Василев: Радев се поддава на фалшиви новини, няма да продаваме държавни земи. Депутати: Не е вярно, Василев го предложи

Василев: Радев се поддава на фалшиви новини, няма да продаваме държавни земи. Депутати: Не е вярно, Василев го предложи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, за да закърпи бюджета си

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че не се предвижда продажба на държавна земеделска земя - това било фалшива новина. И обвини президента Румен Радев, който критикува това намерение, но и проектобюджета, че се поддава на фалшиви новини.

"Президентът се е изказал по повод закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на Народното събрание и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президентът се поддава на фалшиви новини. Другото, което президентът е казал е, че може да наложи вето върху закона за държавният бюджет. Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавен бюджет, но за съжаление, не съм учуден от това поведение на президента", бяха точните думи на Асен Василев, който направи изявление в Министерството на финансите.

По-рано днес Десислава Танева, председател на комисията по земеделие и бивш министър на земеделието каза, че в проектобюджета е обсъждано предложение на Асен Василев за продажба на държавни земи: "При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието по много теми, които бяха поставени от различни групи земеделски стопани. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между МФ и МЗХ по повод планиране продажба на Държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило", разкри Танева.

Става ясно, че с идеята си да продаде една четвърт от Държавния поземлен фонд на страната финансовият министър е разгневил не само колегата си - Кирил Вътев, но и част от депутатите. 

Става дума за продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя. Очакваните 340 млн. лв. би следвало да се получат, след като тези земи се търгуват и купувачи биха могли да бъдат хората, които имат поименни компенсационни бонове.

Според Танева планираните 340 млн. лв. приход от близо 700 хил. дка държавни земи срещу поименни компенсационни бонове са прогнозни цифри, а получената сума може да бъде и по-висока.

"Предлагане на земеделска земя вече няма в България, пазарът е труден, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като обеми все още най-много ги има държавата. Интерес би имало огромен и могат да влязат дори и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета", отбеляза Танева.

Финансовият министър Асен Василев подчерта, че 3-процентният бюджетен дефицит е съвсем постижим. И припомни, че "служебният кабинет на Радев" е оставил държавата без бюджет миналата година.

Като кихнеше Германия, България хващаше много тежка настинка. Сега не е така, каза още Василев, коментирайки състоянието на българската икономика.

Източници: epicenter.bg, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • forsvaret

    27 Ное 2023 18:43ч.

    Партия ПП- психопат и педераст!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    27 Ное 2023 18:48ч.

    чудя се, дали множествено число няма да тича повече... тия лъжат без да им мигне окото. такава наглост рядко се среща. а ние сме видели много на територията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    27 Ное 2023 19:02ч.

    Този само на снимка да го видиш и веднага ти става ясно, че е изпечен лъжец. Чудя се само кой гласува за тях? Аз нямам нито един познат, който да си е признал, че е гласувал за ОПГ герб, или за ОПГ пп-дб... освен, ако не ги е срам да си признаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този само на снимка да го видиш

    27 Ное 2023 19:33ч.

    и един шамар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    27 Ное 2023 21:16ч.

    Един ще е малко! Справедливата присъда, ще е да работи физически труд доживотно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Ное 2023 19:06ч.

    Че то има ли някой да му вярва на тоя? … той и кирчо са оратени да унищожат държавата, за да бъде изкуоена от корпорациите като усрайна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Ное 2023 23:34ч.

    Тоя, като видя, каква лавина от народна омраза се изсипа по него, заради мераците му да продава българска земя и се уплаши! Веднага обърна палачинката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СЕРЕ

    27 Ное 2023 19:15ч.

    Сега, като пръдне БайГан и Боко Банкята се посира до ушите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василев е опасен

    27 Ное 2023 19:58ч.

    и трябва да се разкара по-скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото

    27 Ное 2023 20:06ч.

    по-скоро го махнат този лъжец, толкова по-добре за страната. Дано е скоро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    27 Ное 2023 20:37ч.

    Безспорно е хетеро госин министърЪТ! Не е прав "кумЪТ им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валери Найденов

    27 Ное 2023 20:41ч.

    Как да тълкуваме неочакваното решение на Асен Василев да продава държавна земя срещу компенсаторки? Много просто - той самият или някой негов човек са купили де що има изостанали компенсаторки за 1 процент от цената им и сега искат да ги реализират по 200 процента, тъй като държавната земя се продава двойно по-евтино. Даваш 1 лев - получаваш 200. Умно! Не можое да се отрече, че имаме предприемчив финансов министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валерка, предприемчив

    27 Ное 2023 20:44ч.

    трябва да е в кавички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    27 Ное 2023 20:47ч.

    ПП : „ДОСТОЙНИЯТ ЧОВЕК ЗНАЕ КОЕ Е СПРАВЕДЛИВО , ПРОСТИЯТ ЗНАЕ КОЕ Е ИЗГОДНО. В ДЕЛАТА, ДОСТОЙНИЯТ СЕ РЪКОВОДИ ОТ СПРАВЕДЛИВОСТТА, А ПРОСТИЯТ ОТ ИЗГОДАТА!" КОНФУЦИЙ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    27 Ное 2023 21:21ч.

    Асене, Бойко и Пеевски те привикаха насаме и ти набиха канчето точно както едно време в Хасково ти го набиваха съучениците в клозета на даскалото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма да продаваме държавни земи

    27 Ное 2023 21:47ч.

    заедно с тъпияК продадоха цяла България, а сега приказки за лека нощ деца. Иначе, не бяха заменки на гори край морето от малцина крадци, както и схеми с компесаторки и какво ли още не. Боже наказвай и пази нашата България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    28 Ное 2023 1:05ч.

    Десислава Танева от Герб. Защо ли още не е в Затвора. Като министър огромни кражби Джипове,горски стопанства и тн

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До август'23 са закрити 323 кравеферми и 305 овчарници!

    28 Ное 2023 9:08ч.

    В прекрасната ни райска земя България, която можа да храни цяла Европа НЕ ДАВАТ НА ЖИВОТНИТЕ МЛЕКОДАЙНИ И МЕСОДАЙНИ ДА ЖИВЕЯТ в България. Защо? Защото не трябва да има българи и държава България. Вместо до 2030 г. нашите "партньори" се разбързаха и искат много по-рано да ни закопаят. Защо? Няма ненаказано добро ли? Ние сме спасили част от тях и какво от това? Не могат да преглътнат българската човечност, състрадание и милосърдие, така както ни учи Православието и учението Иисус Христово?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асен Василев лъже както винаги

    28 Ное 2023 10:20ч.

    В проектобюджета за 2024 г. може да няма предвидена продажба на държавна земеделска земя, но в 3-годишната финансова рамка има предвиден приход от 340 млн. лв. от продажба на държавна земеделска земя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Албена

    28 Ное 2023 11:42ч.

    По-голям лъжец от Кокорчо е само Простокиро. Ако ги оставим, един ден може да се окаже, че българските земи са "законно придобити" от блекрок. Явно все по-актуално звучат думите на Юлиус Фучик: " Хора, бдете!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    28 Ное 2023 17:44ч.

    а милиардите от 20-те лева такза на газа, че цената да станела неизгодна за австрия и унгария и да се откажат от руския газ, за кого всъщност се оказа такасата предложена пламенно от борисов и гласувана в самия парламент - 260 млн. загуби за булгартрансгаз

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи