producing liquefied natural gas (LNG), will shut for at least three weeks following an explosion at its Texas Gulf Coast facility, raising the risk of shortages especially in Europe.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи