Василев предвижда до 20% увеличение на заплатите в сектор "Отбрана", МВР и МС

Василев предвижда до 20% увеличение на заплатите в сектор "Отбрана", МВР и МС

Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение на заплатите с до 20 процента за сектор "Отбрана", МВР и Министерския съвет. Това обяви по време на блиц парламентарния контрол министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев.

В бюджета има малко под 300 милиона лева, които могат да се ползват за увеличение на заплатите в публичния сектор, ако се направят оптимизации.

По думите му след нова година трябва да се направи промяна в заплащането на осигуровките на държавните служители, като те да са като на работещите в частния сектор.

"В бюджета за догодина, ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи. Т.е. промяната да бъде направена по такъв начин, че да се запазят доходите на тези служители, нетно това, което получават", каза вицепремиерът.

"Но най-накрая държавните служители и служителите в компаниите да бъдат равнопоставени при тяхното осигуряване и при осигуровките и данъците, които те плащат, което смятам, че би било абсолютно честно, но изисква по-дълъг период от време за подготовка, преизчисление.

Един такъв модел, разбира се, трябва да бъде гласуван и от Народното събрание, няма как да бъде наложен от правителството", каза още Асен Василев.

Предвиждаме бюджетното салдо да не се променя, тоест дефицитът ще остане както е приет в оригиналния Закон за бюджета – 4.1%, коментира Василев.

Миналата година, при един доста по-разнороден бюджет, актуализацията мина за две седмици. Така че силно се надяваме сега да имаме достатъчно време, заяви още Василев във връзка с актуализацията на бюджета и въвеждането на антикризисните мерки на правителството от 1 юли.

Предвижда се облекчена схема, при която да се подава справка, а самата компенсация да става при издаване на касовия бон. НАП и дирекция Данъчна политика към МФ работят с Асоциацията на бензиностанциите по въпроса, каза още Асен Василев, попитан относно механизма за компенсация на гражданите за литър гориво.

Относно протеста на надзиратели и съдебни охранители, които днес обявиха предупредителни протести в различни градове на страната, а на 12 юни и в София, Василев каза: Системите, в които е предвидена реформа, ще получат около 300 млн. лева. Доколкото знам системата на МВР е в процес на финализиране на промените, така че би следвало да могат да получат достъп до тези средства.

Няма да има втора актуализация на минималната работна заплата в рамките на тази година, заяви още вицепремиерът. Трябва да има някаква предвидимост, допълни той, уточнявайки, че параметрите, които станаха факт на 1 април да важат.

Във връзка със заявката на артистите, които също обявиха готовност за протест, Василев заяви: Всеки театър сам си определя заплатите. Вече няма COVID театрите могат да работят нормално. 

 

Източници: БНР, БГНЕС

 

Коментари

  • Каквито и терористични републики да създава Москва, те никога не биха могли да съществуват в съседство с нормални демократични държави

    03 Юни 2022 12:37ч.

    А БНТ неизвестно защо не излъчва директно празнествата в Лондон за 70-годишнината на Куин Елизабет, лидерката на свободния Западен англосаксонски свят, където народът се весели защото е свободен и сит. МИ6 предприе засилени мерки за сигурност срещу прикрити ЧЕПИГИ И ПЕТРОВЦИ, пратени от Путлер да ТРОВЯТ по безплатните обяди сервирани от Канада до АВстралия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма НИЩО нормално и демократично в твоите "нормални демократични държави"

    03 Юни 2022 12:49ч.

    За щастие времето ви изтече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    03 Юни 2022 12:45ч.

    То хубаво, ама откъде пари? Някой трябва да ги изработи тези увеличения, а икономиката ни вече е на командно дишане. Зимата какво ще става - Божа работа, щото ние руски газ няма да купуваме. Ако купуваме - само през посредник. Верно бе, сетих се - нови заеми. Да му мислят идните поколения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • може да не купуваме руски газ, но трябва да го плащаме

    03 Юни 2022 12:49ч.

    Днес стана ясно, че в договора с Газпром има клауза "вземай или плащай", т.е. до края на годината ще трябва да плащаме 70% от договорената цена на газа, въпреки че не го вземаме. Кокорчо обаче не плаща, защото е много печен, и руснаците ще си търсят парите с лихвите, неустойките и разноските, а ние ще стоим на тъмно и студено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и МС

    03 Юни 2022 12:46ч.

    От цялата работа разбрах само, че заплатите на Кирчо и Кокорчо ще се вдигнат с 20%. Колкото повече, толкова повече. Мен обаче ме интересуват моите доходи, както и тези на останалите българи, които не работят в отбраната, МВР и МС. Или нас кучета ни яли, нали Кокорчо мамин, сладък?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков, къде е коментарът ми?

    03 Юни 2022 12:58ч.

    Дачков, къде е коментарът ми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    03 Юни 2022 13:24ч.

    За учители и лекари няма увеличение, значи дуото се опитва да си купи още малко време като подхвърля нещо на хората с оръжието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    03 Юни 2022 13:50ч.

    Разбира се. Защото те най-много се трудят и създават блага от полза за народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи