Васил Велев: Стабилността на доходите е сред ключовите фактори за обръщане на негативната демографска тенденция в България

Васил Велев: Стабилността на доходите е сред ключовите фактори за обръщане на негативната демографска тенденция в България

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Стабилността на доходите е сред ключовите фактори за обръщане на негативната демографска тенденция в България. За да имаме стабилност на доходите обаче трябва да има стабилен икономически растеж, който е функция на средата за инвестиране. За последните 30-40 години раждаемостта у нас следва икономическия цикъл. В периода 2002-2009 г., когато българската икономика беше стабилна и всяка година растеше с  6% и повече, отбелязваме най-голям ръст на раждаемостта. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на второто издание на националния форум „Демографията няма цена“, организиране от Bulgaria Wants You.

„Действително демографията е приоритет номер едно. И за нас, за да се реши демографският проблем, ние трябва да възстановим макроикономическата и финансова стабилност, трябва да влезем в Еврозоната и Шенген, да подобрим инвестиционния климат. Това може да стане чрез постигане върховенство на правото и сигурност на собствеността,  осигуряване на енергия на конкурентни цени и облекчаване на трудовата имиграция за осигуряване на човешки ресурси за икономиката, облекчаване на административните процедури, административна и др. реформи. Възстановяването на частните инвестиции до равнище от порядъка на 25% към БВП,  ще даде възможност за възстановяване на стабилността в ръста на доходите. И тогава ще се появи желание за създаване на семейства и повече деца“, заяви Васил Велев.

На форума беше представена концепция за прилагане на реална демографска стратегия, която да има определени визия, срок за изпълнение, бюджет и принципал. Концепцията залага на три основни стълба раждаемост, миграция и кариера. Сред представените мерки бяха еднократна подкрепа за всяко новородено дете до 20 000 лв. увеличение на детските надбавки, еднократна помощ от 10 000 лв. да всеки българин, завърнал се в страната, пакет от данъчни облекчения и кредитни стимули за българи до 29 г, реформа и инвестиции в образованието, улеснени процедури за придобиване на „синя карта“ и др.

По думите на Васил Велев сред големите проблеми, които демографската криза ни поставя е безалтернативността на въпросите с миграцията. Защото даже веднага да започнат да се раждат повече деца, те ще се появят на пазара на труда след 18 години. А до тогава ние ще продължим да губим по 50 хиляди души всяка година по демографски причини. Облекчаване на трудовата имиграция е изключително важно, защото липсата на квалифицирани работници вече засяга компании от почти всички сфери на икономиката. „И тук не става въпрос толкова за висшисти и сезонни работници, а за работници със средно образование, но с добра квалификация“, допълни още той. Председателят на УС на АИКБ даде пример с Румъния, която има годишен план за внос на 100 000 работници. 

„Решението не е трудно, с повече човешки ресурси ще произвеждаме по-голям брутен вътрешен продукт, съответно ще има и повече приходи в бюджета и пари за провеждане на необходимите демографски политики“, завърши Васил Велев.
Участие във форума, който се проведе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, взеха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, бившият министър на икономиката Николай Василев, народните представители Деница Сачева и Андрей Чорбанов, представители на държавната администрация, бизнеса и неправителствени организации.

 

 

 


 

Коментари

  • Утилизиране на експерименти

    12 Юни 2023 19:48ч.

    Велев ти се шеф на синдиката на парично- и валутно болните. Не е срамно да кажеш, че обичаш парите повече от всичко, че колегите ти не се интересуват от нищо друго. Ще бъдеш разбран и посрещнат с овации, с френетични викове: Слава на демокрацията! Слава на Цар пазар! Да живеят парите! Няма причина да се съмняваш в това! Отвсякъде се чува само за ценности и цивилизационен избор. Така вече 34 години. Престанете да хитрувате и да се криете! Признайте си и ще ви олекне! Чух го днес, как гласът му трепереше от възмущение, че домакинствата плащали тока по 8,2 цента за квЧ, пък индустрията 15 цента. Тези мръсници трябвало да идат на свободния пазар, защото сред тях имало гадове, които си топлели басейните с ток - громеше Велев. Тъжно, но българският капитализъм е най-голямото разочарование и исторически провал. След като размаза всичко на местна почва, сега е поел курс и към ликвидиране на държавата и приключване на един 1340 годишен вреден експеримент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не, да

    12 Юни 2023 20:15ч.

    Давайте повече от лгбт-ту, сякви прайдове, пък ми говорете за подобряване на демографията... Миже да те лажем!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво, че все пак

    12 Юни 2023 21:21ч.

    е казал къде го боли - нямало работници за индустрията. Ми така е, ама що почвате от следствието? Какви "доходи" ви гонят, ако индустрията не е българска? Торба български цимент не може да си купи човек (той е произведен тук, но за чужд собственик)! Структуроопределящи предприятия и естествени монополи, част от националната сигурност, са дадени за източване на чужди компании - електроразпределение, части от електропроизводството, газопреносната структура, водоснабдяването, комуникациите... Нищо, вие се напъвайте и дайте и последния остатък от някакъв суверенитет - собствената валута, пък тогава чакайте "ръст" на раждаемостта... Е, поне някой от най-долнопробните мигранти може да пожелае да остане да ви "поработи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма ли кой

    13 Юни 2023 0:03ч.

    Да оцвети снимката в червено, повече ще им подхожда този цвят на сцената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи